7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Florentinum hľadá umelecké dielo do svojho centra.

Najčítanejšie

Penta-Florentinum-mini banner4. apríl 2013, Praha: Penta Investments hľadá do verejne prístupnej piazzy svojho administratívneho komplexu Florentinum umelecké dielo, ktoré by tak vhodne dopĺňalo vzniknutý priestor. Konkurz vyhlásila a odborne zaisťuje pražská galéria dvorak sec contemporary, ktorá sa sústredí výhradne na súčasné výtvarné umenie.

Florentinum, ktoré je budované na 1,5 hektárovom území medzi ulicami Na Poříčí a Na Florenci, je prvým realitným projektom Penty v Českej republike. Obdĺžnikový komplex administratívnych budov, ktorých dlhšie strany spojujú dve polovičné presklené paraboloidy, vytvárajú vo vnútri dve priestorné verejné plochy o celkovej rozlohe cez 5 000 m2.

Zámer povzniesť priestor Florentina spojením s kvalitným súčasným umením je v súlade s celkovou stratégiou investora vytvárať svojimi realitnými projektmi nielen nové obchodné či bytové plochy, ale tiež zlepšovať a kultivovať mestské prostredie.

PENTA-Florentinum-_piazza

Návrhom je ponechaná voľná ruka v umeleckom spracovaní i v rozpočte, projekt je otvorený českým i zahraničným tvorcom. Prvé výstupy z užšieho kola výberu budú známe v polovici tohto roka. Podľa hlavného umeleckého diela bude ďalej spracovaná koncepcia pre ďalšie verejné priestory i katalóg, v ktorom budú umelecké diela prezentované nájomníkom tohto unikátneho projektu.

V rámci projektu Florentinum bude taktiež obnovená a rehabilitovaná historická Desfourská záhrada, ktorá je súčasťou, po dlhú dobu zanedbávaného Desfourského paláca a ktorá  rovnako ponúkne priestor pre stretnutia verejnosti so súčasnou umeleckou sochou.

Projekt Florentinum tak predstavuje novodobý prístup v spojení kvalitného súčasného umenia a developera, ktorý pri výstavbe budovy počíta so zakomponovaním umenia do najexponovanejších miest svojho projektu. Dokončenie celého centra Florentinum je naplánované na koniec roka 2013.

Dvorak Sec Contemporary (DSC)
Popredná  česká galéria,  ktorá ponúka české a slovenské  vizuálne umenie. Prostredníctvom edukácie českých zberateľov dlhodobo podporuje vznik a rozvoj trhu s českým a slovenským súčasným umením. Galéria až na výnimky ponúka len umenie žijúcich autorov. Galéria funguje v Prahe už tri roky a má za sebou desiatky výstav a projektov. Výstavy v DSC často vzbudzujú pozornosť zberateľov a médií.

O Pente
Penta je stredoeurópska investičná skupina, založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V private equity spravuje jediný fond svojich piatich partnerov, akcionárov spoločnosti. Ich portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než dvadsať päť tisíc ľudí a konsolidované príjmy týchto spoločností dosiahli v roku 2011 viac ako 1,7 miliardy eur. Penta investuje predovšetkým do oblastí retailu, zdravotníctva  leteckej výroby, strojárenstva, energetiky, zábavného priemyslu, telekomunikácií a bankovníctva. V oblasti realitného developmentu začala Penta investovať v roku 2005 a v súčasnosti realizuje projekty v Českej republike a na Slovensku. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave, Mnichove, Limassole,  Amsterdame a v Jersey.

Martin Danko

PR manager

www.pentainvestments.com

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne