Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý zverejnil odborný príspevok prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti, chren nie je len sezónnym doplnkom sviatočného menu, ale dôležitou súčasťou zdravého stravovania a domácej prevencie. „Hoci nevoní, je plný sily,“ uvádza úrad vo svojom statuse, v ktorom zároveň pripomína, že jeho účinky boli známe už v starovekom Egypte aj Grécku, kde sa chren využíval ako afrodiziakum i prostriedok proti bolestiam chrbtice.
Odborníčka Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia uvádza: „Má antibakteriálne účinky, a tak uvoľňuje dutiny. Podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla, pôsobí preventívne na niektoré ochorenia spôsobené vírusmi a hubami.“ Podľa nej sú jeho účinky známe aj pri liečbe reumatických problémov, bolestiach kĺbov a svalov, pričom chrenové obklady sa stále prikladajú na stuhnuté a boľavé časti tela.
Chren je výživovo hodnotný – obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9), provitamín A, a zároveň aj dôležité minerály ako draslík, horčík, vápnik, železo, meď či fosfor. „Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek,“ dodala Klinčáková.
Úrad tiež uvádza jednoduchý domáci recept na prírodnú podporu imunity: „Pokúša sa o vás choroba? Nastrúhajte chren a zmiešajte ho s medom v pomere 1:1. Užívajte tri lyžičky denne, pomôžu vám pri nachladnutí, proti kašľu, nádche i chrípke.“
Kde chren rastie a ako ho zbierať
Chren dedinský (Armoracia rusticana) je trvácna rastlina, ktorá rastie najmä v záhradách, na medziach a v blízkosti ciest. Najlepšie sa mu darí v hlinitých, mierne vlhkých pôdach a na slnečných stanovištiach. Je nenáročný na pestovanie – raz zasadený, udrží sa na mieste dlhé roky.
Podľa portálu Zdravopedia je najvhodnejší čas na zber koreňov buď na jeseň (október – november), alebo skoro na jar. Z pôdy sa opatrne vykopávajú zdravé, pevné korene, ktoré sa následne očistia a môžu sa hneď spracovať alebo uskladniť.
Ako chren spracovať a skladovať
Čerstvý chren sa strúha na jemnom strúhadle – odporúča sa pri tom používať rukavice a dobre vetrať, pretože výpary silíc môžu podráždiť oči i sliznice. Pri správnom skladovaní si však vie udržať svoju výraznú chuť aj niekoľko týždňov.
Ako upozorňuje portál Vášeň v tebe, najlepším spôsobom uchovania chrenu je naloženie do octu so soľou a cukrom. Tým sa jeho pikantná chuť nielen zachová, ale aj zjemní. Čerstvo nastrúhaný chren možno krátkodobo skladovať v uzatvorenej nádobe v chladničke.
Do akých jedál sa hodí
Chren sa nevyužíva len počas veľkonočných sviatkov ako príloha k šunke či vajíčkam. V kuchyni má široké využitie:
– podáva sa ako príloha k varenému hovädziemu mäsu alebo údeninám,
– je výborným základom do omáčok a nátierok (napr. s kyslou smotanou alebo jogurtom),
– výborne sa kombinuje s cviklou a kapustou v šalátoch,
– listy chrenu sa používajú pri nakladaní zeleniny, napríklad uhoriek alebo kyslej kapusty, kde fungujú ako prírodný konzervant.
Recepty s chrenom
1. Tradičná chrenová omáčka
Ingrediencie:
– 2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
– 200 ml smotany na varenie
– 1 PL hladkej múky
– 1 PL masla
– soľ, cukor podľa chuti
Postup:
Na masle pripravíme svetlú zápražku z múky, zalejeme ju smotanou a miešame, kým nezhustne. Pridáme chren, osolíme a dochutíme cukrom. Podávame k hovädziemu mäsu alebo šunke.
2. Šalát z cvikly a chrenu
Ingrediencie:
– 2 stredne veľké uvarené cvikly
– 1 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
– 1 ČL medu
– šťava z ½ citróna
– soľ podľa chuti
Postup:
Cviklu nastrúhame, zmiešame s chrenom, citrónovou šťavou, medom a osolíme. Podávame ako prílohu k pečivu alebo mäsu.
Pozor na vyššie dávky
Aj keď je chren zdraviu prospešný, Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že pri konzumácii treba byť opatrný: „Vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na trávenie a sliznice. Chren by nemali konzumovať pacienti so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, alebo so zlou funkciou štítnej žľazy.“