25.1 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Podporte projekt obce Habura. Dobrovoľníci chcú vysadiť Lipovú alej ku soche kniežaťa Laborca

Najčítanejšie

Monumentálnu 5,4 metrov vysokú bronzovú sochu kniežaťa Laborca vytvoril pre obec Habura akademický sochár Ján Ťapák.

V podstavci sochy je uložená schránka so zeminou 112 Rusínskych obcí východného Slovenska, ktorá vyjadruje jednotu a identitu Rusínov. Aktuálne chcú miestni dobrovoľníci k nej vysadiť lipovú alej na tomto turisticky zaujímavom vrchu s výhľadom na obec Habura v okrese Medzilaborce.

Alej bude lemovať chodník k bronzovej soche kniežaťa Laborca v nadživotnej veľkosti. Do hlasovania sa môžete zapojiť na stránke spoludokazemevela.sk alebo cez aplikáciu Slovnaft Move od 1. februára až do 29. februára 2024.

V programe Zelené oázy 2024, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis bol projekt Alej Kniežata Laborca vyhodnotený ako najlepší za Prešovský kraj.

Projekt voľne nadväzuje na známe sochárske sympóziá, ktoré už 5 rokov v Habure organizujú Nadácia Drevený kostolík Habura a občianske združenie Feidias.

Výška príspevku Nadácie Ekopolis závisí od Vás občanov. Pomôžte projektu zvíťaziť v celoslovenskom hlasovaní, aby spomedzi 8 najlepších krajských projektov práve obec Habura získala čo najvyššie hodnotenie, znamenajúce príspevok až 4 tisíc eur.

Alej bude tvoriť stromoradie vedúce až k soche Kniežaťa Laborca, pozostávať bude z domácich sadeníc lipy malolistej vedúce od Dreveného kostolíka sv. Michala Čudotvorcu na pozemku Nadácie.

Architektonický návrh spracoval Ing. Arch. Luboš Loibl z Prahy, ktorý je dlhoročným spolutvorcom sochárskych sympózií v Habure. Cieľom lipovej aleje je zatraktívnenie Habury, okolitých obcí a malebného kraja.

zdroj foto: Feidias, o.z.

Prečítajte si tiež:

Neďaleko múzea Andyho Warhola vznikla sochárska obec Habura, ktorá sa nachádza len necelých desať kilometrov od Medzilaboriec

Ján Ťapák: Sveťo Stračina bol iniciátor, aby som šiel na ŠUPku a začal som sa venovať sochám

(ts, red)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne