23.4 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Podunajské Biskupice a Staré Mesto sa môžu pochváliť unikátnym storočným archívom matrík v ručne písaných knihách

Najčítanejšie

Starosta bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Roman Lamoš informuje: „Vedeli ste, že Podunajské Biskupice sú spolu so Starým Mestom jediné dve bratislavské mestské časti, ktoré sa môžu pochváliť unikátnym storočným archívom matrík v ručne písaných knihách?

V našom archíve na Trojičnom námestí máme dokonca matričnú knihu, ktorej obsah sa začal písať ešte v 19. storočí – s prvým záznamom v roku 1895. Náš matričný obvod sa vtedy volal: Biskupický pri Dunaji. Spolu s ďalšími piatimi knihami ju v najbližších dňoch pošleme na „zaslúžený odpočinok“ do štátneho archívu – taká je prax, po sto rokoch sa sťahujú práve sem.

Vždy ma fascinoval úhľadný krasopis, s ktorým starí matrikári zaznamenávali tieto dôležité údaje – a predstavte si, že aj v roku 2024 sa matričné záznamy o narodeniach, úmrtiach či sobášoch stále píšu ručne, čím sa zachováva aj ich obdivuhodná estetika. Klobúk dolu pred kolegynkami z nášho matričného úradu.

A keď je už reč o našich historických matričných knihách – čo prezradili o Biskupičanoch presne pred sto rokmi v porovnaní s dneškom? Tu je pár zaujímavých údajov. 👉 V roku 1923 (teda v období prvej Československej republiky) sa v Biskupiciach narodilo 138 detí (v roku 2023 to bolo 183), uzavretých bolo 13 sobášov (vlani 78) a zomrelo 98 Biskupičanov (minulý rok 218),“ uviedol Roman Lamoš.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne