9.4 C
Bratislava
sobota, 2. marca 2024

Na Jednotke štartuje nová relácia Veľkou lyžicou

Najčítanejšie

„Kulinárium slovenských potravín“ – aj tak by sa dala nazvať nová gastronomická relácia RTVS Veľkou lyžicou, ktorá odštartuje na Jednotke prvou epizódou už v nedeľu 4. februára o 18.15 h. Divákom postupne predstaví cestu jednotlivých ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť.

V prvej časti relácie sa vydáme po stopách jednej z najdôležitejších ingrediencií slovenskej kuchyne – cibuli. Cibuľa patrí k najstarším potravinám na svete, ľudia ju poznali a hojne využívali už v období staroveku. Na Slovensku sa v súčasnosti pestuje niekoľko jej druhov, ale medzi tie najznámejšie patrí cibuľa zimná, šalotka či perlovka.

Pozrieme sa do Pukanca, malebnej obce nachádzajúcej sa na úpätí Štiavnických vrchov. Miestni obyvatelia, prezývaní aj cibuliari, nám o svojej vychýrenej potravine čo to povedia a tiež ukážu ako ju správne pestovať. Šéfkuchár Dano Hrivňák nám ju zas predstaví v nadčasovom recepte pri opekačke a popri tom vysvetlí ako cibuľu správne krájať.

Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví jednu potravinovú ingredienciu, či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií. V prvej sérii sa tak diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier, a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku.

Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie, ktorí sa snažia získať nové informácie nielen o surovine, ale aj regiónoch, kde sa pestuje.

Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne, a v receptoch aj originálne, pracovať. Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov, či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.

Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano Hrivňák, Gabo Kocák, či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako napríklad Martin „Pyco“ Rausch, Martin Nikodým, či Naty Žúreková a mnohí ďalší.

(ts)

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne