Hlavné mesto pripravuje zjednocovanie časov regulácie v PAAS zónach. Začína 25. marca 2024 zónou NM1 – Tehelné pole

Hlavné mesto informuje:“ Pri príprave zón regulovaného parkovania sa vždy snažíme nastaviť časy regulácie v spolupráci s jednotlivým mestskými časťami tak, aby čo najlepšie zohľadňovali potreby rezidentov danej oblasti. Spustením zóny to ale nekončí a fungovanie zóny pravidelne vyhodnocujeme.

Aj keď má každá zóna svoje špecifiká, ktoré zohľadňujeme, záleží nám zároveň aj na tom, aby bol systém čo najprehľadnejší. Na základe vyhodnotenia fungovania zón a spätnej väzby obyvateliek a obyvateľov tak teraz pristupujeme k zjednocovaniu časov regulácie vo viacerých zónach, podľa nasledujúcich pravidiel:

1️⃣ V zónach, kde je vysoká občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy a nápor na parkovanie aj cez deň (centrum a širšie centrum mesta) bude čas regulácie parkovania 8:00 – 24:00. Takto už dnes funguje zóna SM0 aj SM1 v centre mesta, od 25.3.2024 sa k nim pridá aj Tehelné pole. Zóna Tehelné pole ostáva vzhľadom na vysokú vyťaženosť počas podujatí na štadiónoch spoplatnená aj cez víkend, rovnako, ako doteraz.

2️⃣ V zónach, kde je primárne obytná funkcia a občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy v menšej miere, bude čas regulácie parkovania cez pracovné dni 12:00 – 24:00. Tento čas regulácie sme zaviedli už minulý rok na Dvoroch IV, rovnaký čas regulácie má aj susedná lokalita Dvory V, VI ako aj lokalita Biely kríž v Novom Meste alebo Štrkovec v Ružinove a plánujeme ho zaviesť aj v zóne Krasňany v Rači ako aj v ďalších zónach s obytnou funkciou, kde je zastúpená aj občianska vybavenosť a inštitúcie či firmy. Tento čas regulácie kladie dôraz na reguláciu najmä v poobedných a večerných hodinách, kedy v zónach parkuje najviac rezidentov.

3️⃣ V zónach s takmer výhradne obytnou funkciou bude čas regulácie parkovania 14:00 – 24:00, napríklad v pripravovanej zóne v Karlovej Vsi či Dúbravke.

Od 25.3.2024 tak bude v lokalite Tehelné pole po novom čas regulácie od 8:00 do 24:00 od pondelka do nedele. Znamená to, že návštevníci zóny budú parkovať od 24:00 do 8:00 zadarmo a od 8:00 do 24:00 za nezmenenú hodinovú tarifu 1,50 eur. Nový čas regulácie bude platiť od pondelka 25.3.2024.

Pri zmene časovej tarify na Tehelnom poli sme prihliadali aj na požiadavky obyvateľov a obyvateliek danej lokality, ktorým sa zmenou času regulácie zóny zníži objem spotrebovaných návštevných hodín z návštevníckej parkovacej karty, keďže nebudú musieť poskytovať návštevnícke hodiny na parkovanie po 24:00.

Zároveň zo skúseností z prevádzky zóny vieme, že po 24:00 do lokality prichádza minimum áut nerezidentov, takže situácia sa pre rezidentov nezhorší. V neposlednom rade týmto zjednocujeme čas so susednou zónou SM1 a SM0, kde je rovnaký čas regulácie.

Podobnú zmenu plánujeme aj v Ružinove v lokalite Nivy, dôjde tak k zjednoteniu časov v zónach v širšom centre, kde je nápor na parkovacie kapacity väčší aj cez deň. O tejto zmene ako aj o zmene v zóne Krasňany budeme vopred informovať.

Pre všetky obyvateľky a obyvateľov s trvalým pobytom kdekoľvek v Bratislave je aj naďalej k dispozícii možnosť využitia bonusovej karty, s ktorou môžu parkovať bezplatne 2 hodiny každý deň vo väčšine zón,“ uviedlo Hlavné mesto Bratislava.

Mapu zón, ich členenie, ale aj parkomaty, partnerské prevádzky či informácie o spoplatnených časoch nájdete na www.paas.sk/mapa-zon.

(fb)
.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu