Peter Pilárik a Alena Groschová (archív: A.G.)

O veľmi populárnu bratislavskú stránku Prešporský fajnšmeker na sociálnej sieti Facebook sa stará Alena spolu s partnerom Petrom. Spoločne cestujú, navštevujú pamiatky a spoznávajú aj rôzne kuchyne.

Bratislavský Večerník sa zhováral s Alenou Groschovou a Petrom Pilárikom, ich spoločné záľuby ich viedli k vytvoreniu skvelej komunity fanúšikov ktorí zdieľajú svoje chutné zážitky z prešporskej kuchyne. „Ďakujeme úprimne a srdečne všetkým našim členom a želáme im v roku 2024 veľa zdravia a samozrejme chuť do varenia a jedenia,“ odkazujú fanúšikom Peter a Alena.

Aký je príbeh vzniku komunitnej stránky Prešporský fajnšmeker?

Peter: Myšlienka na zloženie stránky vznikla počas môjho pracovného pôsobenia v Rakúsku, kde som sa pohyboval sa v oblasti gastronómii takmer 17 rokov. Nieže by som bol proti objavovaniu nových chutí, ale po určitom čase začne človeku chýbať domáca strava, ktorú v cudzine nepoznajú. Vynárali sa mi najmä spomienky z detstva na s láskou pripravené dobroty mojej starej mamy.

V tirolských Alpách som spoznal silný miestny “gastronomický lokálpatriotizmus“ a začal som sa pohrávať s myšlienkou, že po návrate do Bratislavy skúsim oživiť, no najmä zachovať staré prešporské a bratislavské recepty, ale aj vytvoriť komunitu rodákov z Bratislavy a okolia, ktorí vyrástli na typickej prešporskej kuchyni a jej tradíciám sú dodnes viac-menej verní, pričom sa radi podelia o svoje rodinné a osvedčené domáce recepty.

Tak ako jazyk Prešpurákov mal svoje odlišnosti podľa toho kde v Prešporku (Bratislave) žili, tak aj príprava jedál sa mierne líšila. A toto všetko som chcel založením stránky spojiť.

Po návrate do Bratislavy som stretol Alenku, teraz už moju životnú partnerku, a navrhol som jej, či by mi pomohla s vytvorením tejto stránky a keďže súhlasila, po pár mesiacoch príprav sa naše spoločné dieťa narodilo 30. decembra 2019, oslávilo teda už štvrté narodeniny.

Z on-line sveta sa komunita presunula aj do tohto skutočného, reálneho… Stretávate sa pravidelne? O čom sú vaše rozhovory? Vymieňate si recepty?
Najstaršia členka skupiny pani Margita Kramáriková (foto archív A.G.)

Alena a Peter: Musíme s radosťou skonštatovať, že v skupine sa stretli ľudia, čo si sadli povahovo aj ľudsky a začali sme mať pocit, že sme viac, než len virtuálni priatelia. Začalo to vzájomnými fejsbukovými priateľstvami a výmenou domácich dobrôt, až sme sa napokon odhodlali navrhnúť osobné stretnutie členov komunity, no vôbec sme netušili, s akou odozvou sa nápad stretne.

Na naše prekvapenie nápad vzbudil záujem, no ako to už v živote chodí, nie každému dovolili okolnosti na stretnutie prísť, avšak o to boli stretnutia úprimnejšie a srdečnejšie, dobre sme sa zabavili. Samozrejme, hlavnou témou bolo varenie, vtipné príhody s tým spojené, ale aj výmena jedlých darčekov.

A keďže už nie sme anonymní, „pokecali“ sme aj o inom. Historický prvé stretnutie bolo v septembri 2022, na jeseň 2023 boli stretnutia už tri. Prvé stretnutia sa uskutočnili v menšej pivárni s výberom bratislavských lokálnych a remeselných pivných špeciálov, najnovšie sme za miesto stretnutí zvolili bratislavskú Starú tržnicu, ktorá sa svojou atmosférou dobre hodí k našej skupine „prešporských fajnšmekrov“. Tu by sme sa chceli aspoň raz za mesiac v niektorú sobotu stretnúť pri pohári dobrého račianskeho vínka, tak ako tomu bolo naposledy 13. januára.

Aké sú podľa vás pozitívne a aké negatívne stránky života v hlavnom meste?

Peter: Vyjadrím sa ku gastronómii, ktorej rozumiem… Gastroscéna naberá po kovide opäť dych, aj keď ja osobne vidím potrebu zlepšenia ponuky a kvality. Meníčkarne, resp. kvázireštaurácie, kebabárne, burgrovne zaplavili celé mesto svojimi prevádzkami. Reštaurácie ponúkajúce skutočne kvalitné jedlo, ale aj obsluhu, pribúdajú veľmi pomaly.

Určite to súvisí s ekonomickou situáciou zákazníkov gastroprevádzok, keď si radšej vyberú lacnú reštauráciu alebo bufet, kde dostanú síce za málo peňazí, málo muziky. Našťastie pribúda klientela, ktorá si za kvalitu jedla rada priplatí…

Celkovo je na tom Bratislava a pár väčších miest lepšie než menšie mestá, človek má predsa len možnosť väčšieho výberu. A tiež treba povedať, že mnohí z nás aj tak radšej varia a jedia doma.

Ktoré zákutia ste si v Bratislave najviac obľúbili? Ktoré reštaurácie?

Alena a Peter: Celé Staré Mesto a nábrežie Dunaja je nám milé. Prejsť sa uličkami, vyšliapať na hradný kopec, nadýchať sa z plných pľúc v Horskom parku, spraviť si túričku zo Záhorskej Bystrice na Kačín, zablúdiť do prístavu vo Vlčom hrdle… Je toho viac, čo sme si obľúbili, no času nie je toľko, koľko by sme chceli.

Kedysi bolo pár dobrých reštaurácii a vinární v centre, kam človek našej generácie rád zašiel… Obchodná ulica bola samá viecha, takmer v každom dvore, dnes je viecha “U sedliaka“ posledná existujúca. V centre boli vinárne a reštaurácie ako “U veľkých františkánov”, “Kláštorná vináreň”, vináreň “Pod baštou”, “U zbrojnoša”, “Bulharská vináreň” a mnoho ďalších, kde bolo stále plno.

Teraz radi zájdeme do menších podnikov, pivárni a reštaurácií, kľudne aj mimo centra mesta, no čo sa týka kuchyne, uprednostňujeme lokálnu.

Aký je váš najobľúbenejší recept?

Peter: Mám rád zložitejšie recepty, dlhšiu prípravu, dobre pri tom zrelaxujem, vyhrajem sa s úpravou na tanieri… Môj najobľúbenejší recept? No asi plnený bravčový bok.

Alena: Ja som na rozdiel od Peťa 15-minútová kuchárka, rada varím, ale skutočne to musí „fičať“. Ak sa už pustím do niečoho „zložitejšieho“, obvykle to je na želanie dcéry, napr. koložvárska kapusta alebo francúzske zemiaky… A tie naozaj zložité veci nechám veľmi rada na Peťa. Čo robím radšej než varím je, že skúšam rôzne nápady odkukané z internetu, rôzne netradične džemy, ovocné šťavy a iné vychytávky.

Aké koníčky, okrem varenia, obľubujete?

Peter: Ak to čas dovolí, rád si zahrám stolný tenis.

Alena: Ja mám rada históriu, dávnejšie vlastním preukaz sprievodcu po Bratislave (aktívne však nesprevádzam), a keď sme s Peťom na prechádzke v meste, rada si pred ním zamachrujem.

Alena a Peter: Spoločne radi cestujeme, radi sa zohrejeme v termálnej vode, milujeme Barcelonu, ochutnali sme pizzu v Neapole, chystáme sa do Chorvátska…

Prezradíte nejaké zaujímavosti o stránke Prešporský fajnšmeker?

Alena a Peter: Zhodou okolností sme si spravili malú štatistiku za posledné 2 mesiace (14.11.2023 až 13.1.2024). Takže:

• zloženie členov: ženy 66 %, muži 34 %
• populárne dni: sobota, nedeľa
• populárne časy: 6.00 – 21.00.
• zastúpenie podľa krajiny: Slovensko (5610), Česko (162), Rakúsko (104), USA (63), Nemecko (56), Kanada (38), Maďarsko (33), Spojené kráľovstvo (31), Austrália (28), Taliansko (28).

Týmto chceme pozdraviť našich krajanov, žijúcich po celom svete, ktorí si k nám z lásky k jedlu tiež našli cestu.