2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Starý, ale dobrý! Spomienka na kompakt predstavený 1/2012 – CANON PowerShot G1 X

Najčítanejšie

Števo Porubský  Števo Porubský    11.1.2012

Canon na tohtoročnej výstave CES (vlastne PMA) v Las Vegas predstavil  niekoľko noviniek, z ktorých je určite najzaujímavejší práve tento model. Priamy nástupca profesionálneho modelu PowerShot G12 má podobne „komplikovaný“ dizajn, no omnoho väčší CMOS čip a bohatšiu výbavu.  

Canon PowerShot G1 X

 

Canon PowerShot G1 X je veľmi podobný pôvodnému modelu G12, hoci ten názov mi vôbec nesedí (nebudete si ho mýliť s GX1 od Panasonicu?). G1 X je ale väčší a robustnejší – 117 x 81 x 65 mm, 534 g. Väčšie rozmery a hmotnosť má na svedomí absolútna novinka v segmente kompaktných fotoaparátov, hoci profesionálnych. Ide o CMOS senzor s uhlopriečkou 1,5 palca čo činí rozmery 18,7 x 14 mm a teda pomerom strán 4:3. Pre porovnanie, APS-C senzor (zo zrkadloviek) od Canonu má rozmery 22,3 x 14,9 mm, Micro 4/3 senzor má len 17,3 x 13 mm! Takže nový kompakt Canon predbieha i obľúbený formát Micro 4/3. Nový CMOS čip ponúka rozlíšenie 14,3 Mpx, hodnoty ISO sa šplhajú až k 12 800 a všetky údaje spracováva najnovší procesor DIGIC 5. Čipová technológia potláčania obrazového šumu by mala zaistiť ostré a zreteľné snímky aj pri vysokom nastavení citlivosti ISO a 4-kanálové spracovanie obrazu umožňuje vysokorýchlostné snímanie – kontinuálne do 4,5 fps (do 6 obrázkov) v HQ režime, resp. 1,9 fps do zaplnenia karty.

Porovnanie senzorov

Mnohí si však možno povzdychnete nad objektívom, ktorý má len priemerné hodnoty – 28 – 112 mm, f/2,8- f/5,8. Určite by sa hodil svetelnejší a širokouhlejší objektív. Napriek slabším papierovým hodnotám Canon sľubuje výborné výsledky aj vďaka použitiu asférických členov s ultravysokým indexom lomu (UA). Objektív je doplnený aj o integrovaný 3-krokový filter neutralizácie sýtosti (ND), ktorý umožňuje používanie menších clonových čísel v jasnom osvetlení, aby sa dosiahla menšia hĺbka ostrosti, alebo používanie dlhších expozičných časov na zámerné rozostrenie pohybu.

Canon PowerShot G1 X

Tým sa však novinky v modeli PowerShot G1 X nekončia. Absolútnou novinkou v tomto segmente je možnosť natáčania Full HD videí. G1 X ho zvláda výhradne pri 24 fps, v prípade HD videa je to i 30 fps. Oba formáty sú samozrejme v progresívnom režime (p), ukladané do MOV (H.264) so stereo zvukom. Nielen videu pomáha 4-krokový optický stabilizátor obrazu (IS), ktorý umožňuje fotografovanie v slabo osvetlenom prostredí a používanie expozičných časov až o štyri hodnoty (EV) nižších, než by bolo možné bez IS.

Canon PowerShot G1 X

Lahôdkou je jemný, 3-palcový LCD displej s rovnakým mechanizmom vyklápania ako mal model G12. Rozlíšenie je však výborných 922 tisíc bodov. Nechýba ale ani optický hľadáčik pre prípad ostrého svetla, kedy ani ten najlepší displej nezobrazí snímanú scénu. Mnohých poteší nielen kompletné manuálne režimy PSAM, ale i scénické režimy či kreatívne filtre (High Dynamic Range (HDR), Nostalgic, Fish-eye Effect, Miniature Effect, Toy Camera Effect, Monochrome, Super Vivid, Poster Effect, Color Accent, Color Swap). Neskúsení zas nechajú asi všetko na Smart Auto režime. Novinka zároveň podporuje 14-bitový záznam do formátu RAW, nechýba ale ani JPEG formát. Na hornej strane nechýbajú ani koľajničky pre príslušenstvo. Voliteľný adaptér na filtre (FA-DC58C) umožňuje používať i množstvo filtrov. Z konektorov nechýba nič dôležité – HDMI, USB, na ukladanie dát poslúžia SDXC karty. Za jednu z najväčších nevýhod je však už teraz možné pokladať využitie batérie NB-10L, ktorá je použitá aj v modeli SX40. Jej kapacita 920 mAh je podpriemerná. Snáď Canon pri uvedení na trh toto ešte prehodnotí. Mimochodom, oficiálna cena je stanovená na 749 €!

Canon PowerShot G1 X

Foto: Canon, dpreview.com

Článok bol publikovaný v technologickom magazíne TECHBOX.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne