14.6 C
Bratislava
štvrtok, 15. mája 2025

Chren nepatrí len na veľkonočný stôl. Má silné účinky, rastie v záhradách aj vo voľnej prírode a výborne sa hodí do tradičných jedál

Najčítanejšie

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý zverejnil odborný príspevok prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti, chren nie je len sezónnym doplnkom sviatočného menu, ale dôležitou súčasťou zdravého stravovania a domácej prevencie. „Hoci nevoní, je plný sily,“ uvádza úrad vo svojom statuse, v ktorom zároveň pripomína, že jeho účinky boli známe už v starovekom Egypte aj Grécku, kde sa chren využíval ako afrodiziakum i prostriedok proti bolestiam chrbtice.

Odborníčka Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia uvádza: „Má antibakteriálne účinky, a tak uvoľňuje dutiny. Podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla, pôsobí preventívne na niektoré ochorenia spôsobené vírusmi a hubami.“ Podľa nej sú jeho účinky známe aj pri liečbe reumatických problémov, bolestiach kĺbov a svalov, pričom chrenové obklady sa stále prikladajú na stuhnuté a boľavé časti tela.

Chren je výživovo hodnotný – obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9), provitamín A, a zároveň aj dôležité minerály ako draslík, horčík, vápnik, železo, meď či fosfor. „Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek,“ dodala Klinčáková.

Úrad tiež uvádza jednoduchý domáci recept na prírodnú podporu imunity: „Pokúša sa o vás choroba? Nastrúhajte chren a zmiešajte ho s medom v pomere 1:1. Užívajte tri lyžičky denne, pomôžu vám pri nachladnutí, proti kašľu, nádche i chrípke.“

Kde chren rastie a ako ho zbierať

Chren dedinský (Armoracia rusticana) je trvácna rastlina, ktorá rastie najmä v záhradách, na medziach a v blízkosti ciest. Najlepšie sa mu darí v hlinitých, mierne vlhkých pôdach a na slnečných stanovištiach. Je nenáročný na pestovanie – raz zasadený, udrží sa na mieste dlhé roky.

Podľa portálu Zdravopedia je najvhodnejší čas na zber koreňov buď na jeseň (október – november), alebo skoro na jar. Z pôdy sa opatrne vykopávajú zdravé, pevné korene, ktoré sa následne očistia a môžu sa hneď spracovať alebo uskladniť.

Ako chren spracovať a skladovať

Čerstvý chren sa strúha na jemnom strúhadle – odporúča sa pri tom používať rukavice a dobre vetrať, pretože výpary silíc môžu podráždiť oči i sliznice. Pri správnom skladovaní si však vie udržať svoju výraznú chuť aj niekoľko týždňov.

Ako upozorňuje portál Vášeň v tebe, najlepším spôsobom uchovania chrenu je naloženie do octu so soľou a cukrom. Tým sa jeho pikantná chuť nielen zachová, ale aj zjemní. Čerstvo nastrúhaný chren možno krátkodobo skladovať v uzatvorenej nádobe v chladničke.

Do akých jedál sa hodí

Chren sa nevyužíva len počas veľkonočných sviatkov ako príloha k šunke či vajíčkam. V kuchyni má široké využitie:

– podáva sa ako príloha k varenému hovädziemu mäsu alebo údeninám,
– je výborným základom do omáčok a nátierok (napr. s kyslou smotanou alebo jogurtom),
– výborne sa kombinuje s cviklou a kapustou v šalátoch,
– listy chrenu sa používajú pri nakladaní zeleniny, napríklad uhoriek alebo kyslej kapusty, kde fungujú ako prírodný konzervant.

Recepty s chrenom

1. Tradičná chrenová omáčka

Ingrediencie:
– 2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
– 200 ml smotany na varenie
– 1 PL hladkej múky
– 1 PL masla
– soľ, cukor podľa chuti

Postup:
Na masle pripravíme svetlú zápražku z múky, zalejeme ju smotanou a miešame, kým nezhustne. Pridáme chren, osolíme a dochutíme cukrom. Podávame k hovädziemu mäsu alebo šunke.

Tradičná chrenová omáčka (ilustračná foto: ChatGPT)

2. Šalát z cvikly a chrenu

Ingrediencie:
– 2 stredne veľké uvarené cvikly
– 1 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
– 1 ČL medu
– šťava z ½ citróna
– soľ podľa chuti

Postup:
Cviklu nastrúhame, zmiešame s chrenom, citrónovou šťavou, medom a osolíme. Podávame ako prílohu k pečivu alebo mäsu.

Pozor na vyššie dávky

Aj keď je chren zdraviu prospešný, Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že pri konzumácii treba byť opatrný: „Vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na trávenie a sliznice. Chren by nemali konzumovať pacienti so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, alebo so zlou funkciou štítnej žľazy.“

Šalát z cvikly a chrenu (ilustračná foto: ChatGPT)
Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk Podporte našu prácu cez PayPal

Ďalšie články

Aktuálne