17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Festival židovskej kultúry. Podujatie „Shalom chaverim“ sa uskutoční v septembri

Najčítanejšie

Bratislavský samosprávny kraj, Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku a Židovská náboženská obec Bratislava plánujú tento rok usporiadať Festival židovskej kultúry. Podujatie Shalom chaverim sa uskutoční od 9. do 15. septembra 2024.

„Židovská kultúra je výraznou a dôležitou súčasťou histórie Bratislavského kraja. Jej poznanie je dôležitým krokom k zachovaniu mieru, tolerancie a je tiež významnou súčasťou v boji proti radikalizmu. S Ústredným zväzom židovských náboženských obcí dlhodobo spolupracujeme na viacerých projektoch – od rekonštrukcie a oživovania dvoch synagóg až po spoluprácu na rôznych aktivitách vedúcich k edukácii a prezentácii v oblasti židovského kultúrneho dedičstva,“ vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Samosprávny kraj tento rok po úspešnej rekonštrukcii otvorí synagógu v Senci ako kultúrno-umelecké centrum. Začína tiež s prípravnými prácami, výsledkom ktorých bude rekonštrukcia synagógy v Svätom Jure a pietneho miesta na Patrónke, kde vznikne pamätník obetiam transportov z Bratislavy.

Župa taktiež podporuje aktivity spojené s digitalizáciou strateného kultúrneho dedičstva, výstavy, ako aj výskum v oblasti židovského kultúrneho dedičstva na území kraja a živú židovskú kultúru.

„Festival židovskej kultúry je preto prirodzeným vyvrcholením snáh promovať a oživovať dané lokality a sprístupňovať ich širším komunitám. Cieľom festivalu je ukázať, že židovská kultúra z Bratislavy a Bratislavského kraja nevymizla a je stále živá,“ upresnil Juraj Droba.

Festival prinesie širokej verejnosti mnohé podujatia, cez ktoré spoznajú práve židovskú kultúru. Aktivity a podujatia sa uskutočnia v múzeách, galériách, divadlách, koncertných sálach aj vonku.

Chýbať nebudú ani také miesta sú ako napríklad Divadlo Astorka Korzo´90, Divadlo Aréna, synagógy v Senci a Malackách, ale aj Pistoriho palác či Hviezdoslavovo námestie. Organizátori plánujú okrem Slovenska pozvať aj hostí z Českej Republiky, Maďarska, Poľska a Izraela.

„Podujatie má pre nás mimoriadny význam. Je totiž určené nielen členom komunity, ale najmä verejnosti. Chceme tak ukázať, že židovské tradície a kultúra majú v Bratislavskom kraji stále svoje miesto. Podujatiami zároveň chceme prispieť k posilňovaniu povedomia verejnosti o menšinách žijúcich na území kraja,“ uviedol Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku.

„Program bude pestrý. Návštevníci sa môžu tešiť na prednášky, výstavy židovských autorov, divadelné predstavenia, prehliadky, koncerty i gastro zážitky. V rámci festivalu pripravujeme aj šolet deň, teda varenie a ochutnávku tradičného židovského jedla,“ dodal Pavol Miller, predseda Židovskej náboženskej obce Bratislava.

Michal Feik, pavol Droba a Pavol Miller (zdroj: BSK)

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne