4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Vyrobili 1,5-miliónty SMART fortwo

Najčítanejšie

smart ed

Závod Daimleru vo francúzskom Hambachu (sprevádzkovaný v roku 1998) už vyrobil 1,5-miliónty dvojsedadlový smart fortwo. Jubilejným vozidlom sa stal biely smart fortwo electric drive kabriolet.

Následne začal závod rozsiahle úpravy, aby sa optimálne pripravil pre budúce požiadavky výroby. Počas zhruba dvoch mesiacov letnej celozávodnej prestávky sa pritom v závode inštalujú nové moderné časti výrobných liniek. Na rozšírenie a úpravy výrobnej základne závodu (vrátane novej lakovne ohľaduplnej k životnému prostrediu) vynaloží Daimler cez 200 miliónov eur.

Daimler-biely smart fortwo electric drive kabriolet
SMART fortwo electric drive kabriolet

V uplynulom roku 2012 zišlo z pásu závodu viac ako 104-tisíc dvojsedadlových smartov dodávaných do 46 krajín. Na výrobe smartov sa zúčastňuje takmer 1 500 zamestnancov.

Súbežne s rastom problémov dopravy a parkovania vo veľkých aglomeráciách nachádza smart, ako malé mestské vozidlo, stále širšie uplatnenie. Nielen so spaľovacím motorom ale aj s čisto elektrickým pohonom. Či už ako súkromné auto alebo súčasť flotily a tiež ako na mieru ušité vozidlo systému car2go. Od roku 2014 sa bude smart dodávať tiež so štyrmi sedadlami.

Michal Žitný

Zdroj: Daimler

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne