12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Slovart: “Tri knihy” – KAROL KÁLLAY – Výber z najzaujímavejších kníh na tento týždeň

Najčítanejšie

 tlacitko facebook-srdce
Vždy nové a zaujímavé informácie o knihách, môžete nájsť v skupine fanúšikov na facebooku: 
„Slovart – vydavateľstvo najlepších kníh“

Slovart-Kallay-Bratislava Moja
Karol Kállay: Bratislava moja

Veľká reprezentatívna kniha zachytáva atmosféru Bratislavy rokov 1944 až 1964, ako ju vnímal významný slovenský fotograf Karol Kállay. Vo svojich fotografiách a lyrických textoch rozpráva príbeh mesta, jeho obyvateľov a štvrtí, ktoré dnes už neexistujú. Pripomína časy tesne po vojne, keď sa mesto spamätávalo z jej hrôz a začalo vytvárať svoju novú tvár. Ale aj časy, keď ho ubíjala nezmyselnosť nového režimu. Všetko sa to odráža aj na tvárach obyvateľov Bratislavy, ktorých život autor zvečnil na svojich výnimočných fotografiách. Úvodný text, ktorý je preložený do anglického, nemeckého a maďarského jazyka, napísl prof. Jozef Leikert. Kniha bude vhodná ako reprezentatívny dar pre firmy aj jednotlivcov.

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu:  Bratislava moja

 

Slovart-Kallay-Netrpezlivost
Karol Kállay – Netrpezlivosť

Nádherná a jedinečná kniha fotografií Karola Kállaya z ciest okolo sveta prináša netradične, fotografiami vyrozprávaný príbeh o našej planéte. Originálny fotoscenár histórie Zeme očami majstra Kállaya je jedným z najkrajších fotografických diel vydaných knižne. Nádherné zábery krajiny i ľudí sú doplnené citátmi zo zápiskov Franza Kafku o raji, hriechu a nádejí.

/Netrpezlivosť – v slovenskom jazyku,  Impatience – v anglickom jazyku/

 

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu:  Netrpezlivosť

 

Slovart-Kallay-Smrt krivana
P.O. Hviezdoslav, Karol Kállay: Smrť Kriváňa

Výpravná publikácia fotografií Karola Kállaya o bájnom slovenskom končiari Kriváň s pôsobivým textom básne Smrť Kriváňa od P. O. Hviezdoslava. Báseň Smrť Kriváňa (1906) síce nepatrí medzi Hviezdoslavove najznámejšie diela, je však vrúcnym vyznaním Tatrám, horstvu, ktoré naňho mocne zapôsobilo pri častých cestách z rodnej Oravy do Prešova, kde študoval advokátstvo. Čaro tatranskej prírody si tento veľký slovenský básnik spájal s prehlbujúcim sa národným uvedomovaním, so silnejúcim bojom za národné sebaurčenie. Základný motív básne – smrť, resp. rozpad obrovitého skalného masívu – je rozvedený do príprav na pohreb, ku ktorému prichádza zástup slovenských hôr. Čitateľ je ohromený autorovou obdivuhodnou personifikáciou horských masívov Slovenska, alebo ich význačných vrcholov, úžasnou znalosťou bohatstva jazykových možností slovenčiny, ako aj umením ich básnického využitia do čarovných väzieb.“

Táto báseň, citlivo doplnená fotografiami Karola Kállaya z rozličných období, by nemala chýbať v knižnici nijakého milovníka a obdivovateľa našich majestátnych Tatier.

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu:  Smrť Kriváňa

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne