7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislava 27.4.: Dobrý trh: Nakupujeme a myslíme lokálne na Jakubáku

Najčítanejšie

Dobrý trh sa v sobotu 27. apríla predstaví na staromestskom Jakubovom námestí. Ide o špeciálnu „lokálnu edíciu“. Staré Mesto a občianske združenie Punkt v spolupráci so Slow Food Pressburg pre Vás vybrali zrejúce syry zo Slovenskej Ľupče, klobásy z Horných Salíb, pravé bio víno z Veľkého Krtíša, grilované ryby zo Stupavy, mak z Jarnej, dva druhy nefiltrovaného nepasterizovaného piva a ďalšie dobroty. Omnoho viac na všetkých čaká od 10. do 17. hodiny na Jakubovom námestí v Starom Meste!

 Dobry trh Jakubak

Filozofia medzinárodného hnutia Slow Food sa sústreďuje na poctivé, pomalé a tradičné postupy produkcie, ale aj samotného prežívania života. V tomto duchu sú  vyberaní aj ostatní predajcovia na trhu. Medzi nimi nájdete aj Štokovec/priestor pre kultúru v Štiavnickej stanici s autorskými knižkami a grafikami, vydavateľstvo Virvar, remini ale aj módnu značku Puojd (ktorej je vidiek srdcublízky) a Mile Male vintage módu pre deti. Staromestské materské centrum Prešporkovo privíta všetkých na ich detskej a susedskej burze na školskom dvore v ZŠ na Grosslingovej 48. Pripravený je aj zaujímavý kultúrny program.

Na Dobrom trhu nemôže samozrejme chýbať ani Dobrý úrad, v ktorom bude úradovať starostka Starého Mesta Táňa Rosová. Každý návštevník Dobrého úradu si u nej môže zakúpiť dobroty, ktoré napiekli seniorky zo staromestského Seniorcentra. Výťažok z predaja poputuje do samotného centra, ktoré ich využije na aktivity pre svojich klientov.

Prípravy na Jakubáku začali ešte pred samotným Dobrým trhom. Už v sobotu 20. apríla Zelená hliadka vyčistila námestie a pripravila ho na blížiaci sa trh. Permakultúra v meste pripravuje veľkú zelenú zmenu, ktorá tento rok čaká park na Jakubáku. Prvým krokom je vysadenie bylinkovej záhrady vo veľkom prázdnom črepníku, pričom starostlivosť o ňu bude prenechaná deťom zo susedného materského centra Prešporkovo. Téme permakultúry a záhradníctva sa budeme venovať aj počas Dobrého trhu. Návštevníci si budú môcť na workshopoch vyrobiť hmyzie domčeky a červíkové kompostovače. Slow Food Pressburg v spolupráci s OZ Človek v ohrození predstavia medzinárodný Slow Food projekt „1000 záhrad v Afrike“.

Pomalý životný štýl bude reprezentovať skupina “Štrikovanie na verejnosti”. Každý sa môže pridať, a ak máte doma vlnu, ktorú nepotrebujete, prineste ju! V parku nájdete aj klasické písacie stroje, na ktorých si môžete napísať list, Domov použitých kníh, tradičné spôsoby tlače a literárno-diskusný kútik, kde sa môžete osobne stretnúť s autormi z Literárneho klubu. Jem ine na Bratislavskom regáli Vás naučí piecť domáci chlieb a ako sa správne starať o kvások.

V rámci kultúrneho programu zahrá La3no Cubano a pripravený je workshopu bubnovania na budnoch Drumben vyrábaných v susedných Čechách. Tešiť sa môžete aj na pouličnú hudbu od Funny Fellows, Gramafon Brothers a Lostblok, ku ktorej predvedie a zároveň bude vyučovať swingový tanec Boogie Woogie Charlie Dance Studio. Pre deti je pripravené divadelné predstavenie Zkufravon. V Štúdiu 12 bude prebiehať prednáška D(r)áma menom Slovensko, ktorá je zameraná na podporu vzniku nových dramatických textov, reflektujúcich dvadsať rokov samostatnosti Slovenskej republiky.

Príďte si vychutnať pravú jarnú atmosféru na Dobrom trhu v sobotu  27. apríla!

Dobrý trh na Jakubáku organizuje o.z. PUNKT v spolupráci s mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto. O.z. PUNKT je aj správcom Dobrého trhu. Myšlienku podporila Nadácia Tatra banky, partnerom podujatia je Slow Food Pressburg a Tuli. Mediálni partneri sú .týždeň, SME.sk, Rádio_FM, Inspire magazín, Doba Mag, Staromestské noviny, in.ba, Citylife.sk a Obedovať.sk.

Tomáš HALÁN
hovorca

referát komunikácie s verejnosťou
Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto

www.staremesto.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne