15.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Imrich Nógell: Manželka roky varí ovocné džemy a ja mám rád pivo. Tak sme to skúsili spojiť a vznikla Beermalade

Najčítanejšie

Imrich Nógell je súčasťou komunity, ktorá hodnotí bez hejtov jedlo v skupine Prešporský fajnšmeker „Jej členom som už štyri roky a pár dní. Táto komunita je veľmi vzácnym úkazom na FB, občas sa nájdu nespratníci, avšak, tí sú adminmi veľmi rýchlo uprataní. V skupine čerpám inšpiráciu na varenie a tiež sa rád pochválim niečím, čo sa podarilo mne,“ prezradil v rozhovore pre Bratislavský Večerník.

Poznáte ho ale i ako človeka, ktorý píše pre rubriku „Imrove pivné postrehy“ na slovenský portál Opive.sk, kde hodnotí pivá a okrem toho píše postrehy z pivných ciest a súťaží.

Hudbu má radšej takú hlučnejšiu, rýchlejšiu, ako dobré pivo, ideálne s nejakým posolstvom od klasického Hardrocku až po Punk, okrem kníh z kuchárskou tematikou, ale číta aj literatúru faktu, životopisy a nepohrdne ani Fantasy, či Sci-fi literatúrou.

Ako a kedy sa začala vaša vášeň pre zlatý mok?

Imrich Nógell: Pivo som mal rád vždy, teda až odvtedy, keď som mohol legálne piť. Keď sme chodievali do blízkeho zahraničia, rád som ochutnával miestne pivo. Keď sa otvorili hranice, zistil som, že pivo nie je len svetlý a tmavý ležiak a objavil som pivá z Belgicka. A to už som bol stratený.

zdroj foto: archív I.N.

Vyrábate pivo aj sám? Vaša manželka vari pivné džemy Beermalade…

Kedysi sme spolu s pár kamarátmi spravili pár domácich pív, mám za sebou spoluprácu aj na komerčných pivách, momentálne však pivo hlavne hodnotím a konzumujem. Náš Beermalade príbeh je obšírne napísaný na spomínanej stránke, tak len v krátkosti.

Pri tomto produkte sme využili naše obľúbené veci. Manželka roky varí ovocné, džemy ja mám rád pivo, tak sme to skúsili spojiť a vznikla prvá neoficiálna Beermalade. Ukecali sme chlapcov zo Stupavaru a vznikol náš najkultovejší, najoceňovanejší produkt Stupavar AIPA.

Postupne sme rozbehli a navarili sme Beermalade z rôznych pivovarov, dokopy okolo 117 druhov. Nie všetky sú dostupné naraz, niektoré sa už nikdy nezopakujú, nakoľko buď išlo o jednorazové pivá na špeciálne príležitosti, alebo pivovar už neexistuje. Obvykle máme dostupnú základnú sadu, k nim potom varíme novinky, prípadne na rôzne príležitosti.

3. 4. 2019. Bratislava
Beermalade – pivné džemy.
Foto: Marko Erd/SME

Ako ste sa stali medzinárodným porotcom? Aké skúšky na to treba?

Musia Vás začať pozývať do zahraničia. Ale, vážne. Najprv som ochutnával a hodnotil pivo na amatérskej úrovni, zavolali ma „porotcovať“ na jednu slovenskú súťaž, postupne som hodnotili aj v Čechách.

Spravil som si degustačnú skúšku BJCP (Beer Judge Certification Program), čo je organizácia, ktorá edukuje a certifikuje rozhodcov pre súťaže amatérskych domovarníkov. Keď ste certifikovaný rozhodca, tak sa Vám otvárajú možnosti. Jednak vás začnú oslovovať a tiež existuje kalendár BJCP súťaží a tam si vyberiete súťaž, prihlásite sa.

zdroj foto: archív I.N.

Ako často a kde sa súťaže organizujú?

Súťaže sa po celom svete organizujú takmer každý víkend. Najznámejšie sú súťaže zastrešené BJCP, alebo AHA (American Homebrew Association). Napríklad v máji je cez päťdesiat BJCP súťaží na celom svete. Na Slovensku máme štyri, v Čechách osem BJCP súťaží.

Treba sa priebežne “vzdelávať”?

Rozhodne treba, vznikajú nové štýly, niektoré chyby sa rôzne často prejavujú v pivách, prichádzajú nové informácie, nové trendy. To je ako v každej oblasti, ktorú chcete brať vážne.

Organizujete ochutnávky piva? Ako to prebieha?

Spolu s manželkou organizujeme ochutnávky. Najprv si vytipujem pivo, ktoré chceme ochutnávať. Vždy chceme, aby to bolo niečo zaujímavé, či už z hľadiska štýlu, krajiny pivovaru a podobne.

Robíme dva druhy a to online a osobne. Obidve majú spoločné črty v tom, že ja po úvodnom slove k téme ochutnávky, prechádzam pivo po pive a spoločne diskutujeme o každom. Na záver si vyhodnotíme poradie. Počet pív sa v priebehu rokov menil, momentálne sme na piatich.

Ak máte radi zlatistý mok o Imrichových aktivitách sa môžete dozvedieť vždy aj na stránke Postrehy mladého Imrocha 

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne