11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Vyzbierané živé vianočné stromčeky sa opäť vrátia Bratislave

Najčítanejšie

Celkom 150 knižníc poslúži v centrách voľného času, základných umeleckých školách či rodinách s jedným rodičom, mulč zase v záhradkách domácností.

Hlavné mesto, Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Komunálny podnik, spoločnosť BUČINA EKO, IKEA Industry a nábytkárska spoločnosť IKEA realizovali aj túto sezónu zber živých vianočných stromčekov.

Bratislavské domácnosti odovzdali na materiálové spracovanie viac ako 43 tisíc stromčekov, čo predstavuje 240 ton. Stromčeky sa aj tento rok vrátia mestu. Časť knižníc opäť poslúži v centrách voľného času, základných umeleckých školách či rodinách s jedným rodičom.

Tento rok vznikol z časti vyzbieraných stromčekov aj mulč, ktorý je zase užitočný pri kríkoch, stromoch a záhonoch bratislavských domácností.

Zber živých ihličnanov prebiehal od 4. januára do 16. februára 2024. Obyvateľky a obyvatelia mali k dispozícii 700 drevených ohrádok rozmiestnených naprieč Bratislavou. Po posledných Vianociach do nich odložili viac ako 43 tisíc stromčekov, ktoré dokopy vážili 240 ton.

Mulču sa už tešia domácnosti so záhradkami a knižnice budú odovzdané na miesta, kde sú potrebné

Koncom januára prebehla v mestskej časti Lamač pilotná Novoročná mulčovačka. Zhodnotilo sa na nej 200 bratislavských vianočných stromčekov a výsledný produkt, mulč, si Bratislavčanky a Bratislavčania odniesli k svojim stromom, kríkom a záhonom.

Táto štiepka z ihličnanov zamedzuje burine prerásť, podporuje tvorbu humusu a tiež udržiava vlhkosť, čím znižuje potrebu zalievať. Novoročná mulčovačka vyzbieraných vianočných stromčekov sa zopakuje aj o rok.

Magistrát hlavného mesta, OLO, Komunálny podnik, spoločnosť BUČINA EKO, IKEA Industry a nábytkárska spoločnosť IKEA darujú v máji tohto roka 150 knižníc z vianočných stromčekov do centier voľného času, základným umeleckým školám či do jednorodičovských rodín. Knižnice budú opäť naplnené knihami z KOLO – Bratislavského centra opätovného použitia.

Za 4 sezóny systematického zberu sa v Bratislave zhodnotilo už 840 ton vianočných stromčekov

Od roku 2021 sa v hlavnom meste podarilo celkovo vyzbierať už viac ako 840 ton živých vianočných stromčekov. Vďaka súčinnosti Bratislavčaniek a Bratislavčanov sa z nich stal najskôr kompost a posledné dve sezóny knižnice.

„Projekt zberu vianočných stromčekov je ukážkou toho, ako môže zmysluplná spolupráca verejného a súkromného sektora byť prínosom pre Bratislavčanky, Bratislavčanov aj životné prostredie. Teším sa, že sme opäť našli skvelé využitie pre použité a odzdobené vianočné stromčeky, z ktorých sa stanú knižnice a poputujú do centra voľného času, základných umeleckých škôl alebo ku konkrétnym deťom do rodín,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo a doplnil:

„Som rád, že takto môžeme pokračovať v robení radosti aj po Vianociach. Rovnako ma veľmi potešila aj Novoročná mulčovačka, pilotná akcia, počas ktorej sme prvýkrát premenili časť vyzbieraných vianočných stromčekov na voňavý mulč, ktorý si ľudia okamžite rozchytali. Samého ma tento záujem prekvapil a je to veľká motivácia pokračovať aj v ďalších ročníkoch tohto projektu.“

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne