21 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Nový verejný AED defibrilátor v Rači nájdete aj v priestoroch dvora Miestneho úradu na Alstrovej. Nie je ale prístupný 24/7 (aktualizované)

Najčítanejšie

Pre laické ale i odborné poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania sú určené AED (automatické externé defibrilátory).

Nový defibrilátor v Rači na Alstrovej nie je prístupný verejnosti 24/7, môže tak pomôcť len v určitom čase od pondelka do piatka od 7 do 18h., infarkt sa ale naplánovať nedá.

Nové defibrilátory objednala mestská časť Rača 10. apríla 2024 od spoločnosti Spencer Medical za cenu 11 859 eur – pre DHZO, jeden na budove hasičskej zbrojnice na Detvianskej 12 a jeden prenosný pre hasičov (2ks – 4 290 eur), na dvor Miestneho úradu/Obecného domu na Alstrovej 249 kde bude dostupný 7-18h., v pracovné dni (2 523 eur), pre denný stacionár Plickova 18, kde bude dostupný 7-17h., v pracovné dni (2 523 eur) a pre Zdravotné stredisko Hubeného 2 (2 523 eur).

Defibrilátor je lekársky prístroj používaný k defibrilácii pri kardiopulmonárnej resuscitácii, elektrickým výbojom dokáže obnoviť správnu činnosť srdca. Vďaka defibrilátoru AED môže aj laická verejnosť zachrániť život. Zariadenie hlasovými pokynmi informuje používateľa, ako ho má obsluhovať. Jeden takýto defibrilátor nájdete už aj na Alstrovej ulici v Rači na dvore Miestneho úradu hneď vedľa Obecnej záhrady.

Obecná záhrada a dvor Miestneho úradu v Rači sa nachádza na Alstrovej ulici č.249. Je prístupná verejnosti, obyvateľom a návštevníkom Rače od 1. apríla do 31. októbra, len v pondelok až piatok od 7:00 do 18:00 hodiny:

Nový defibrilátor v Rači na Alstrovej nie je verejne prístupný 24/7. Situáciu sme boli preveriť v pondelok 6. mája o 19:51h. a za zamrežovanú bránu sa obyvateľ, či turista nedostane:

Z Alstrovej ulice sme prešli na neďalekú Detviansku. Pred niekoľkými dňami ale vandali poškodili skrinku defibrilátora, aktuálne sa preto na budove hasičskej zbrojnice nenachádzal (6. máj, 20h.): (pozn.: od 10.5. je po oprave skrinky, AED už k dispozícii)

V stredu 8. mája (štátny sviatok), o približne 11h. sme boli pozrieť dostupnosť defibrilátora, ktorý sa nachádza na Hubeného ulici v Rači, v budove ZŠ s MŠ J. A. Komenského. Ide o AED nainštalovaný približne pred štyrmi rokmi, primárne je určený pravdepodobne žiakom školy. Mohla by verejnosť privolať vrátnika, aby mohol AED zachrániť život?

Priestor pred budovou školy je monitorovaný kamerovým systémom, neďaleko sa nachádza aj policajná stanica, preto je na zváženie či by AED škola nemohla umiestniť, tak aby bol prístupný aj verejnosti.

„Zvonček je v zádverí. Na recepcii je služba každý pracovný deň od 6.30 do 18.00. Dali ste mi chrobáka – už by sme ho mohli premiestniť na budovu, resp. na bránu,“ uviedla pre Račiansky Večerník Tatiana Kizivatová, riaditeľka školy.

Nový AED defibrilátor v Rači na Hubeného 2 na budove Zdravotného strediska bol v sobotu 11.5. (18:49h) prístupný verejnosti:

AED defibrilátor na budove Denného stacionára pre seniorov na Plickovej ulici 18 v Rači bol v nedeľu 12.5. (9:40h) prístupný pre verejnosť:

AED defibrilátor v Rači na Sklabinskej ulici oproti detskému ihrisku v športovom areáli nebol v nedeľu 12.5. (8:28h) prístupný pre verejnosť:


Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku. 

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne