22.4 C
Bratislava
pondelok, 22. júla 2024

Recept na ľahkú a lahodnú tortu s pistáciovou múkou

Najčítanejšie

Hľadáte recept na osviežujúcu tortu, ktorá očarí chuťové poháriky, ale zároveň nejde o sladkú bombu, ktorú by ste si chceli vyčítať? Vyskúšajte našu ľahkú tortu s pistáciovou múkou, ktorá je nielen chutná, ale aj vďaka použitým surovinám nutrične bohatá.

Prečo pistáciová múka?

Pistáciová múka, vyrobená z mletých pistácií, nie je len lahodnou alternatívou k bežnej múke, ale ponúka hneď niekoľko výhod:

1. Nutričné hodnoty: Pistáciová múka je bohatá na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a minerály. Predstavuje tiež výborný zdroj vitamínov B a antioxidantov.
2. Nízky obsah sacharidov: Na rozdiel od tradičnej pšeničnej múky má pistáciová múka nízky obsah sacharidov, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí si sledujú hladinu cukru vo svojom jedálničku.
3. Podpora zdravého fungovania srdca: Vďaka obsahu zdravých tukov, predovšetkým mononenasýtených tukov, môže pistáciová múka podporovať zdravie srdca a pomáhať udržiavať zdravú hladinu cholesterolu. Samozrejme nič sa nesmie preháňať, nadmerná konzumácia mononenasýtených tukov by mohla viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi. Ale v množstve, v ktorom ich budete konzumovať pri tejto torte, sú pre telo užitočné.

Pistáciová múka je len jednou z alternatívnych orechových múk. Obľúbenosti sa tešia napríklad mandľová múka alebo múka z kešu orechov.

Recept na tortu s pistáciovou múkou

Ingrediencie:

  • 1 šálka pistáciovej múky
  • 1/2 šálky kokosového cukru
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky kokosového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup:

1. Rúru predhrejte na 180 °C.
2. V mise zmiešajte pistáciovú múku, kokosový cukor, trstinový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Urobíte si tak takzvaný suchý základ.
3. V ďalšej miske vyšľahajte vajcia dohladka, pridajte vanilkový extrakt a za stáleho miešania prilejte olej.
4. Následne postupne pridávajte suché ingrediencie do tekutej zmesi s vajcami a olejom a dobre to celé premiešajte.
5. Vzniknutú zmes nalejte do tortovej formy vymastenej maslom alebo vyloženej papierom na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút alebo kým nebude špajľa suchá.

Dochutenie a následné zdobenie

Na základe predchádzajúceho postupu vám vznikol chutný tortový základ, ktorý môžete podľa chuti dochutiť krémom, zaliať polevou a dozdobiť napríklad nasekanými orechmi alebo čerstvým ovocím.

1. Pistáciový krém:

  • Zmiešaním pistáciového masla, medu a trochy vanilkového extraktu pripravíte jednoduchý pistáciový krém, ktorým môžete tortu natrieť po jej upečení. Krém bude potrebné nechať pred konzumáciou na torte stuhnúť.

2. Oriešková poleva:

  • Pre milovníkov orechov a čokolády odporúčame pripraviť orieškovú polevu, a to zmiešaním rozpustenej čokolády s trochou pistáciovej múky. Po poliatí je opäť potrebné nechať stuhnúť.

3. Osviežujúci jahodový dresing:

  • Podávať tortu môžete aj s jahodovým dresingom z čerstvých jahôd, cukru a citrónovej šťavy.

Tento recept je dobrou voľbou pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie a súčasne chcú ochutnať niečo nové a výnimočné. Príjemnú chuť!

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne