15.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Roman Kružliak: Snažím sa na Slovensku vytvoriť komunitu investorov do nehnuteľností, ktorá si vie vzájomne pomáhať skúsenosťami, kontaktmi a zdieľaním informácií

Najčítanejšie

Zbohatol na investovaní do realít a teraz radí na workshopoch iným, ako investovať. Prvý investičný byt si kúpil v roku 2005 a aktuálne ich vlastní už 55. Začínal investovať so sumou 10 tisíc eur, dnes vlastní byty, ktorých trhová hodnota presahuje 7 miliónov eur.

Bratislavský Večerník sa zhováral s realitným investorom a lektorom JUDr. Ing. Romanom Kružliakom, RSc.:, ktorý o sebe povedal: „Snažím sa na Slovensku vytvoriť komunitu investorov do nehnuteľností, ktorá si vie vzájomne pomáhať skúsenosťami, kontaktmi, zdieľaním informácií a zároveň vlastného poznania. Verím, že spolu vieme viac ako každý samostatne a toto by mohlo byť veľmi užitočné pre každého z nás investorov“.

Koľko ste mali rokov, keď ste si kúpili svoj prvý byt, bol už investičný? Koľko ich vlastnite aktuálne? Akú majú trhovú hodnotu?

Roman Kružliak: Prvý byt som kupoval, keď som mal 26 rokov, bol to štvorizbový byt, v ktorom som bývaj v jednej izbe a 2 izby som prenajímal nájomcom. Bol to pekný post-študentský život 🙂 Momentálne dnes vlastním 55 bytov, ktorých trhová hodnota presahuje 7 mil. €.

Keď som kupoval prvý byt, tak som nepredpokladal, že sa v živote budem takto uberať. Predpokladal som, že v nejakej chvíli nájomcovia z bytu odídu a budem ho užívať sám. V danej chvíli som ešte nevedel, že sa chcem stať a budem investorom do nehnuteľnosti. Bola to skôr pomoc si pri splácaní hypotéky.

Neskôr som pochopil, že nájomný model funguje veľmi dobre a už o rok a pol som kupoval druhý byt – dvojizbový, do ktorého som sa neskôr presťahoval. A tu sa to celé začalo, príbeh ma veľmi bavil, začal som sa v oblasti veľmi vzdelávať a hľadať riešenie ako portfólio nehnuteľnosti stupňovať.

Začiatky vášho podnikanie ale realitný biznis ešte nezahŕňali. Vlastnili ste papiernictvo a neskôr dokonca i pohostinstvo… Boli to štvorročné etapy vášho života

Pred tým ako som začal nadobúdať investičné byty som mal rôzne formy maličkého podnikania. Bolo tak nejak vo mne, zaujímalo ma mať vlastný biznis a ten budovať. Každopádne biznisíky boli veľmi malé a nepodarilo sa mi v nich vystupňovať výsledky.

Pozitívnou správou bolo, že tieto malé podnikania ma bavili a prinášali mi radosť a zároveň nejaké prostriedky, z ktorých som vedel fungovať. Určite cennou skúsenosťou týchto malých biznisov bolo, že som začal uvažovať ekonomicky v rôznych súvislostiach. Tieto skúsenosti som neskôr používal aj pri investovaní do nehnuteľností.

Na workshopoch učíte ľudí ako investovať do realít?

Áno, je to moja ambícia. Som presvedčený o tom, že trh je nekonečne veľký a že zdieľanie informácií môže byť užitočné pre veľa investorov. Sám som sa ako investor vo veľa veciach v čase vytrápil a nemal som k dispozícií konzultanta so skúsenosťami.

Dnes to vnímam tak, že uvedené skúsenosti rád zdieľam s ostatnými záujemcami. Verím, že im uvedené skúsenosti môžu pomôcť a to je moje ambícia – pomôcť investorom aby sa stali lepšími a aby ich výsledky boli také ako očakávajú.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne