7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Majster Európy Kopecký oslavuje tohtoročný šiesty triumf v ERC

Najčítanejšie

Osem pódiových umiestnení v tohtoročných ôsmich súťažiach ERC pre ŠKODA duo Kopecký/Dresler

Majster Európy Jan Kopecký * z továrenského tímu ŠKODA Motorsport rozšíril triumfom v 40. ročníku chorvátskej rally úspešnú bilanciu svojej tohtoročnej mimoriadnej sezóny. Spoločne so svojím spolujazdcom Pavlom Dreslerom oslavuje tohtoročné šieste víťazstvo v európskom šampionáte. V Poreči tak mal tím ŠKODA Motorsport dvojitý dôvod na radosť.

„Bol to pre nás úžasný víkend. Sme majstri Európy a ešte sme vyhrali chorvátsku rally. Lepšie to byť jednoducho nemôže,“ hovorí Jan Kopecký. Po opatrnom začiatku prevzal továrenský pilot ŠKODA Motorsportu na klzkých asfaltových tratiach na pobreží jadranského mora ešte prvý deň vedenie a došiel si bezpečne pre ďalší triumf. „Ísť rýchlo a bez zbytočného rizika – opäť sme našli ten správny mix,“ hovorí pyšne spolujazdec Pavel Dresler.

Týmto víťazstvom sa posádka ŠKODA postavila vo všetkých svojich ôsmich tohtoročných ERC štartoch na stupeň víťazov. Vrcholom sezóny bolo pre Kopeckého s Dreslerom víťazstvo na domácej Barum Rally v Zlíne. K tomu oslávili triumf na súťažiach v Rakúsku, na Kanárskych a Azorských ostrovoch a v Rumunsku. Kopecký s Dreslerom pritom víťazili na všetkých povrchoch – od snehu, cez štrk až po asfalt.

Kopecký tak vyhral svoj ​​prvý medzinárodný titul kariéry a zaradil sa tým k legendám ako Nemec Walter Röhrl či Talian Miki Biasion. Ako vynikajúci úspech celého tímu ŠKODA Motorsport hodnotí zisk titulu aj jeho šéf Michal Hrabánek: „Triumfom v európskom šampionáte sme pridali ďalší veľký úspech do životopisu projektu ŠKODA Fabia Super 2000. Celý tím pracoval tvrdo po celú sezónu, aby sme dosiahli tento cieľ, a toto je pre všetkých sladká odmena. Opäť sme potvrdili kvality vozidla Fabia Super 2000 a technické kompetencie značky ŠKODA.“

SKODA Rally Chorvátsko
ŠKODA Rally Chorvátsko

Jan Kopecký pretekal s prototypom vozidla ŠKODA Fabia Super 2000 prvýkrát v roku 2008 okrem iného ako predjazdec na Barum Rally v Zlíne a na rally v San Reme. Päť rokov po tom žne ŠKODA a jej pilot ovocie svojej práce. Jan Kopecký štartoval prvýkrát za tím ŠKODA Motorsport v roku 2003, od roku 2008 je továrenským pilotom a teraz európskym šampiónom. Michal Hrabánek dodáva: „Z celého srdca gratulujem obom jazdcom k ich životnému úspechu.“

Po štyroch druhých miestach v Intercontinental Rally Challenge (IRC) v rokoch 2009 až 2012 je titul majstra Európy vrcholom kariéry 31 ročného Jana Kopeckého. Aj Pavol Dresler už nemôže byť v hodnotení spolujazdcov dostihnutý. „Je to môj životný triumf a skvelá korunovácia perfektného obdobia v tíme ŠKODA Motorsport,“ hovorí Dresler.

Ďalšia výzva čaká na Kopeckého s Dreslerom hneď budúci víkend, kedy budú obaja majstri Európy bojovať o ďalší titul pre značku ŠKODA. Na 35. ročníku Rally Příbram (5. – 6. októbra) sa rozhodne o tohtoročnom českom rallyovom šampiónovi. Mladoboleslavská továrenská posádka má pritom šancu úspešne obhájiť svoj minuloročný domáci titul.

* podmienené potvrdením FIA

Roman Rajtár

Na fotografii hore:  ŠKODA Motorsport Majstrovstvá Európy

Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne