5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Bratislava: Staré Mesto a O2 obnovili zničený kilometrovník

Najčítanejšie

Bratislavské Staré Mesto vďaka podpore O2 vrátilo zrekonštruovaný bratislavský kilometrovník pod Michalskú bránu. Ten poškodili vandali ešte koncom decembra vlaňajšieho roka. Pomocnú ruku pri renovácii obľúbeného miesta turistov a návštevníkov Bratislavy podalo O2, ktoré prispelo na jeho obnovu. O novú podobu autorského projektu Viktora Hulíka sa postaral sochár Lubo Mikle.

„Po tom, čo vandali zničili kilometrovník sme sa nechceli vyhovárať, že sa nedá opraviť alebo že nám chýbajú peniaze. V krátkom čase sme našli partnera a spoločne sme dali Staromešťanom, aj všetkým návštevníkom späť obľúbenú turistickú atrakciu. Som vďačná, že sú firmy, ktoré nám podajú pomocnú ruku pri obnove pamiatok, či obľúbených miest. Verím, že budú príkladom aj pre ostatných,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

 „Bratislavský kilometrovník pod Michalskou bránou opäť ozvláštni obľúbené miesto návštevníkov Bratislavy. Kilometrovník ukazuje vzdialenosť od hlavných miest väčšiny štátov, v ktorých pôsobí aj O2. Sme radi, že sme mohli pomôcť v tejto milej veci a prispieť drobnosťou mestu, v ktorom sídlime,“ uviedol Jonathan Earle, riaditeľ marketingu O2.

Stare mesto-Kilometrovnik 2

Realizácia projektu obnovy poškodeného kilometrovníka trvala takmer dva mesiace. Samotná výroba diela – kilometrovníka sa udiala pomerne v krátkom čase – počas troch dní, pričom sa pracovalo takmer 24 hodín nonstop. Autorský projekt Viktora Hulíka obnovil sochár Ľubo Mikle. Kilometrovník je vyrobený z mosadze. Materiál sa dovážal z Nemecka a vyrábal sa z platne, ktorá vážila 105 kilogramov.

Kilometrovník bol pod Michalskou bránou osadený v roku 2000 pri obnove korza v Starom Meste. Dlhé roky bol vyhľadávanou atrakciou, ktorú turisti s radosťou ukazovali na svojich fotografiách po celom svete.  Je na ňom vyznačená vzdialenosť 31 miest, ako aj severného a južného pólu od Bratislavy. Na kilometrovníku nájdeme mestá Buenos Aires, Madrid, Lima, Toronto, New York, Moskvu, partnerské mesto mestskej časti mesto Olomouc a mnohé ďalšie.

Tomáš HALÁN


Zdroj: Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto

Ďalšie články

Aktuálne