6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Bratislava: Festival autorského divadla Pro-téza sa môže začať! – 22.10.

Najčítanejšie

V utorok 22. októbra 2013 sa začne medzinárodný festival autorského divadla Pro‐téza
v bratislavskom Priestore súčasnej kultúry A4. Počas piatich dní uvedie divadlá z Poľska, Ruska, Česka i Slovenska.

Pro‐téza je slovenským festivalom zameraným výhradne na tvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale vlastné témy a texty. Otváracím predstavením je Soumrak samců, ktoré pre brnenské HaDivadlo vytvorila a zrežírovala slovenská autorka Sláva Daubnerová, tohtoročná laureátka ocenenia Dosky 2013. Pohybovo vizuálna performancia sa zapodieva mužmi dneška. Je venovaná všetkým milovníkom mafiánskych filmov,  domácim kutilom, manželom a otcom, neľútostným tigrom na pracovnom i milostnom poli, aj každému, kto by radšej pred tým všetkým utiekol do hlbokých lesov.

PRO-TEZA- SOUMRAK SAMCŮ 3

Ak hovoríme o poľskom autorskom divadle, nie je možné  vynechať poznanský súbor Teatr Porywacze Ciał. Ide totiž o jeden z najpozoruhodnejších fenoménov  objavujúcich sa na dnešnej scéne v Poľsku. Do Bratislavy príde so svojím 24. autorským predstavením Partitúry skutočnosti. Autori hry a zároveň účinkujúci Maciej Adamczyk a Katarzyna Pawłowska sa svojím originálnym hereckým prejavom priam až dotýkajú diváka a vnárajú ho do sveta plného bizarností. V plynúcich minútach navodia nespočetné množstvo nálad. Expresívna, vtipná a emotívne gradujúca hra, ktorá používa vlastný divadelný jazyk, odhaľuje tie najskrytejšie zákutia ľudskej duše.
PRO-TEZA-Teatr Porywacze Cial1

Vo štvrtok 24. októbra sa na scéne A4 predstaví dokumentárna monodráma z prvej ruky od mladého autora Talgata Batalova. Vyrozpráva príbeh o prešpekulovanom a nezmyselnom byrokratickom systéme imigračnej politiky v Rusku. „Dnes môžem hrať predstavenia len vďaka tomu, že keď moji starí rodičia utiekli z Charkova počas vojny a cestovali cez celú krajinu, prijali ich a pohostili Uzbeci. Uzbecká rodina im dala aj prístrešie, vďaka čomu prežili. Takže aj ja žijem len vďaka Uzbekom. Áno. Je to veľmi jednoduché, dokonca sentimentálne vyhlásenie, ale je to naozaj tak.“ prezradil Talgat Batalov, ktorému v žilách prúdi rusko‐tatárska krv. Jeho predstavenie Uzbek sa tohto roku zúčastnilo najvýznamnejšej prehliadky ruského divadla: Golden Mask – Russian Case.

PRO-TEZA- SOLITUDO (Autobus)  foto Ctibor Bachraty_
Blaho Uhlár je v slovenskom divadelnom vedomí nezmazateľne zapísaný ako iniciátor alternatívneho divadla Stoka. Dlhodobo však spolupracuje s trnavským súborom DISK. Na festivale Pro‐téza vystúpia so svojím ostatným predstavením Solitudo. Pokúsia sa spoznať a zmapovať situáciu, v ktorej sa človek často ocitá – samotu. Herci vyjadria rôzne pohľady na ňu dynamickými výstupmi, neraz s komickým až groteskným akcentom.
Po prvý raz festival uvedie aj študentské prestavenie, a to monodrámu Hola, Madrid!. Ide o autorský projekt študentiek Katedry bábkarskej tvorby bratislavskej VŠMU s prvkami dokumentárneho divadla o veľkomeste, trochu o cudzine, trochu o domove, jednoducho o všetkom, čo sa nám môže prihodiť. Autorkou a režisérkou hry je Silvia Vollmannová a účinkuje v nej Lydka Petrušová. Festival autorského divadla Pro‐téza potrvá od 22. – 26. októbra 2013 v bratislavskom Priestore súčasnej kultúry A4 na Karpatskej ulici 2. Realizuje sa vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Poľského inštitútu, Českého centra a Programu Kultúra (2007 ‐ 2013).

Mária Hejtmánková

 

Zdroj: Pro‐téza, A4‐ asociácia združení pre súčasnú kultúru

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne