9.4 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Špeciálne pretekárske kupé Mercedes-Benz CLA 45 AMG Racing Series určené pre zákazníkov

Najčítanejšie

Svetová premiéra na Medzinárodnej automobilovej výstave vo Frankfurte n. Mohanom: Popri celosvetovo úspešnom pretekárskom vozidle s krídlovými dverami SLS AMG GT3 ponúka štúdia CLA 45 AMG Racing Series výhľad na ďalší pretekársky automobil z dielne Mercedes-AMG určený pre zákazníkov. Autentická atmosféra pretekárskeho vozidla, technológia schopná konkurencie a vzrušujúci dizajn – štvordverové vysokovýkonné kupé zrelé na sériovú výrobu CLA 45 AMG Racing Series je určené pre veľmi navštevované pretekárske seriály s 2,0-litrovými preplňovanými vozidlami.

Od júna 2013 predávaná sériová verzia CLA 45 AMG má dokonalé gény pre konkurencieschopný pretekársky automobil určený pre zákazníkov: 2,0-litrový preplňovaný motor AMG ako najsilnejší sériovo vyrábaný štvorvalec na svete vyvinie výkon 265 kW (360 k) a maximálny krútiaci moment 450 newtonmetrov. Prenos sily v závodnej verzii zabezpečuje rovnako ako v prípade sériovej verzie 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT. Vozidlo CLA 45 AMG Racing Series zrelé na sériovú výrobu by sa v prípade zodpovedajúceho dopytu mohlo uplatniť v rôznych medzinárodných pretekárskych seriáloch, napríklad v národných pohárových súťažiach značiek alebo aj v nemeckom vytrvalostnom seriáli VLN (Veranstaltergemeinschaft Langstreckenmeisterschaft Nürburgring).

Technické špecifikácie sa budú odlišovať v závislosti od pravidiel a pretekárskeho seriálu. Výkon motora a prenos sily sú variabilné, rovnako ako na sériovej verzii je možný stály pohon všetkých kolies, ako aj čistý pohon predných kolies.

CLA 45 AMG Racing Series
CLA 45 AMG Racing Series

Ola Källenius, predseda obchodného vedenia Mercedes-AMG GmbH: „S CLA 45 AMG Racing Series ponúkame výhľad na ďalší pretekársky automobil z dielne Mercedes-AMG určený pre zákazníkov. Veľký úspech nášho angažovania sa s SLS AMG GT3, ktorý je medzičasom v nasadení v zákazníckych tímoch na piatich kontinentoch, nás napĺňa dôverou: aj v obľúbenom segmente štvorvalcov chceme zákazníckym tímom ponúknuť konkurencieschopné, polosériové pretekárske vozidlo s vysokou úrovňou bezpečnosti.“

Uli Fritz, vedúci zákazníckeho športu AMG: „Veľký dopyt po zákazníckom pretekárskom automobile určenom pre mimoriadne obľúbené pretekárske seriály s vozidlami s 2,0-litrovým preplňovaným motorom nás motivoval, aby sme predstavili vývojovú štúdiu CLA 45 AMG Racing Series. Naše angažovanie v zákazníckom športe s SLS AMG GT3, ktorý v tomto roku dokázal vyhrať „Grand Slam“ klasických vytrvalostných závodov GT3, slávi aj vo štvrtom roku potešiteľné úspechy.“

Vzrušujúci dizajn pretekárskeho vozidla

Vďaka typickým atribútom pretekárskeho vozidla, vyrobeným kompletne z karbónu (CFK), je extravagantný dizajn sériovej verzie CLA 45 AMG ešte vzrušujúcejší: medzi ne patria nový spojler predného a zadného nárazníka, rozšírenia blatníkov a bočné kryty prahov. Hladké pretekárske pneumatiky pôsobivo zvyšujú šírku vozidla. Vďaka karbónovému zadnému krídlu a veľkým otvorom na prívod chladiaceho vzduchu na chladenie motora a bŕzd robí CLA 45 AMG Racing Series mimoriadny dojem aj počas státia. Už beztak výborné aerodynamické vlastnosti štvordverového špičkového kupé budú pre použitie na pretekárskych tratiach vďaka novovyvinutým karbónovým komponentom ešte viac vylepšené: spojler predného nárazníka s predným splitterom zvyšuje prítlak rovnako ako zadný difúzor s troma plutvami a nastaviteľné zadné krídlo.

Vstupný otvor vzduchu v bočnom kryte prahu pred zadným kolesom zabezpečuje efektívne chladenie zadnej brzdy. Odvzdušnenie podblatníkov na blatníkoch, z ktorých každý je rozšírený o viac ako šesť centimetrov, zvyšujú prítlak na prednej a zadnej náprave. Kapota motora a zadná kapota sú vybavené rýchlouzávermi, typickými pre pretekárske vozidlá. Skrátka: na CLA 45 AMG Racing Series je už na prvý pohľad viditeľná pretekárska DNA z dielne AMG, na výkon orientovanej značky Mercedes-Benz.

CLA 45 AMG Racing Series
CLA 45 AMG Racing Series

Vysoká úroveň bezpečnosti v interiéri

V interiéri dominuje funkčná atmosféra pretekárskeho vozidla: klietka na ochranu pri prevrátení pozostáva z vysokopevnej ocele. Príkladne vysokú úroveň bezpečnosti zabezpečujú závodné škrupinové sedadlo P 1300 GT z karbónu značky Recaro s prípravou na systém HANS (Head and Neck Support, systém na podporu hlavy a krku) a integrovaný hasiaci systém. Združený prístroj AMG na prístrojovej doske informuje o rýchlosti, otáčkach motora a prevádzkovej teplote motora a prevodovky. Pretekársky volant s radiacimi páčkami na zmenu rýchlostných stupňov umožňuje dokonalú kontrolu nad vozidlom. Na stredovej konzole sa nachádzajú ďalšie ovládacie prvky ako centrálny vypínač palubnej elektroniky alebo spínač pre výstražné smerové svetlá a hasiace zariadenie.

 

Špeciálny pretekársky podvozok umožňuje individuálne nastavenie na pretekársku trať

Špeciálny pretekársky podvozok je na prednej a zadnej náprave vybavený širším rozchodom a ponúka početné možnosti nastavenia podvozka podla požiadaviek konkrétneho okruhu. Výšku karosérie, tuhosť pruženia a charakteristiku tlmičov možno nastaviť rovnako ako hodnoty zbiehavosti a odklonu kolies na prednej a zadnej náprave. Vysokovýkonné brzdy AMG s ventilovanými brzdovými kotúčmi na oboch nápravách sú vybavené protiblokovacím systémom. Na diskoch AMG z ľahkej zliatiny s dizajnom prekrížených lúčov sú obuté pretekárske pneumatiky partnera technického vývoja Dunlop s rozmermi 265-660-18, s cieľom zníženia neodpruženej hmotnosti sú disky AMG z ľahkej zliatiny kované. Elektromechanické športové parametrické riadenie AMG podporuje agilné jazdné vlastnosti. Rýchlu výmenu kolies počas zastávky v boxe umožňuje systém vzduchového zdviháka, integrovaný do spodku vozidla.

Rovnako ako SLS AMG GT3, aj CLA 45 AMG Racing Series z dielne Mercedes-AMG je vyvíjaný v úzkej spolupráci s HWA AG. Spoločnosť HWA pracuje na objednávku a v ustavičnej spolupráci s divíziou Mercedes-Benz Motorsport na vývoji a nasadení vozidiel AMG Mercedes DTM. Profesionálni pretekári, medzi nimi aj pilot AMG Bernd Schneider, sa v rámci programu skúšok a vývoja budú striedať v kokpite. Mužstvo HWA, ktoré vzišlo z AMG, patrí medzi najúspešnejšie tímy v medzinárodnom motoršporte: desať titulov pilotov v DTM a ITC, ako aj dvojnásobné víťazstvo majstrovstva GT FIA sú toho jednoznačným dôkazom. Žiadna iná značka nevyhrala porovnateľný počet závodov DTM a titulov DTM ako vozidlá AMG Mercedes.

SLS AMG GT3 úspešný na celom svete

V segmente GT3 medzičasom pevne etablovaný SLS AMG GT3 je od svojho debutu na pretekárskom okruhu na jeseň v roku 2010 nanajvýš úspešný. Dodnes sa predalo 67 vozidiel. S rôznymi titulmi v medzinárodných majstrovstvách ako ADAC GT Masters, majstrovstvá Európy FIA GT3 a majstrovstvá sveta FIA GT1, a s viac ako 100 víťazstvami v seriáloch na celom svete, pretekárska verzia športového automobilu s krídlovými dverami presvedčivo dokázala svoju mimoriadnu výkonnosť. Schopnosť presadiť sa v konkurencii dokázali najmä úspechy vo vytrvalostných pretekoch počas 12-hodinového preteku na okruhu Bathurst a počas 24-hodinového preteku na okruhu v Dubaji, na Nürburgringu a v Spa-Francorchamps v tomto roku. Vozidlu SLS AMG GT3 2013 sa tak podaril „Grand Slam“ klasických vytrvalostných pretekov GT3 so štyrmi víťazstvami po sebe.

Pretekársky automobil určený pre zákazníkov, homologovaný podľa FIA GT3, jazdí vo viac ako 22 seriáloch na piatich kontinentoch.

Iľja Majda

 

Zdroj: Daimler, Mercedes-Benz Slovakia

Ďalšie články

Aktuálne