16.2 C
Bratislava
štvrtok, 9. mája 2024

Dámske bežecké tenisky nie sú iba pekné, ale aj praktické

Najčítanejšie

Čím ďalej tým viac sa v spoločnosti skloňuje slovo beh. Nie je to už len školská disciplína, v ktorej beháme dookola ihriska na čas. Táto aktivita sa stáva súčasťou zdravého životného štýlu u obidvoch pohlaví.

Či už vybehneme len tak niekde do prírody alebo do mesta, zdolávame aj náročnejšie výzvy ako napríklad „primátorska desiatka“, známy Spartan race, ale i nezabudnuteľný košický maratón. Výber obuvi je nesmierne dôležitý, a to nehovoríme o pohodlí, ktoré cítime. Dámy možno ocenia rôzne farebné prevedenia, predsa ku každému outfitu musí sadnúť aj farba tenisiek. No aj tie by mali, pravdaže, spĺňať určité špecifiká. Jedným z nich je pružnosť. Zaužíva sa, že odpružená bežecká obuv je vhodná na celoročný tréning. Nezáleží na kilometroch ani intenzite behu.

Správny typ obuvi

V mnohých prípadoch býva práve beh aktivitou na zhodenie pár kilogramov. Stačí otvoriť dvere domu a ísť. Nástrahou bývajú v tomto prípade tvrdé spevnené povrchy, ako sú asfalt, betón alebo aj tartan. Ak teda vyberáme dámske bežecké tenisky, určite ich vyfiltrujeme ako cestnú obuv. Okrem odpruženia, ktoré chráni naše kĺby, treba pozornosť venovať materiálu, z ktorého je zvršok vyrobený. V letných mesiacoch je vhodná sieťovina, pretože asfalt sa veľmi rýchlo zahrieva, a tak podporuje potenie nôh. V zime, naopak, vyberajme zvršok s membránou. Bude nie len nepremokavý, ale stále zabezpečí odvádzanie vlhkosti.

Pánska bežecká obuv

Aj tu sa investujú nemalé financie do výskumu a vývoja pre pohodlie a zabezpečenie maximálneho výkonu. Výrobcovia sa zameriavajú na podporu a stabilitu, modely musia vydržať vyššiu hmotnosť a tiež musia ponúkať trakciu pre každý terén.

Páni sa možno radi pustia do terénu a zmerajú si sily s nejedným kopcom nerovného povrchu. Z tohto dôvodu musí byť pánska bežecká obuv špecificky pripravená. Preto treba dbať na dezén, ideálne s vysokými výstupkami malého priemeru. Každej trailovej obuvi nesmie chýbať výstuha okolo prstov, aby sa zakopnutie o kameň alebo koreň stromu nestalo nepríjemným úrazom. Behanie sa tvári tak nevinne, no endorfíny, ktoré telo pri tom vylučuje, spôsobia, že beh sa stane našim životným štýlom.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne