2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Európa v oblasti inovácií žiaľ prehráva

Najčítanejšie

V oblasti technologických inovácií Európa nedokáže reagovať na svetový vývoj a je už odsunutá na vedľajšiu koľaj. Úryvok z článku francúzskych internetových novín Rue89.

Starý kontinent prehral bitku o inovácie nielen so Spojenými štátmi, ale aj s Južnou Kóreou a Čínou. Je teda Európa odsúdená stať sa len veľkým spotrebiteľským trhom, hoci snívala, že bude mocnosťou utvárajúcou svet zajtrajška?Je to jedna z hlavných ekonomických informácií z konca leta: Microsoft odkúpil divíziu mobilných telefónov fínskej spoločnosti Nokia, posledného veľkého výrobcu mobilných telefónov v Európe. Potom, čo francúzsky Alcatel, nemecký Siemens a švédsky Ericsson postupne hodili uterák do ringu, prechádza pod americkú vlajku Nokia, ktorá v oblasti telekomunikácií dlhé roky vládla.


Salo, Fínsko. Sídlo spoločnosti Nokia. Foto: Flickr

V priebehu niekoľkých rokov svet mobilných telefónov úplne zmenil svoju podobu, bez toho, aby Európania chápali, čo sa im vlastne stalo.Európania so svojím štandardným GSM druhej generácie kontrolovali 80 percent svetového trhu. Nástup smartfónov však zmenil situáciu. Dnes kraľujú Samsung, Apple, Google a do popredia sa postupne dostávajú aj čínske značky ako Huawei, ZTE a Xiaomi.

Trio Spojené štáty, Južná Kórea a Čína odsunulo Európanov v tejto kľúčovej oblasti technologických inovácií na vedľajšiu koľaj. Európania sú ešte prítomní v oblasti sieťového vybavenia (Alcatel, Siemens, Ericsson, Nokia…) a trhy sa hemžia rečami o zlučovaní menej prosperujúcich podnikov.Táto situácia je znepokojujúca, pretože Európa až na airbus a zopár vzácnych výnimiek či úspechov stráca schopnosť inovácií a technologickej tvorivosti. Môže sa stať, že bude iba veľkým a závislým trhom pre spotrebiteľov nakupujúcich výrobky, ktoré navrhli a vyrobili inde. Dokáže sa Európa prebudiť, alebo bude odsúdená zostať len veľkým odberateľským trhom?

Článok bol publikovaný v internetovom magazíne – www.globalmagazin.sk

 
 
Zdroj: GLOBAL magazin
MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne