15.3 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Volebné okrsky v Novom Meste sa menia. Zmena sa prejaví už počas prezidentských volieb

Najčítanejšie

Voľby v mestskej časti Bratislava-Nové Mesto sa budú konať po novom. Miestny úrad prichádza so zmenou volebných okrskov a k nim prislúchajúcich volebných miestností.

Najbližšie sa úprava prejaví už počas prezidentských volieb, s obsahom volieb nesúvisí. Aktuálny zoznam volebných okrskov si obyvatelia môžu skontrolovať aj na interaktívnej mape na webovom sídle miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto.

K zmene oproti predchádzajúcemu stavu došlo preto, aby ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu mali jednoduchší prístup k volebným urnám. V minulosti sa totiž niektoré volebné miestnosti nachádzali na poschodiach základných či materských škôl, kde často chýbal bezbariérový prístup. Po zmene bude väčšina volebných miestnosti na prízemí. Vďaka tomu voliči a voličky na ceste k volebnej urne prejdú výrazne menej schodov.

„Záleží nám na tom, aby sa všetci obyvatelia a obyvateľky mestskej časti mohli pohodlne zúčastniť na voľbách a vyjadriť svoj názor. Pre niektorých občanov bolo zdolávanie schodísk v budovách bez výťahu prekážkou, preto sme sa rozhodli ísť im v ústrety. Upravené volebné okrsky môžu znamenať drobný diskomfort v tom, že mnohí obyvatelia nepôjdu odvoliť na zaužívané miesto, ale verím, že sa s úpravou rýchlo zžijú,“ vysvetľuje starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka a zdôrazňuje, aby si občania skontrolovali zoznam volebných okrskov a včas sa uistili, na akú adresu majú ísť voliť.

Zmena zároveň zefektívni prípravu a koordináciu volieb a prispeje k lepšiemu využitiu finančných prostriedkov vynaložených na voľby. Prípadné ušetrené prostriedky chce mestská časť využiť najmä v prospech lepších pracovných podmienok pre komisie vrátane ich rozšírenia o ďalších členov.

Interaktívna mapa a leták do schránky

O zmene bude miestny úrad informovať aj formou letáka, ktorý obyvatelia dostanú do poštovej schránky spolu s Oznámením o mieste a čase konania volieb. Na stránke mestskej časti pribudla aj interaktívna mapa, na ktorej si obyvatelia už teraz môžu pozrieť, do ktorého okrsku po novom patria. Nájdete ju online na webe mapy.banm.sk v sekcii „Voľby“.

Prezidentské voľby sa budú konať 23. marca 2024. Ak ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, uskutoční sa druhé kolo volieb v termíne 6. apríla 2024.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne