19.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Ukážková škola prinesie do staromestských školských jedální viac ovocia a zeleniny, ale aj celkové povedomie o zdravom životnom štýle

Najčítanejšie

Staré Mesto v spolupráci s občianskym združením Skutočne zdravá škola rozbieha jedinečný projekt, ktorý podporí zdravé stravovanie v staromestských základných a materských školách.

Projekt Ukážková škola sa zameriava predovšetkým na implementáciu celoškolského prístupu k stravovaniu, počnúc od komunikácie témy zdravia na vyučovacích hodinách rôznych predmetov, po praktické zavádzanie zdravých alternatív v školských jedálňach, končiac vzdelávaním rodičov a komunít školy.

„Lepšia strava v našich školských a predškolských zariadeniach. Tak znel sľub, ktorý sme si nástupom do úradu koncom roku 2022 dali a odvtedy robíme postupné a systematické kroky k tomu, aby sľubom neostal. Agenda staromestského úradu: dobrý servis a zlepšenie kvality života obyvateľov Starého Mesta, je síce komplexná téma, no práve školstvo a vzdelávanie sú tou kľúčovou oblasťou, kde má význam začať. Tu má význam investovať, neustále zlepšovať, tu uvidíme najväčší rozdiel,” hovorí Matej Vagač, starosta MČ Bratislava-Staré Mesto.

Projekt otvára dôkladná a širokospektrálna analýza príslušnej školskej jedálne, následne bude prebiehať prieskum prostredníctvom dotazníkov medzi vybranými skupinami. Na základe výsledkov sa stanoví akčný plán postupných krokov, ktoré stravovanie v školách a škôlkach nasmerujú k zdravým a výživnejším alternatívam jedálničkov.

Ukážková škola predstavuje súbor prednášok a workshopov pre žiačky a žiakov, pedagogický personál, zamestnancov a zamestnankyne školských jedálni, ale aj rodičov. Aktivity a témy budú rozdelené podľa potrieb a vekových preferencií spomínaných skupín. Mladšie deti sa oboznamujú s ovocím a zeleninou hravou formou, tvoria dúhu na tanieri, zameriavajú sa na sezónnosť jednotlivých druhov zeleniny a ovocia.

V rámci praktickej časti budú tvoriť napríklad chutné a zdravé špízy. Pri starších deťoch sa lektori zamerajú na komplexnejšie informácie v oblasti zdravia, ktoré sa buduje predovšetkým prostredníctvom nutrične bohatej a vyváženej stravy. Prednášky budú venované racionálnej výžive, ale aj poruchám príjmu potravy, ktoré je, žiaľ, čoraz častejším fenoménom medzi tínedžermi.

„Generácia dnešných žiakov a žiačok prechádza ohrozením civilizačnými ochoreniami, náročným orientovaním sa v téme stravy a zdravia. Čísla o výskyte obezity sú nepriaznivé, pribúda viac potravinových alergií. Deti často odmietajú školskú stravu a to všetko vo veku, kedy by mali získať správne návyky do celého života. Vedenia škôl, pedagógovia, školské jedálne a rodičia majú veľkú zodpovednosť, aby žiakov a deti viedli zdravým smerom. Celoškolský prístup k stravovaniu je efektívnym návodom ako túto zmenu škola a jej zainteresované skupiny dosiahne,” dodáva riaditeľka Skutočne zdravej školy, Eva Blaho.

Pedagógovia zároveň dostanú tipy a návody, ako tému a prístup k zdravému stravovaniu sprostredkovať deťom aj cez vyučovanie zdanlivo s témou nesúvisiacich predmetov v školskom rozvrhu. V rámci dejepisu sa dá napríklad hovoriť o pôvode jednotlivých potravín a tak podobne.

Rodičom budú ponúknuté workshopy ako pripravovať zdravé desiaty a tému racionálnej výživy preniesť aj do domáceho prostredia, zároveň komunity dostanú priestor a návody ako škole či škôlke pomôcť na ceste k zdravému životnému štýlu a jeho implementácie do tohto prostredia.

Toto je len malý náčrt aktivít, ktoré v rámci projektu pripravila Skutočne zdravá škola o.z.. Projekt Ukážková škola rozbieha Staré Mesto v spolupráci so Skutočne zdravá škola o.z. na jar 2024 a bude trvať 2 roky. Pokryť by mal v dvoch cykloch všetky staromestské jedálne.

„Uvedomujeme si, že vyvážené stravovanie je jedným z kľúčových faktorov v prevencii viacerých ochorení, vrátane obezity. Budovanie zdravších stravovacích návykov u detí a ich vzdelávanie v tejto téme od najútlejšieho veku je jedným zo spôsobov, ako prispieť k zmene v tejto oblasti a z tohto dôvodu sme stali partnerom projektu. Už prostredníctvom rôznych aktivít podporujeme každý mesiac v snahách o zdravšie stravovanie viac ako 42 000 detí v základných a materských školách po celom Slovensku,“ hovorí Sven Reinhard, generálny riaditeľ spoločnosti Kaufland Slovenská republika v.o.s.. Práve Kaufland sa stal partnerom o.z. Skutočne zdravá škola pre ich aktivity v Starom Meste.

Do Ukážkovej školy sú aktuálne zapojené tri staromestské školy – ZŠ Vazovova, ZŠ Mudroňova a ZŠ M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici a 9 materských škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti.

„Každá moderná škola musí nevyhnutne zmeniť postoj k stravovaniu. Potreba vytvárania jedálneho lístka aj so zdravšími alternatívami je častou požiadavkou aj zo strany rodičov. Pre nás ako samotnú školu v rámci fungovania školskej jedálne je veľmi aktuálna aj otázka plytvania potravinami, veríme, že aj pri jej riešení nám bude projekt nápomocný,” uzatvára riaditeľ ZŠ Mudroňova, Richard Savčinský.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne