12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Advent a sviatky s klasikou zo Slovenskej filharmónie

Najčítanejšie

Pozývame Vás na Vianočné a sviatočné koncerty Slovenskej filharmónie, ktorá pripravila pre svojich návštevníkov v mesiaci december viacero sviatočných koncertov. Koncerty vyvrcholia Silvestrovským a Novoročným koncertom v bratislavskej Redute. 

Charizmantický šéfdirigent Slovenskej filharmónie Emmanuel Villaume uvedie v 65. koncertnej sezóne  6 dvojíc koncertov v hlavných abonentných cykloch (12., 13. december 2013, 13., 14. február, 20., 21. február, 26., 27. február,  6., 7.  a 15., 16. máj 2014).

Sólistami  úvodnej decembrovej dvojice vo štvrtok v piatok 12.13. decembra budú hneď viacerí prví hráči orchestra Slovenská filharmónia1. hobojista Igor Fábera, 1. klarinetista Jozef Luptáčik, 1. hráč na lesnom rohu Karol Nitran1.fagotista Roman Mešina. Predstavia sa v Koncertantnej symfónii Es dur KV 297b Wolfganga Amadea Mozarta. Program doplní predohra op. 62 Coriolan Ludwiga van Beethovena a lahôdka romantického repertoáru Symfónia č. 3 F dur op. 90 Johannesa Brahmsa. Koncerty začnú o 19.00 h.

V nedeľu 15. decembra o 16.00 h pozývajú na  Vianočný koncert členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala/ um. vedúci Ewald Danel/. Sviatočný koncert uvedú v Koncertnej sieni Slovenskej fiharmónie spolu s členmi Speváckeho zboru Lúčnica /zbormajsterka Elena Matúšová/. Na programe je už tradične neodmysliteľný titul vianočných koncertov – Česká mše vánoční Jana Jakuba Rybu, českého kantora a hudobného skladateľa . Omša bola uvedená po prvýkrát pred 200 rokmi v  malom kostolíku v Rožmitáli pod Třemšínem. 

V rámci koncertného cyklu Stará hudba pozývajú na Vianočný koncert členovia komorného súboru Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom a Vocale Solamente naturali s umeleckou vedúcou Hildou Gulyásovou.  Na koncerte uvedú ukážky z orchestrálnej i vokálnej tvorby Johanna Sebastiana Bacha viažúce sa k vianočnému obdobiu. Koncert súboru starej hudby je na programe v utorok 17. decembra o 19.00 h.

Vianočné koncerty Slovenskej filharmónie a Bratislavského chlapčenského zboru /zbormajsterka Magdaléna Rovňáková/ spestrí túto koncertnú sezónu  prítomnosť Vokálnej skupiny Fragile /umelecký vedúci Branislav Kostka/.  Pre toto obsadenie upravila najznámejšie vianočné koledy mladá slovenská skladateľka   Ľubica Čekovská. Program koncertov doplní Schubertova Piata symfónia pod taktovkou talentovaného , medzinárodne známeho slovenského dirigenta Petra Valentoviča.

Pre veľký záujem návštevníkov o Vianočné koncerty sa vo štvrtok 19. decembra o 10.30 h bude konať VEREJNÁ GENERÁLKA Vianočných koncertov. Vstupenky sú v predaji v Pokladnici SF.

Slávnostné koncerty vyvrcholia  na Silvestra a Nový rok. Slávne operné predohry, árie a zbory zaznejú v interpretácii  Slovenskej filharmónie, Slovenského filharmonického zboru /hlavná zbormajsterka Blanka Juaňáková/ a známej slovenskej koloratúry Andrei Vizváry.  Za dirigentským pultom bude stáť stály hosťujúci dirigent SF Rastislav Štúr. Silvestrovský koncert začne o 16.00 h a v priamom prenose bude prenášaný v rámci Silvestrovského programu Starého mesta na veľkoplošnú obrazovku na Hviezdoslavovom námesti.  Novoročný koncert v stredu 1.1.2014 začne o 19.00 h.

Srdečne Vás všetkých pozývame užiť si kvalitnú kultúru, ako umelecký zážitkok na záver roku.

Vstupenky na všetky koncerty  sú v predaji v Pokladnici SF, Reduta vo všetky pracovné dni : po 9-14, ut-pia 13-19 a hodinu pred koncertom v deň jeho konania. Online predaj a rezervácie vstupeniek aj cez portál www.navstevnik.sk. Viac informácií o Slovenskej filharmónii a jej programe môžete nájsť na web stránke www.filharmonia.sk

Na fotografii hore: Slovenská filharmónia – koncerty so šéfdirigen​tom SF – Emmanuelom Villaumom

Zdroj: Slovenská filharmónia

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne