19.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Na autobusovej zastávke Zajačie vo Vlčom hrdle sa konečne podarilo mestskej časti vybaviť osadenie prístrešku na zastávke MHD

Najčítanejšie

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren uviedol: „Teda to muselo dát příšernou práci, a přitom taková blbost. Táto drobnosť je po štyroch rokoch mravenčej práce tak veľkou vecou, že mi nedá necitovať Pelíšky a nenapísať vám celý príbeh okolo toho.

Táto autobusová zastávka vôbec nepatrí medzi najväčšie, ani najfrekventovanejšie. Stojí tu jediný autobus, ktorý vás jedným smerom odvezie len ku mestskej spaľovni a opačným len jednu zastávku ku vchodu do Slovnaftu, kde musíte prestúpiť na iné spoje.

Aj tak je to však jediná zastávka pri tzv. Pohotovostnom sídlisku, kde žijú stovky ľudí – a ktorí roky žiadali o osadenie prístrešku, aby v snehu a daždi nemuseli pri čakaní na autobus moknúť bez akejkoľvek možnosti ukryť sa pred počasím.

Samozrejme, ako vždy sme urobili všetko tak, ako sa má: obrátili sme sa na mesto a na dopravný podnik so žiadosťou o pártisícový prístrešok, aspoň najmenší možný, aký by v civilizovanom svete mal byť nevyhnutným minimom.

A roztočili sa tri roky zdôvodňovania, prečo sa to nedá. Aby ste rozumeli, to nie je kritika mesta ani dopravného podniku, všetky tie argumenty sú pravdivé a skutočné. Nepatrí nám pozemok pod zastávkou, nemôžeme stavať na cudzom, nemôžeme investovať verejné peniaze na cudzom majetku, nesplní to normy, nakoniec nás za to ešte zavrú, vlastne by tam podľa noriem tá zastávka asi ani nemala byť.

A tak sme museli pristúpiť ku kreatívnemu riešeniu. Keďže sme sa so Slovnaftom dohodli na odstúpení pozemkov, ciest a chodníkov na sídlisku v prospech mestskej časti (aby obyvatelia Vlčieho hrdla konečne neboli Ružinovčanmi druhej kategórie a mohli sme im kosiť a opravovať výtlky), požiadali sme Slovnaft aj o súhlas s osadením prístrešku na tomto ich pozemku – a radi súhlasili.

A keďže do zastávok ako mestská časť investovať nemôžeme, lebo to nie je naša kompetencia, tak sme našli sponzora. Prístrešok zasponzorovala spoločnosť CTP, ktorá sa neďaleko chystá investovať.

A tak, po rokoch vybavovania, sa aj “taková blbost” ako je jeden prístrešok na zastávku MHD, podarila. Vybaviť priechod pre chodcov cez cestu ku zastávke na opačnej strane cesty je oveľa zložitejšie – keďže to je mestská cesta, naozaj to nemôžeme robiť my a ani spozoring nepomôže – ale verím, že po posunutí zastávky na opačnej strane cesty sa aj to raz podarí.

Tento príbeh som vám opísal hlavne preto, aby ste videli, že veľa vecí, ktoré vám vadia, robiť chceme – nie je to o tom, že by sme nechceli prístrešok na zastávku – ale niekedy aj úplná drobnosť si vyžaduje stovky investovaných hodín práce, rozmýšľania a stretávania sa. Ale zase, niekedy sa potom podarí aj to, čo sa predtým 30 rokov zdalo nemožné,“ uviedol Martin Chren.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne