Alžbeta Capková: Ocenenie Račianske srdce si veľmi vážim, ďakujem za túto poctu

Ocenenie Račianske srdce udeľuje mestská časť od roku 1999 a v minulosti ho získali okrem Ľudovíta Havloviča, Cyrila Sekerku, Eduarda Wenzla, Dušana Žitného, Mariána Šeredu, Anny Würflovej, či Vojtecha Polakoviča aj ďalšie osobnosti Rače.

V pondelok 18. marca 2024 udelilo vedenie mestskej časti po predchádzajúcom schvaľovaní na zastupiteľstve ocenenia Račianske srdce 2023 laureátom: o.z. Mládež ulice, Ing. Antonovi Hamranovi, Mgr. Oľge Šándorovej, PhDr. Jane Maníkovej a PhDr. Alžbete Capkovej.

Bratislavský Večerník sa zhováral s pani PhDr. Alžbetou Capkovou, račianskou predsedníčkou Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá je zároveň i šéfredaktorkou portálu vivasenior.sk.

Aký je to pocit získať ocenenie Račianske srdce?

Dá sa opísať slovami aj atmosféra počas slávnostného odovzdávania ocenení v Nemeckom kultúrnom dome? Čo vás najviac dojalo?

Alžbeta Capková: Ocenenie Račianske srdce si veľmi vážim, ďakujem za túto poctu. Nepatrí len mne, ale celému výboru našej ZO JDS. Ten neúnavne pripravuje programy a prináša radosť zo stretnutí pre našich členov v Jednote dôchodcov.

Ďakujem tým, ktorí ocenili našu, aj moju prácu, nielen za uplynulých bezmála 10 rokov odkedy som predsedníčka. Na slávnostnom odovzdávaní som sa zúčastnila po druhý raz. Vlani ako hosť oceneného pána PhDr. Lojza Luknára, ktorého naša ZO JDS na toto ocenenie navrhla. A v tomto roku ako ocenená.

Atmosféra aj celý program večera boli vlani i teraz veľmi príjemné. Scenár starostlivo pripravila pani Katarína Dobiášová a program bol naozaj slávnostný aj vďaka vystúpeniam umelcov.

Po čerstvej operácii, výmene kolena, som ani netušila, či sa budem môcť na slávnostnom večere zúčastniť. Pre mňa bol celý večer vzrušujúci a neobyčajný. Dojala ma láskavosť a ústretovosť mojej rodiny, usporiadateľov, priateľov aj našich členov, ktorí ma prišli povzbudiť napriek tomu, že nedúfali, že sa zúčastním.

Mojej dcéry, ktorá urobila všetko preto, aby som bola prítomná – požičala invalidný vozík a doviezla ma až do sály. A tak som ako jediná počas celej histórie Račianskeho srdca vraj nebola pri odovzdávaní na pódiu, ale na vozíčku pod pódiom. A usporiadatelia ma ešte dokonca prehovorili, aby som s barlami prešla na pódium a pri fotení ocenených ma bez barlí podopieral a pomohol mi poslanec MÚ Rača pán Polakovič.

zdroj foto: archív A.C.

Aké aktivity chystáte pre seniorov v Rači v tomto roku?

Pokračujeme v projekte z minulého roka o nadviazaní spolupráce s JDS Rimavská Sobota a po stretnutí našich členov na Gemeri a v Malohonte, privítame tento rok v lete našich nových priateľov na spoločnom výlete v kúpeľoch Patince.

Radi by sme pokračovali aj v spolupráci s Gymnáziom Hubeného a nadviazali na minuloročný projekt, keď študenti vzdelávali seniorov v digitálnej gramotnosti. S našimi seniormi sa budeme naďalej stretávať aj na kultúrnych a iných podujatiach alebo aj vzdelávaní prostredníctvom Memory centra.

Ako hodnotíte spoluprácu s mestskou časťou?

Bez podpory MÚ Rača by sme nemohli naše aktivity pre našich seniorov uskutočniť. Vlani sme z dotácie MÚ zrealizovali stretnutie našich členov na Gemeri a Malohonte s JDS Rimavská Sobota, ako aj projekt vzdelávania seniorov, pri príprave ktorého nám pomáhal poslanec MÚ Vladimír Groch.

Vedenie, na čele s pánom starostom Drotovánom, je ústretové a nápomocné pri našich aktivitách. Sú za to vďační všetci seniori, ktorí majú radosť zo zaujímavých stretnutí, na ktorých sa môžu zabaviť a zabudnúť na svoje zdravotné problémy a osamelosť.

Kde skončilo Račianske srdce? Na poličke v priestoroch račianskej Jednoty dôchodcov, alebo doma?

Moje Račianske srdce je na poličke aj vo váze s množstvom kvetov, ktoré som dostala, ale určite mu vyčlením miesto v priestoroch našich stretnutí na Žarnovickej 7, lebo patrí nielen mne, ale hlavne našim aktívnym členom výboru a všetkým seniorom, ktorí sa s nami stretávajú, majú nás radi o čom svedčí vzrastajúci počet našich členov.

Počet členov ZO JDS Rača prekročil 200. Keď som nastúpila ako predsedníčka, pred takmer 10 rokmi, nás bolo iba 80.

Alžbeta Capková s členkami výboru Jednoty dôchodcov Slovenska (zdroj foto: archív A.C.)
Alžbeta Capková s rodinou (zdroj foto: archív A.C.)
p. Capková s p. Šujancom z vianočného večierka s p. Laiferovou (zdroj foto: archív A.C.)

Prečítajte si tiež:

Ocenenie Račianske srdce získala aj Alžbeta Capková

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu