19.2 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

Viete ako postupovať, keď svieti kontrolka ABS?

Najčítanejšie

Rozsvietila sa vám kontrolka ABS? Reagujte pohotovo!

Rozsvietila sa vám kontrolka ABS? Viete ako správne reagovať a kde nájsť náhradné autodiely online? Vyberte si zo širokej ponuky auto a moto príslušenstva.

Každý vodič spozornie v momente, keď sa na prístrojovej doske jeho vozidla rozsvieti niektorá z kontroliek. Mnohé z nich nemusia predstavovať žiaden vážnejší problém, viete však ako reagovať, keď sa vám rozsvieti kontrolka ABS?

Ako funguje ABS?

Skratka ABS znamená Anti-lock Brake System, čo môžeme preložiť ako antiblokovací brzdový systém. Ten sa stáva skutočným hrdinom pri náhlom brzdení na klzkom povrchu, pretože jeho hlavnou úlohou je sledovať pohyb jednotlivých kolies prostredníctvom senzorov a zabrániť ich úplnému zakusnutiu. Pokiaľ však senzor zaznamená, že sa niektoré z kolies dostalo do šmyku, aktivuje sa ABS, ktoré v tom momente začne striedavo upravovať tlak na brzdy, čo znamená, že buď dočasne obmedzí alebo úplne vypne brzdnú silu daného kolesa. Takýmto spôsobom sa minimalizuje riziko šmyku a straty kontroly nad vozidlom.

Ako sa zachovať pri aktivovaní ABS?

Funkčnosť systému si môžete overiť prudkým stlačením brzdového pedálu na mokrom povrchu, ak započujete typický chrapľavý zvuk a spätné kopanie do brzdového pedálu môžete si byť istý funkčnosťou ABS vo vašom vozidle.

Mnohí vodiči však v situácii, keď brzdový pedál klepe dávajú nohu z brzdy dole. Ak však chcete dosiahnuť plnú funkciu ABS, je obzvlášť dôležité, aby ste ponechali nohu na brzde, udržali rovnomerný tlak na pedáli a zároveň čo najplynulejšie smerovali volantom vozidlo tam, kam potrebujete.

V neočakávaných situáciách sa nespoliehajte ani na to, že brzdná dráha so zapnutým ABS bude kratšia. Tento systém sám o sebe brzdnú dráhu neskracuje, iba zabraňuje šmýkaniu kolies a maximalizuje brzdný účinok na zlom povrchu.

Čo robiť, keď svieti kontrolka ABS v aute?

Kontrolka ABS by sa mala rozsvietiť pravidelne s otočením kľúča v zapaľovaní. Diagnostika vozidla preverí či je systém funkčný a po chvíli kontrolku opäť vypne.
V prípade, že kontrolka svieti naďalej, je nutné hneď na začiatku vylúčiť tak banálnu záležitosť, akou je zanesený snímač nečistotami. Riešením je, aby ste snímače vyčistili a následne skontrolovali, či diagnostika hlási problém aj naďalej. Pokiaľ áno, odporúčame vám podrobiť vozidlo diagnostike v servise. Aké sú ďalšie možné závažnejšie príčiny rozsvietenia kontrolky ABS?

Závada na snímači rýchlosti kolesa, patrí k jednej z najčastejších porúch ABS. Tento snímač má za úlohu sledovať rýchlosť otáčania kolesa a informovať o tom riadiacu jednotku ABS. Ak snímač nefunguje správne, ABS môže byť aktivované neprimerane, poprípade vôbec. To môže viesť, k zablokovaniu kolies pri brzdení, prípadne môže vozidlo stratiť stabilitu.
Závada riadiacej jednotky, je ďalšou možnou poruchou ABS. Riadiaca jednotka je zodpovedná za kontrolu a riadenie ABS. Ak táto jednotka nefunguje správne, môže to viesť k neúplnému alebo nesprávnemu brzdeniu, čo môže ohroziť bezpečnosť vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky.
Chybné hydraulické čerpadlo, patrí medzi jednu z možných porúch ABS. Hydraulické čerpadlo sa používa na reguláciu tlaku brzdnej kvapaliny v systéme ABS. Ak je čerpadlo poškodené alebo nefunguje správne, môže to viesť k neefektívnemu brzdeniu a iným problémom so stabilitou vozidla počas brzdenia.
Problémy so senzormi brzdovej kvapaliny. Ďalšou bežnou poruchou ABS sú problémy so senzormi brzdovej kvapaliny. Tieto senzory monitorujú stav brzdnej kvapaliny a informujú riadiacu jednotku ABS o jej hladine a teplote. Ak senzory nefungujú správne, môže to viesť k neúplnému alebo nesprávnemu brzdeniu, čo môže ohroziť bezpečnosť vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Okrem spomínaných možných porúch ABS, môže nastať aj problém so samotnými brzdami vozidla. Tu majte na pamäti, že brzdové platničky alebo brzdové kotúče patria medzi náhradné diely na autá,  ktoré je nutné pravidelne kontrolovať a udržiavať v čistote, inak sa znižuje ich kvalita a tým pádom môže byť viac zaťažený systém ABS.

Náš tip: Všetko auto a moto príslušenstvo si môžete zakúpiť cez náš e-shop, kde nájdete aj všetky náhradné autodiely online,  s doručením na druhý deň.

Bezpečnosť je prvoradá

Menované chybové hlásenia by mali byť preverené profesionálmi zo servisu. Jazda s obmedzeným systémom ABS je síce možná, dbajte však na bezpečný odstup od iných vozidiel, aby ste v prípade potreby núdzového brzdenia neohrozili iných účastníkov premávky.

Pozor! Ak svieti kontrolka ABS v kombinácii s blikajúcou kontrolkou bŕzd (výkričník v koliesku), jedná sa o väčší problém. V takom prípade ukončite jazdu a bezodkladne zavolajte na pomoc autoservis.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne