2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Čo nové v SNG? Program: 12-17. 3. 2013

Najčítanejšie

sng_banner_na_titulku
Slovenská národná galéria pripravila na druhý marcový týždeň skvelý a bohatý program. V prvom rade pozývame na výstavu Jana Želibská. Zákaz dotyku, ktorá potrvá už iba do nedele 17. marca. V utorok 12. marca pozývame na diskusiu známych umelcov vedenú našou mladou kurátorkou súčasného umenia na tému extrémnych body-artových performace Keď pre umenie tečie krv. Hneď na druhý deň 13. marca poračujeme prednáškou Kataríny Rusnákovej k aktuálnej tvorbe Jany Želibskej. Vo štvrtok 14. marca uvádzame exkluzívny film !Woman Art Revolution o vzniku feministického umeleckého hnutia od režisérky Lynn Hershman Lesson. V ten istý deň pozývame na pohybovo-výtvarný workshop Telos, ktorý bude reagovať na výstavu Jany Želibskej.

V nedeľu 17. marca zakončíme bohatý týždňový program kurátorským výkladom k výstave Jana Želibská, kde sa spolu s kurátorkami Vladimírou Bungerovou a Luciou Gregorovou s výstavou rozlúčime.

 PROGRAM

 Keď pre umenie tečie krv

12. marec 2013, 17.30 h

Berlinka, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava

Diskusno-prezentačný večer venovaný extrémnym body artovým performanciám.

Body art v 60. a 70. rokoch priniesol špecifickú podobu akčného umenia, pri ktorej umelci vystavovali svoje telo hraničným situáciám, extrémnej záťaži, bolesti, či zraňovaniu. Istý typ body artových performancií so seba-testujúcimi prvkami sa objavil aj na neoficiálnej umeleckej scéne v bývalom Československu. Najmä v spojení s umením nových médií sa mu od 90. rokov venujú aj umelci mladších generácií. V rámci programu predstavíme naživo niektorých kľúčových predstaviteľov body artu, s ktorými budeme diskutovať o priebehu jednotlivých akcií, o ich motiváciách či reakciách publika.

Hostia: Petr Štembera, Jan Mlčoch, Richard Fajnor

Diskusiu vedie Alexandra Tamášová, asistentka Zbierok moderného a súčasného umenia.

Vstup voľný

 

SNG-03-16miniKatarína Rusnáková: Komunikácia videoobrazom

13. marec 2013, 17.00 h

Esterházyho palác, 3. poschodie, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava

Prednáška venovaná aktuálnej tvorbe Jany Želibskej na výstave Jana Želibská. Zákaz dotyku

Historička umenia a kurátorka Katarína Rusnáková sa intenzívne venovala tvorbe Jany Želibskej od začiatku 90. rokov 20. storočia. Vo svojej kurátorskej a teoretickej práci pravidelne prezentovala inštalácie a videotvorbu autorky v domácom i zahraničnom kontexte.

Napísala viaceré teoretické štúdie zhodnocujúce prínos Jany Želibskej pre súčasné umenie. V roku 2001 pripravila pre Nadáciu – Centrum súčasného umenia komplexnú dokumentáciu Jana Želibská / Comprehensive Documentation, kde spracovala podstatnú časť autorkinej tvorby.

Katarína Rusnáková pracovala dlhé roky v Považskej galérii umenia v Žiline na kurátorskom aj riaditeľskom poste, z miesta riaditeľky PGU bola bez udania dôvodu v roku 1997 odvolaná. Neskôr pôsobila v Národnej galérii v Prahe ako riaditeľka Zbierky moderného a súčasného umenia vo Veletržním paláci; ako vedecká pracovníčka na Inštitúte umenia a vedy VŠVU v Bratislave; od roku 2006 je vedúcou Katedry teórie a dejín umenia na Fakulte výtvarných umení Akadémii umení v Banskej Bystrici. Je autorkou troch knižných publikácií z oblasti mediálneho umenia, jej štúdie venované videoumeniu boli publikované aj v zahraničných antológiách.

Vstupné: 1,50 €

 

! Woman Art Revolution

14. marec 2013, 18.00 h

Kinosála SNG, Riečna 1, Bratislava

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo ako sprievodné podujatie k výstave Jana Želibská. Zákaz dotyku obstarať vzácny film režisérky Lynn Hershman Leeson ! Woman Art Revolution, ktorý Museum of Modern Art v New Yorku vyhlásilo za jeden z najvýznamnejších dokumentárnych filmov roka 2010, prezentovaný na festivale v Sundance, na festivaloch v San Franciscu, Berlíne a v Toronte. Film bude uvedený v angličtine so slovenskými titulkami.

Úvod pred filmom: Lucia Gregorová, Vladimíra Büngerová.

Americká umelkyňa a filmárka Lynn Hershman Leeson sa venuje mediálnemu umeniu už od začiatku 70. rokov a známou sa stala vďaka svojim nedávnym prevratným filmom s Tildou Swinton (Teknolust, 2002; Conceiving Ada, 1997). Po ukončení umeleckej školy v San Franciscu začala – inšpirovaná svojimi priateľkami & umelkyňami – natáčať rozhovory s kolegyňami, kurátorkami, historičkami a kritičkami. Tento ambiciózny dokument hovorí o práci mnohých umelkýň a prináša nám vzácne komplexný pohľad na rozmanitosť a bohatosť feministického umenia .

O filme

! Woman Art Revolution, USA, 2010, 83 min. / Réžia: Lynn Hershman Leeson

V priebehu štyridsiatich rokov strávila režisérka Lynn Hershman Leeson stovky hodín rozhovormi s vizuálnymi umelkyňami, historičkami, kurátorkami a kritičkami, ktoré formovali hodnotový systém a presvedčenia Ženského umeleckého hnutia a odhalili dovtedy nepreskúmané stratégie, ktoré poukázali na postavenie žien – umelkýň a pomohli ženám preniknúť do umeleckého prostredia.

! Women Art Revolution poukazuje na vzťah medzi Ženským umeleckým hnutím a hnutiami, ktoré sa v 60. rokoch angažovali proti vojne a za ľudské práva, vysvetľuje historické udalosti (napr. výstava protestujúca proti invázii v Kambodži), ktoré podnietili prvé feministické akcie, zamerané proti hlavným kultúrnym inštitúciám. Film približuje hlavné udalosti vo vývoji ženského umenia v 70. rokoch, vrátane prvých feministických umeleckých vzdelávacích programov, politických organizácií, protestov, alternatívnych umeleckých priestorov (napríklad A.I.R. Gallery a Franklin Furnace v New Yorku a v Los Angeles Woman’s Building; publikácie ako Chrystalis a Heresies; pamätné výstavy; performancie a umelecké inštalácie vo verejnom priestore), ktoré úplne zmenili smerovanie tohto umenia.

O rode, triede, rase a sexualite sa začalo uvažovať úplne novým spôsobom. Guerilla Girls sa zjavili na scéne ako nové vedomie umeleckého sveta a vzali si na mušku odborné inštitúcie, galérie a múzeá zodpovedné za diskriminačné praktiky. Neúprosnosť a odvaha tých pionierok ženského umenia z nich postupne spravili to, čo dnes mnohí historici označujú ako najdôležitejšie umelecké hnutie konca 20. storočia.

Autorkou soundtracku k filmu je Carrie Brownstein a prispeli naň také talentované hudobníčky ako Laurie Anderson, Janis Joplin, Sleater-Kinney, The Gossip, Erase Errata and Tribe 8,

Lynn Hershman Leeson – Scénaristka, režisérka, producentka, editorka

Lynn Hershman Leeson stála pri zrode site specific umenia, performancie a interaktívnych médií. Získala množstvo ocenení za prínos v oblasti nových médií, vizuálneho umenia, za scenár a réžiu filmu Teknolust; ocenený bol aj film ! Women Art Revolution.

Napísala, režírovala a produkovala filmy Teknolust, Conceiving Ada, Strange Culture a 14 ďalších celovečerných aj krátkych filmov.

Film s Tildou Swinton Teknolust bol uvedený na festivale Sundance,  na festivaloch v Toronte, Berlíne a boli distribuované po celom svete.

Jej diela sú v mnohých zbierkach, vrátane Museum of Modern Art v New Yorku, National Gallerz of Canada a ďalších.

Trailer k filmu http://www.youtube.com/watch?v=fjikMGTeyjc

Zdroj a viac informácií o filme: http://womenartrevolution.com/index.php

 

Workshop: Telos

14. marec 2013, 18.00 – 20.00 h

Esterházyho palác, 2. poschodie, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava

Cyklus pohybovo-výtvarných workshopov pre mladých ľudí zameraný na sledovanie paralelného vývoja tanečnej a vizuálnej kultúry. Pohybová interpretácia vybraných výtvarných diel na výstave Jana Želibská. Zákaz dotyku. Program vedie výtvarníčka a choreografka Zuzana Žabková.

Rezervácie: barbora.jurinova@sng.sk

Vstupné 3,50 €

 

Ukončenie výstavy Jana Želibská. Zákaz dotyku

17. marec 2013, 17.00 h

Esterházyho palác, 2. a 3. poschodie, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava

Kurátorský výklad Lucie Gregorovej a Vladimíry Büngerovej.

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne