7.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

V kine Lumière bude najlepšie turné skupiny The Rolling Stones! – 29.1.

Najčítanejšie

Na konci januára sa v Kine Lumière v pravidelnom cykle Music & Film premietne digitálne reštaurovaný film The Rolling Stones – Some Girls: Live in Texas ´78. Vznikol počas turné na podporu albumu Some Girls, ktoré fanúšikovia tejto legendárnej skupiny považujú za jedno z najlepších. Diváci v Kine Lumière ho budú môcť vidieť v stredu 29. januára o 20.30 hod. v plnej kvalite obrazu a zvuku. 

The Rolling Stones – Some Girls: Live in Texas ´78 je záznam koncertu britskej kapely The Rolling Stones z  turné na podporu albumu Some Girls v roku 1978. Koncert sa konal v texaskom meste Fort Worth a kapela v zložení Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Charlie Watts a Bill Wyman na ňom pred trojtisícovým publikom podala vynikajúci výkon. „Koncert bol zaznamenaný na 16 mm film a tridsať tri  rokov ležal zabudnutý na policiach v archíve. V roku 2011 bol obraz reštaurovaný do HD kvality a zvuk remixovaný a remastrovaný z pôvodných viacstopových nahrávok na DD5.1.,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film, ktorý každý mesiac vyberá pre divákov tie najlepšie kapely a koncerty.

[youtube]http://youtu.be/bJuUx8hIolQ[/youtube]

Na zaznamenanom koncerte skupiny The Rolling Stones z roku 1978 odznelo sedem piesní z ich vtedy aktuálneho albumu Some Girls, ale aj hity z predchádzajúcich albumov ako napríklad Honky Tonk Woman, Brown Sugar či Jumpin‘ Jack Flash. Podľa Mira Ulmana sa toto turné, ktorého motto znelo Návrat ku koreňom, považuje za jedno z najlepších vystúpení kapely. Hovorí, že „pódium bolo úplne jednoduché a dominovala na ňom samotná kapela a jej hudba. Tá bola oveľa surovejšia a nabitá energiou. Na tvárach členov kapely vidieť, že si to užívajú, ale súčasne sa sústreďujú na to, aby podali čo najlepší výkon. Záznam z koncertu je jedinečná šanca vidieť Micka Jaggera ako 35-ročného mladíka a The Rolling Stones v ich vrcholnej forme“.

Skupina The Rolling Stones vznikla v roku 1962 v Anglicku. Preslávila sa najmä začiatkom 60. rokov a je jednou z mála kapiel, ktoré vydržali dodnes. V rebríčku päťsto najlepších albumov všetkých čias, ktorý vydal časopis Rolling Stone, má desať albumov, z toho jeden v prvej desiatke.

SFU-Rolling stones


Hudobný cyklus Music & Film
pravidelne v mesačnej periodicite prináša divákom záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých hudba tvorí významnú zložku. Dôraz kladie predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dáva aj žánrovej klasike. Kino Lumière ním svoju programovú dramaturgiu obohatilo od júna 2013 po zdigitalizovaní kinosály č. 1, dramaturgom cyklu je filmový publicista a pracovník Audiovizuálneho informačného centra (AIC) SFÚ Miro Ulman. Ako prvý v cykle sa premietal unikátny záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin z roku 2007 pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day. Diváci v minulom roku videli aj filmy Buena Vista Social Club, Liberace!, The Doors: Live at the Bowl´68, Peter Gabriel: New Blood – Live in London, Hendrix 70: Live at Woodstock a v decembri film Queen v Budapešti.

Zdroj: Kino Slovenského filmového ústavu – Kino Lumière

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne