5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Bratislava: Kultúrne Centrum Dunaj-Program 29.4.-5.5.2013

Najčítanejšie

KC DUNAJ-aprílová revolúcia
29.4. (po) 18.30 Aprílová rEvolúcia diskusia (kino 2 € na mieste bar+sála)

Chceli by ste sa dozvedieť ako vzniká revolúcia? Apríl je na to ako stvorený. Pri príležitosti výročia portugalskej Klinčekovej revolúcie Vám predstavíme revolúciu a jej evolúciu s podtitulom Korene: totalitná moc a jej nástroje.

Na tému sa najprv zamyslia novinári Miroslava Kernová, Marián Leško a historik Ivan Kamenec. Filmové predstavenie zaháji krátky film v štýle neuropunk a nakoniec sa predstavia Antonio Tabucchi, Roberto Faenza, Ennio Morricone, Marcello Mastroianni a Nicoletta Braschi vo vynikajúcom filme z fašistického Lisabonu 1938 o zodpovednosti jedinca za chod dejín. Heslom apríla je rEvolúcia!

18:30 Diskusia na tému totalitná moc a jej nástroje (bar)
20:00 Dobrodružstvo zvané demokracia /PT (16′), Pereira sa domnieva /IT/PT/FR (98′), v pôvodnom znení s titulkami

Viac informácií: www.fphil.uniba.sk

https://www.facebook.com/events/135903643262634/

30.4. (ut) 17.30 Café Európa diskusia (vstup voľný / bar)

Viac info na www.cafeeuropa.sk.

30.4. (ut) 19.30 Bioscop: Spaľujúca vášeň (Eyes Wide Shut, GB/USA, 1999) kino (3€  na mieste / sála)

Posledný odvážny výlet Stanleyho Kubricka do temných zákutí

ľudského podvedomia je psychologicko-erotickou drámou spaľujúcej vášne. Newyorský lekár William Harford sa jednu osudnú zimnú noc vrhne do sexuálneho dobrodružstva plného tajomného očakávania, ktoré je pomstou za priznané erotické túžby jeho ženy Alice… Režisér majstrovskými ťahmi diriguje vývoj freudovského príbehu od strachu a pochybností k objaveniu seba samého.

Réžia: Stanley Kubrick, rok výroby: 1999, 159 min., anglická verzia, titulky, MN

Info o filme ~ Ďalšie info o filme 

https://www.facebook.com/kinobioscop

30.4. (ut) 22.00 Michael Priest + Bad Mojo party (2 €/3 €  pred/po 24.00
na mieste / sála+bar)

Michael Priest je DJ, promotér a jeden zo zakladateľov úspešnej party Hochspannung!, ktorou sa so zvyškom teamu snažia do Bratislavy prinášať to najaktuálnejšie z electro house/bassline scény. Vo svojich setoch obľubuje electro-house, heavy basslines, grime, fidget, ghettotech, ale nebráni sa ani lámanému dubstepu, či hitom z rokov starších.

Od producenta a remixéra Bad Moja budete počuť od house and bass music cez britské funky až po dubstep. Práve on je jedným zo zakladateľov webového magazínu a značky Splash.sk. Jeho tvorba je veľmi rozmanitá. Počas svojho pôsobenia vydal remixy pre Klic, DJ Tuco aleobo Tvyks a dve vlastné EPs.

https://www.facebook.com/events/564437786924283

1.5. (st) 20.00 Večer alternatívneho divadla: Aniby neřekla divadlo (10 €/8 € predpredaj v KC Dunaj / na mieste / sála)

Herečka Anna Polívková, ktorá doteraz speváčky iba hrala tvrdí: „Mě samotnou by nikdy nenapadlo, že bych začala zpívat nebo dokonce psát písničky.“ „AnIby neřekla“ a spolu s hudobníkom Jakubom Xavierom Barom (Iby) vytvorili projekt s podtitulom Podivný muzikál či rozpohybovaný koncert, kde sa známa česká herečka predstaví ako pesničkárka, rockerka, kabaretná diva, nežná víla a popová dračica. Príbeh dievčiny o tom, ako si splniť spevácky sen nesie autobiografické prvky.

Anna Polívková patrí medzi výrazné herecké osobnosti mladej českej generácie. Za svoj talent môže zrejme ďakovať rodičom – českému hercovi Bolkovi Polívkovi a herečke Evelyne Steimerovej. Anička študovala divadlo v Čechách i v Paríži, s predstavením Skok Kachny precestovala Európu a so Sabooge Theater Company zase Kanadu. Inklinuje najmä k vlastným projektom. Okrem herectva sa venuje réžii, tancu, spevu (hudobná skupina AnIby neřekla) i hre na flautu. Pamätať si ju môžete napríklad z filmov Účastníci zájazdu, Ženy môjho muža, Modrý tiger alebo Vy nám taky, šéfe!

Hudobno-dramatická komédia AnIby neřekla rozpráva príbeh, ako si asistentka generálneho riaditeľa, nositeľka ocenenia Najlepšia pracovníčka roka, splnila svoj spevácky sen. Hlavná hrdinka Anna Poli už od detstva túžila stať sa speváčkou, no rodičia ju odhovárali a viedli k tomu, aby si našla „zamestnanie, ktoré ju aj uživí“. Napokon sa však rozhodne svoj sen zrealizovať. Anna Polívková a Jakub X. Baro predstavia piesne, ktoré nazvali Popůvky. Podnetom pre vznik projektu bolo zoskupenie AnIby neřekla (Anna Polívková, Jakub X. Baro), ktoré vzniklo v roku 2009. Po prvej piesni „Ment to move“ začali postupne vznikať ďalšie a ďalšie a ako hovorí Anička: „ke tvorbě podivného muzikálu to už bylo jen na skok“…

https://www.facebook.com/events/118418741686311/

2.5. (št) 21.00 Secret Walls X Slovakia party (3 € na mieste / sála)

Najväčší súboj ilustrátorov na planéte. Prvé kolo súbojov: dvaja umelci, čierna farba a fantázia. Jedna veľká biela stena a 90 minút napätia. Dva hlasy poroty a jeden hlas publika rozhodne, kto postúpi ďalej. DJs Hlavolam a Wosa a secret special guest.

KC DUNAJ-Hochspannung!
3.5. (pi) 22.00 Hochspannung!: L-Vis 1990 (UK) + Ink Midget (live) + Mitewort party (6 €/7 € na mieste pred/po 23.00 / sála+bar)

V piatok, tretieho mája sa na párty Hochspannung! v bratislavskom KC Dunaj predstaví po prvýkrát na Slovensku spolumajiteľ labelu Night Slugs, DJ a svojim zvukom unikátny producent L-Vis 1990! Jeho dj set bude o to exkluzívnejší, že pred nedávnom sa presťahoval do USA a jeho európske vystúpenia začínajú byť stále vzácnejšie. Živého vystúpenia sa ujme víťaz Radio_Head Awards 2012 – sólovo Ink Midget a lokálnu scénu zastúpi talentovaný producent Mitewort. Tým však výpočet hostí nekončí, novinkou v lineupe je dvojica VJských hostí z Rakúska z kolektívu kon.txt.

L-Vis 1990 (Night Slugs | UK) www.soundcloud.com/lvis1990
Ústrednou postavou májovej Hochspannung! párty je anglický DJ a producent L-Vis 1990. James Conolly (aka L-Vis 1990) je spolu s Alexom Sushonom (aka Bok Bok) zakladateľ a spolumajiteľ vplyvného vydavateľstva Night Slugs. Tento label a pôvodne aj séria klubových nocí hrali kľúčovú úlohu v zadefinovaní nového anglického klubového zvuku – unikátna estetika, netradičná hudobná vízia a netypické zvuky vdýchli londýnskej scéne toľko potrebný nový život. Vyhýbanie sa zabehaným postupom prinieslo labelu ocenenia od Resident Advisor po XLR8R a spôsobilo, že Night Slugs sa stali uznávaným trend-setterom.
L-Visova producentská dráha odštartovala v roku 2008 eponymným debutovým EP. Práve vďaka nemu sa zoznámil s Bok Bokom, ktorý vtedy ešte mladíka z Brightonu pozval hrať na svoju londýnsku párty. Nasledoval Jamesov presun do Londýna a release na Sound Pellegrino, či kolosálny United Groove na Mad Decent. V roku 2011 vydal svoj veľký umelecký statement – album Neon Dreams, kde začal byť cítiť v jeho produkcii posun smerom k hardware-u a klasickému housu.
Tento prístup ešte rozšíril na minuloročnom Club Constructions Vol. 1, ktorým odštartoval sériu čisto klubových releasov na Night Slugs. Päť analogových, ghetto house skladieb si vďaka svojej surovosti a parket-friendly zvuku našli cestu do setov house a techno DJov po celom svete. V súčasnosti mu vychádza ešte horúce EP Ballads, ktoré ostáva verné L-visovmu jedinečnému štýlu. Rovnako ako v produkcii aj v DJ setoch je James nepredvídateľný a unikátny. Mieša eklekticky staré s novým, analog a digital, oldschool techno a future bass pričom si stále ponecháva cit pre parket. A tretieho mája to bude parket v KC Dunaj!

Ink Midget (LIVE | Exitab | SK) www.soundcloud.com/inkmidget
Adam Matej známejší pod pseudonymom Ink Midget valcuje slovenskú scénu už od útleho detstva. Spoločne s Pjonim sa im podarilo ak nie dokázať, tak aspoň naznačiť, že stále u nás existuje nejaký ten hudobný potenciál. Žánrovo sa ako producent a DJ pohybuje po rôznych sférach elektroniky, no s ostatným albumom ‚Re-leave‘ (Exitab, 2012) zakotvil prevažne v bassovej scéne s vplyvmi trap-u, juke-u a zmutovaného hip hopu. Jeho kvalitu ocenili aj poslucháči Rádia_FM, ktorí určili tento album za najlepší v rámci kategórie Elektronická hudba na Radio_Head Awards 2012. Aktuálne produkuje track pre Vladimíra 518, ktorý výjde na jeho albume IDIOT a spolupracoval aj so Sifonom z WWW. Zabudnite na tukanov či veverice. Ink Midgetov sólo live set je stvorený pre klub.

Mitewort (Top Bilin, Splash! | SK) www.soundcloud.com/mitewort
Šimon Slobodník, vystupujúci pod pseudonymom Mitewort patrí k veľkým nádejam slovenskej klubovej scény. Môže za to hlavne kvalitná, moderne znejúca produkcia v ktorej čerpá z anglickej UK Garage či európskeho techna. Minulý rok debutoval EP-čkom na labeli Splash Recordings a pozíciu mimoriadne talentovaného producenta upevnil svojim príspevkom na CZ-SK kompiláciu vydavateľstva Top Billin – jeho skladba ‚Country Club‘ patrí k highlightom tohto releasu. Momentálne pracuje na novom materiáli pre americký label Voodoo Village, z ktorého nepochybne niečo predstaví aj vo svojom dj sete v KC Dunaj.

Rezidentov tejto akcie – DJov Bad Mojo a Michael Priest – a VJku Oliq doplnia ešte dvaja netradiční hostia. Z Viedne naše pozvanie prijala dvojica vjov z kolektívu kon.txt, ktorá patrí k rakúskej vjskej špičke. Spolupracovali už s veľkým množstvom umelcov a starali sa o vizualizácie na skoro každom väčšom hudobnom podujatí v Rakúsku. Z toho všetkého je jasné, že nás čaká skvelý audio-vizuálny zážitok!

https://www.facebook.com/events/526246297417235/

KC DUNAJ-kultureasta
4.5. (so) 16.00 kulturEASTa: mocni večar vichodňarskej kulturi multižánrový večer (4 €/6 € na mieste pred/po 20.00 / sála+bar)

Multižánrový večer súčasnej kultúry pochádzajúcej z východnej časti Slovenska: Chiki liki tu-a, KĽUD, Filmy z východu, Dzive, Agroart…

Hudba: Chiki Liki Tu-a, DJ Rado Meša, DJ Kubo

Divadlo: KĽUD (Kladzany)

Výtvarný happening: Dzive (Košice)

Filmy z východu: Andyho žena, Magický Zemplín, Svetý, Iné svety…

Výstava fotografií, šperkov, kníh…

https://www.facebook.com/events/129270873928695/

 

5.5. (ne) 18.00 iHRYsko v Dunaji~ večer spoločenských hier (1 € na mieste/ bar)

Obľúbený večer spoločenských hier sa rozrastá priestorovo i ponukou hier na výber. Príďte sa zahrať a zabaviť!

Každú druhú nedeľu prináša iHRYsko do KC Dunaj mix moderných spoločenských hier pre vaše pobavenie. Od februára rozširujeme herné priestory o galériu a zvyšujeme počet inštruktorov, ktorí vám poradia s výberom hry a vysvetlia pravidlá. Po roku využívania už opotrebované hry v stálej ponuke vymieňame za nové a každé iHRYsko bude tiež k dispozícii minimálne jedna herná novinka.

Príďte si užiť zábavný večer s hrami ako Dixit, Carcassone, Dobble, Slovenský a český film, Activity, Kaleidoskop, Adios Amigos, 7 Divov sveta, Timeline, Bylo nebylo, Duch!, Jungle Speed, Heckmeck – červíky na grile a mnohými inými.

Srdečné Vás pozývame!

Denisa Chylová

www.kcdunaj.sk

Ďalšie články

Aktuálne