13 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Znojmo: Nie je trón, ako trón – Výstava korunovačných klenotov hygieny – do 7.10.

Najčítanejšie

Výstava k 135. výročiu založenia Znojemskej keramickej továrne Rudolfom Ditmarom.

KDE? Dom umenia Juhomoravského múzea v Znojme
(Masarykovo nám. 11, Znojmo, výstavné sály na 1. poschodí)

KEDY? 18.7.-7.10.2013 (utorok – sobota: 9.00-11.30, 12.00-17.00)

Sortiment Znojemskej keramickej továrne sa v priebehu histórie často menil a ponuka miestnych výrobkov siahala od úžitkovej keramiky, cez dekoratívne predmety až ku sanitárnej keramike. Prezentovať celú históriu firmy uceleným prehľadom všetkých výrobkov v rámci jednej výstavy teda nie je možné. Preto sa Juhomoravské múzeum v Znojme v spolupráci s firmou LAUFEN CZ rozhodlo zamerať sa predovšetkým na sanitárnu keramiku, ktorej tradícia výroby v Znojme pokračuje nepretržite od konca 19. storočia do súčasnosti.

01Vďaka spolupráci s rakúskym múzeom KLO-SO v Gmundene prináša výstava do Znojma historické kusy záchodov, ktoré sa dnes už v zbierkach českých múzeí, hradov a zámkov nevyskytujú. Výstava tak mapuje nielen dejiny Znojemskej keramičky, ale i vybavenie kúpeľní a toaliet od keramických nočníkov, drevených stoličkových toaliet až k stoličkám upravených na sedací záchodík. Chýbať nemôže ani kadibúdka, ktorú si bude môcť každý návštevník prezrieť aj zvnútra. Celej výstave dominujú tiež ornamentmi dekorované záchody s bielou glazúrou ale i kolorované, vyrobené v Znojme v rokoch 1885 až 1910.

Vybranými exponátmi je okrajovo predstavená tiež produkcia úžitkovej i dekoratívnej keramiky. Návštevníci si môžu prezerať najstaršie výrobky Znojemskej továrne Rudolfa Ditmara – predovšetkým dnes už vzácne olejové lampy s regulačným kolieskom, vázy, cukorničky, taniere či bohato zdobené umývacie súpravy.

Svoje zastúpenie majú na výstave i modernejšie produkty z dvadsiateho storočia, ktoré mnohí z nás poznajú zo skríň svojich babičiek, alebo ich aj sami ešte používajú. Tridsiate roky charakterizujú napríklad výrobky z Diturvitu a úžitkovú keramiku od 60. do 90. rokov, ktorú pripomínajú najrôznejšie kávové servisy, misky či hodiny.

Vila Tugendhat

Znojemská keramika našla uplatnenie i pri rekonštrukciách českých pamiatok, a tak svoje miesto na výstave majú súbory sanitárnej keramiky z rekonštrukcie Národného divadla v Prahe (1983) a vily Tugendhat v Brne (2012). Pri príležitosti tejto výročnej výstavy dostala priestor tiež budúcnosť sanitárnej keramiky prostredníctvom študentov designu (VŠUP v Prahe, ZČU v Plzni), ktorých vybrané návrhy realizuje firma LAUFEN CZ.

Zavod-Znojmo40

Výstavou sa tak ponúka jedinečná možnosť pripomenúť si históriu Znojemskej keramickej továrne od jej založenia v roku 1878 do súčasnosti a vrátiť sa aspoň pohľadom do časov nočníka, kadibúdok a honosne zdobených toaliet.

Výstava potrvá až do 7. októbra.
Srdečne Vás pozývame.

Návštevníci, ktorí pri vchode správne odpovedia na jednoduchú anketovú otázku, majú VSTUP ZDARMA: „Kto založil keramickú továreň v Znojme a v ktorom roku to bolo?“

Pri príležitosti výstavy vyšiel taktiež špeciálny katalóg „Ditmar’s Erben“ mapujúci históriu Znojemskej keramičky (zakúpiť si ho môžete v pokladni Domu umenia  JMM).

Zdroj: Dom umenia Juhomoravského múzea v Znojmekatalóg JIKA , presskit JIKA
Preklad: Marián LUHA, masmediálne.info

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne