7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Rozhovor s mediálnym guru – Robom Beňom

Najčítanejšie

Oslovil som so žiadosťou o rozhovor pre môj blog – bývalého riaditeľa umeleckej tvorby televízie Markíza, moderátora relácie Sedem s.r.o., (ex) riaditeľa denníka Národná Obroda, dramaturga, (ex)   politika a režiséra, riaditeľa a majiteľa produkčnej spoločnosti Incognito Production…

…pozvanie prijal pán – Mgr. Robo Beňo (50), ktorému som položil, už tradične v mojej rubrike, desať otázok a vznikol tak zaujímavý rozhovor, ktorý Vám prinášam…

1. Blogujete? Čo si myslíte o blogovaní, ako o spôsobe publikovania? A aký je Váš vzťah k médiám?

Pokiaľ ide o blogovanie, som toho názoru, že je to správna forma demokracie
v komunikácii . A je to príležitosť pre tých, ktorí si chcú otestovať  svoj talent písať tak, aby zaujali. Ak sa bavíme o médiách, máte pravdepodobne na mysli verejné oznamovacie prostriedky, alebo nosiče. Tie mám rád z ich podstaty. Pracoval som v audio médiu (Sro, rádio RMC), v televíziách (STV, VTV, MARKÍZA) a v printoch ako riaditeľ vydavateľstva.

2. V ktorom roku ste zakončili štúdium? Na ktorej univerzite a fakulte ste presne študovali? Pracovali ste, ako redaktor „Rádio žurnálu“ v Slovenskom rozhlase, a ako redaktor a hlásateľ v televízii VTV, …v televízii Markíza ste boli riaditeľom umeleckej tvorby, moderátorom a šéfredaktorom publicistiky relácie „PAĽBA“, redaktorom spravodajstva a moderátorom relácie „SITO“ , moderátorom relácie „NA SLOVENSKU JE TO TAK“,  moderátorom relácie „SEDEM s.r.o.“…ale aj hovorcom Ministerstva hospodárstva SR,…v minulosti ste teda boli veľmi známym človekom v médiách – „mediálnym guru“. Čo bolo dôvodom, prečo ste sa vybrali na túto mediálnu profesijnú dráhu? A čo tomu teda predchádzalo? A ktorá pozícia Vás najviac profesijne napĺňala? A ktorá najviac „bavila“? A prečo? 

Po skončení VŠMU (1994) som chcel pracovať v TV, alebo v rozhlase. Podarilo sa mi hneď nastúpiť v Rádiožurnále Sro a potom to išlo akosi plynulo. Do Rozhlasu aj do Markízy som sa dostal tak, že som išiel za konkrétnym človekom a spýtal som sa, či ma nechce. Chceli ma. Rozhlas bol pre mňa lepší v tom, že som si nemusel dávať pozor na kravatu, na kropaje potu a tak. Cítil som sa tam uvoľnenejšie. Spracovanie informácie je rýchlejšie. Poslucháč ale vníma inak informáciu – aj formu aj hlas aj obsah. Pri telke divák často hodnotí „ako tam tí nešťastníci vyzerajú“. V rozhlase „čo to vyprávajú“. V oboch týchto médiách som bol spravodajský redaktor. Myslím si, že nič zaujímavejšie televízia ani rozhlas neponúka. Denne meníte prostredie, ľudí, informácie, ale sledujete
aj kontinuitu a kontext. Porovnávam to s moderovaním relácie „Sedem s.r.o.“ To bola skvelá práca so senzačnými ľuďmi. Ale nebol to ten terén, ktorý sa mi tak páčil v spravodajstve. Chcel som sa dostať do manažmentu Markízy
a podarilo sa mi to bez akýchkoľvek zákulisných podrazov. Mal som výsledky. Nemám ale šťastnú povahu – som otvorený človek a často hovorím ako veci vidím. Preto v tom manažmente nie som a robím to, čo chcem. Ale na Markízu spomínam len v dobrom. Pracovalo tam veľa výborných ľudí a spáchali sme spústu skvelých akcií.

3. Hovorí sa, že Mojsejovci sa vďaka Vám stali celebritami. Keďže ste to bol práve Vy kto prišiel s nápadom pozvať ich do STV do relácie „DOMÁCA HORÚČKA“ v ktorej Vás hostili u seba doma na Pereši…a predstavili sa tak širokej verejnosti… Ste však hlavne známy v súvislosti s humoristickou reláciou SEDEM, .s.r.o., v ktorej 7 známych osobností, ako boli páni Lasica, Leško, alebo pani Feldeková, glosovali udalosti uplynulého týždňa… 

Myslím si, že Mojsejovci sa o svoju popularitu postarali sami. Oni populárni chceli byť a zdá sa, že im to ešte dlho vydrží. Na začiatku to bolo nepochopiteľné, neskôr sa nechali zneužívať a zosmiešňovať. Niekedy je ťažké odhadnúť skutočné úmysly produkcie. Ja som bol u nich iba hosť. Už neviem, ako sa tá relácia volala, ale ja som sa u nich cítil výborne.  Na „Sedmičku“ som dodnes pyšný. Pokiaľ viem, nikto  v tejto krajinke nemal možnosť stretávať sa vo vlastnej relácii s Oľgou Feldekovou, Julom Satinským, Milanom Lasicom, Stanom Radičom, Marianom Labudom, Stanom Dančiakom, Marianom Leškom, Borisom Filanom….

Túto reláciu ste nielen priniesli na obrazovky TV Markíza, ale spoluvytvárali ste aj scenár relácie a boli ste aj jej moderátorom… Nechystáte teda nejakú novú reláciu typu „talkshow“, alebo inú reláciu podobného typu?

Pri uvedení novej relácie je dôležité trafiť sa do spoločenskej objednávky. V čase uvedenia „Sedmičky“ to tak bolo. Prišli sme s touto reláciou pred voľbami 2002. Spočiatku som musel prekonať bariéru nedôvery zo strany pána Satinského, Lasicu a možno aj ostatných. Neboli si totiž istý, či Rusko nechce zneužiť ich tváre na obrazovke Markízy. Ja som si bol ale absolútne istý, že nič také sa nestane.

Teraz je stav taký, že mám predstavu, ale to je iba začiatok. Predstavu si treba vedieť presadiť v príslušnom médiu, alebo si stvoriť nové. Mne sa zdá, že STV by mohla azda pookriať a jej nový manažment by možno zmení program
a komunikáciu s verejnosťou k lepšiemu. To by sa mi páčilo.

4. Prečo ste sa následne rozhodli pre vstup do politiky? A aký je prosím Váš názor na pojem „nezávislý novinár“? …A čím sa vlastne zaoberáte v súčasnosti?

Ja som do politiky v podstate nevstúpil. Len som sa jej dotkol na komunálnej úrovni. Zažil som v podstate rozpad veľkej strany, videl so to, čo som vidieť chcel a skúsil som ako nezávislý kandidát preraziť proti straníckym kandidátom. Výsledok ma nesklamal, ale nenašiel som ľudí rovnakého zmýšľania. Chcel som ponúknuť politiku ako službu občanom a nie v prvom rade ako biznis.. Vrátil som sa k podnikaniu. Teraz som v tíme, ktorý pripravuje baletnú šou Open Balet Gala, kde vystúpia najlepší baletní sólisti sveta aby predviedli šou slovenským divákom v SND. Okrem toho som kúpil ubytovňu v Bratislave a malý projekt na výstavbu bytov v centre Bratislavy.

5. Opíšete prosím, aký je Váš „bežný“ pracovný deň?

V noci ma dva až štyrikrát zobudí deväťmesačný syn Nikola. Definitívne vstáva on okolo piatej a tým pádom aj ja. Pustím mu kanál s animovanými filmíkmi a ja si prečítam správy. Potom sa trošku jašíme a keď vstane maminka tak ideme do života. Moja práca spočíva v nespočetných stretnutiach s možnými sponzormi, partnermi a kamarátmi. Každý deň v podvečer vyhodnotíme v týme stav prípravy akcie, na ktorej pracujeme, Potom si prejdem stav účtovníctva, čo som donedávna zanedbával a tvrdo sa mi to vypomstilo. Vyhodnotím obsadenosť ubytovne, overím si, či tam nie sú poruchy, či sú klienti spokojní a pozriem si ju, či je tam čisto. Potom sa teším na zvyšok dňa s rodinou. Malý Nikola sa teraz pokúša chodiť a to je nesmierne zábavné. S Lenkou si to užívame.

6. Čítali ste spis GORILA od Toma Nicholsona? Myslíte si, že bude niekedy reálne kauza Gorila do vyšetrená? 

Nečítal som ho, iba tie útržky, ktoré boli uverejnené v tlači. Toma Nicholsona poznám už veľmi dlho a fandím mu. Uvažuje podobne ako ja. Zdá sa mi, že je tiež sám vojak v poli. Keď zvládne stratu tzv. priateľov, môže zvíťaziť. Kauza Gorila bude vyšetrená tak po Slovensky. Nikto potrestaný nebude a skutok sa v podstate nestal. Je to kauza, ktorá by bola možno vyšetrená, keby maslo na hlave mali iba politici súčasnej opozície, ale to maslo je všade, v celom parlamente a vo vládach a tak nebude vyšetrené nič. Čo sa stalo, keď mohol Dzurinda potrestať Mečiara jeho oligarchov ? Nič. Dzurinda zdvihol Mečiara z prachu, aby doňho spadol sám. Taká je slovenská realita. Radšej sa zaoberám inými problémami. Chcem vidieť veci okolo seba z tej lepšej stránky.

7. Akú knihu ste naposledy čítali, ktorá stojí za zmienku?  A o čom bola? Bola o médiách a mediálnej kultúre?

Čítal som Freakekonomics – vtipný pohľad na život. Start up nation o povahe národa Izraelského a pravidelne si otváram životopis Margaret Thacherovej. Posledná beletria, ktorú som čítal ma stretla v lete. Po rokoch som sa vrátil k Odyseovi Jamesa Joycea. O médiách si čítam iba na internete.

8. Pripravujete nejakú knihu zo zákulisia médií, alebo slovenskej politiky? Alebo s inou tematikou?…

O knihe iba táram. Nejako sa k tomu nemám. Je také množstvo dobrých kníh, že akosi si neviem dobre zdôvodniť, prečo by som mal písať, aj keď nutkanie tu je.

9. Ako relaxujete? Ako oddychujete po práci? Čo máte rád? Ste známy priaznivec komunity značky APPLE… Prečo máte rád túto značku?  … Chodíte si zabehať k jazeru? Bicyklujete?… Máte psa?

Psíka nemám. Občas idem na prechádzku s kočíkom. Problém s voľným časom nám doma vyriešil Nikola a teším sa na víkendy, keď príde starší syn Maxim. Skutočný relax budeme mať asi až na dovolenke. Maxim miluje Ameriku, tak možno tam si užijeme všetky športové aktivity:)

A Apple používam od roku 2007. Apple je podľa môjho názoru skvelá značka. Páči sa mi ich design. Je čistý, jednoduchý a pekný. Práca na Apple je pre mňa náročnejšia – som stará škola ale zostávam verný Applu :)))

10. Máte nejaký kontakt, e-mail adresu, či aj web stránku na ktorej Vás môžu naši čitatelia zastihnúť ?

Nie je problém ju nájsť. Stačí poznať meno. Ale stránke sa už dva roky nevenujem. Hm, asi to rozfofrujem, a na fb som ako Robo Beno.

Ďakujem za rozhovor.
Ja ďakujem.

Marián Luha

– rozhovor vznikol začiatkom februára 2013

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne