21 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Prevencia tvorby vodného kameňa. Ako chrániť domáce spotrebiče pred tvrdou vodou

Najčítanejšie

Vodný kameň trápi väčšinu slovenských domácností. Nie je to však žiaden spojenec. Naopak. Robí nevzhľadné fľaky na vodovodných batériách či obkladoch. Zároveň však negatívne vplýva aj na domáce spotrebiče. Poďme si preto povedať, čo sa dá robiť v boji proti tomuto problému.

Za všetko môže tvrdá voda. Inak povedané, ide o vodu s vysokým obsahom rozpustených minerálov. Primárne ide o horčík a vápnik. Tie sa do vody dostávajú prirodzeným kolobehom, pri vsakovaní dažďovej vody do zeme. Práve z podzemných zdrojov pochádza voda, ktorá tečie z kohútikov vo väčšine slovenských domácností.

Negatíva vodného kameňa v domácnosti

Samotný horčík a vápnik vo vode by neboli až taký problém. Všetko sa však komplikuje, keď sa pridá teplo a vzduch. Vzniknú totiž zlúčeniny spomínaných minerálov, ktoré vytvárajú vodný kameň.

Ten sa zle rozpúšťa vo vode, a preto sa usadzuje všade, kde sa len dá. Vo vodovodných potrubiach a batériách, na obkladoch, podlahe, skle v sprchovom kúte a pod. Vo väčšine prípadov ide o estetický problém. Stačí trocha snahy (a správny prípravok) a pri sobotňajšom upratovaní zmizne vodný kameň raz dva.

Kam sa však jednoducho nedostanete sú elektrické spotrebiče. Napríklad práča, bojler, umývačka riadu a pod. Miesta, ktoré sa dostávajú do kontaktu s tvrdou vodou sa zvyknú rýchlo zanášať. Účinnosť napríklad elektrickej špirály, ktorá má ohrievať vodu potom klesá (spotrebuje viac elektriny).

Samozrejme existujú rôzne prípravky, ktoré majú pôsobenie vodného kameňa na spotrebiče minimalizovať. Ich účinnosť je rôznorodá.

Ako efektívne chrániť svoju domácnosť pred vodným kameňom?

Druhým riešením sú zmäkčovače vody. Ide o zariadenie, ktoré v ideálnom prípade dokáže pri vstupe do domácnosti “zbaviť” vodu od vodného kameňa. Opäť sa používa niekoľko rôznych technológií. Tie sa od seba líšia predovšetkým cenou a princípom fungovania.

Veľmi často môžete naraziť na:
● (elektro) magnetické zmäkčovače
● zmäkčovače pridávajúce polyfosfáty do vody
● zmäkčovače na báze výmeny iónov

(elektro) magnetické zmäkčovače

Sú postavené na zmene fyzikálnych vlastnosti solí prechádzajúcich magnetickým poľom. V praxi sa však príliš neosvedčujú a na tvrdú vodu pôsobia minimálne. Nedôjde totiž k odstráneniu problematického horčíka a vápnika. Ich zlúčeniny sa v konečnom dôsledku tak či tak vyzrážajú na problematických miestach.

Zmäkčovače pridávajúce polyfosfáty do vody

Tento zmäkčovať funguje na princípe pridávania polyfosfátov do vody. Ide o špeciálnu náplň, ktorá s vápnikom a horčíkom reaguje a vytvára rozpustné zlúčeniny. V skutočnosti však dobre funguje iba pri studenej vode.

So stúpajúcou teplotou začína klesať účinnosť až o 50%. Vo finále tak neposkytuje dostatočnú ochranu. Zároveň doň treba pravidelne dopĺňať spomínanú zmes. Frekvencia môže byť na zhruba mesačnej úrovni. Všetko záleží od množstva pretečenej vody a jej tvrdosti.

Zmäkčovače na báze výmeny iónov

Známy tiež, ako katexový zmäkčovač vody. Funguje na princípe výmeny iónov, kedy sa ióny horčíka a vápnika menia za ióny sodíka. Ten problémy s vodným kameňom nespôsobuje. Na rozdiel od predchádzajúcich riešení má prakticky 100% účinnosť aj pri vysokých teplotách vody. Pri tomto riešení treba dopĺňať tabletovanú soľ, ktorá slúži na regeneráciu katexu.

Namiesto záveru

Vodný kameň predstavuje problém pre väčšinu domácností na Slovensku. Jeho neriešenie môže viesť k poškodeniu elektrických zariadení, ktoré sa dostávajú do styku s takýmto typom vody. Existujú rôzne krátkodobé riešenia. Tie dokážu čiastočne oddialiť vyššie spomínané problémy.

Jediným skutočným riešením však je zmäkčovať vody. Aj v tomto prípade však treba byť obozretný. Nie všetky riešenia, ktoré sú dostupné na trhu, skutočne fungujú.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne