5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Vytvorme spolu lepší internet – NEHEJTUJ.SK

Najčítanejšie

Viac ako 80% populácie sa stretáva s prejavmi nenávisti na internete. eSlovensko o. z. preto prináša do škôl nový vzdelávací projekt NEHEJTUJ.sk, a to symbolicky 11.2. 2014 v Medzinárodný deň bezpečného internetu. Autori chcú touto aktivitou dať červenú prejavom netolerancie a nenávisti u tínedžerov. 

Alarmujúca je aj skutočnosť, že až 90 % z opýtaných rodičov nevie, ako svoje deti a rodinu voči takýmto prejavom nenávisti brániť a ako na ne reagovať. „Ak nepomáhajú administrátori stránok, kde ste sa s nenávistnými prejavmi stretli, môžete takýto obsah nahlásiť aj cez stránku Stopline.sk, kde sa zaoberáme každým podnetom.

Ročne prichádza až 3500 hlásení, ktoré sa riešia v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR. Projekt  NEHEJTUJ.sk  je pokračovaním Stopline.sk,“ hovorí Miro Drobný zo združenia eSlovensko.

[youtube]http://youtu.be/mjJU6LAn-cI[/youtube]

Úlohy ambasádorov projektu NEHEJTUJ.sk sa zhostili Viki Ráková, Janette Motlová a Viktor Horján, ktorí majú vlastné skúsenosti s nenávistnými prejavmi či už pre svoju národnosť, farbu pleti alebo sexuálnu orientáciu.

„Som rada, že sa niekto takýmto témam venuje, lebo keď si niekedy čítam diskusné fóra, je to až desivé, ako agresívne vyjadrujú niektorí ľudia svoje názory. Ponižujú ľudí, ktorí si len robia svoju prácu a sú akí sú – takí sa narodili,“ vysvetlila herečka Viki Ráková, prečo sa zapojila do projektu.

Diskriminácia a nenávisť sa však netýkajú iba dospelých. „Deti vedia byť takisto veľmi kruté, a preto je veľmi dôležité, aby sa naučili, že keď má niekto inú farbu pleti alebo hovorí iným jazykom či inklinuje chlapec k chlapcovi alebo dievča k dievčaťu, neznamená to nič zlé. Nemôžeme za to, že sme každý iný,“ dopĺňa herec Viktor Horján.

Projekt pozostáva z  DVD s dvanástimi filmami z domácej a zahraničnej produkcie, ktoré sa venujú témam ako národnostná neznášanlivosť, homofóbia, rasizmus, základné ľudské práva a ďalšie.

Súčasťou je aj príručka pre učiteľov, ktorá má byť pomôckou pri výučbe v rámci hodín dejepisu, etiky či občianskej náuky. Jej autormi sú slovenský koordinátor kampane Rady Európy „Bez nenávisti na internete“ Miro Drobný, psychologička Monika Gregussová a právnik Daniel Milo z Kancelárie ministra vnútra SR.

[youtube]http://youtu.be/cDFDWaOPLK8[/youtube]

Hlavným cieľom projektu je prostredníctvom emócií a individuálneho prežívania osloviť tínedžerov a vysvetliť im, že by nemali zatvárať oči pred diskrimináciou, nech už má akúkoľvek podobu. Mali by sa ju naučiť rozoznávať a upozorňovať na ňu. Na lepšie pochopenie problematiky je preto ku každému filmu priložená aj vysvetľujúca časť a návrh aktivít pre študentov.

„Všetko, čo sa učíme len pomocou strohých informácií, sa nás až tak netýka. Ponaučenia z klasických učebníc nedokážu nahradiť stretnutie s ľuďmi, ktorí na vlastnej koži zažili diskrimináciu, xenofóbiu či šikanovanie. Nahliadnutie do pocitov človeka, hoc aj cez film, prináša nové poznanie a emocionálny zážitok, ktorý dokáže prinútiť človeka zamyslieť sa,“ hovorí Monika Gregussová.

Viac informácií o projekte môžete nájsť > TU

Zdroj: eSlovensko

Ďalšie články

Aktuálne