15.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Jana Šimkovicová: Celý môj život sprevádza tanec, je mojou vášňou a venujem sa mu od detstva

Najčítanejšie

O výnimočnom projekte, ktorý vzdeláva, vedie k pohybu a estetike a nepriamo podporuje turistický ruch v Bratislave som sa rozprávala s riaditeľkou projektu Danza Mea. Jana Šimkovicová vyštudovala baletné umenie na Tanečnom konzervatóriu  a neskôr na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V súčasnosti žije a vyučuje tanec na niekoľkých školách v Taliansku. Do Bratislavy prináša už po tretí raz letnú tanečnú školu Danza Mea.

V Bratislave sa už po tretí raz predstavíte s projektom Danza Mea. Mohli by ste stručne popísať, čo vás viedlo k jeho vzniku?

Ak sa nad tým zamyslím, celý môj život sprevádza tanec, je mojou vášňou, venujem sa mu od detstva. V Taliansku som si uvedomila, že podobných projektov je po celej Európe mnoho, ale doma na Slovensku nebolo nič. Začala som oslovovať pedagógov, baletných majstrov a choreografov v mojom okolí,  či by mali záujem vyučovať v Bratislave a zostavila tím pre prvý ročník. Ďalším podnetom bol môj záujem predstaviť Bratislavu študentom zo zahraničia. U nás v Taliansku je Bratislava skoro neznámou destináciou. Danza mea je pre zahraničných študentov príležitosťou spoznať krásy nášho hlavného mesta. Za prvé dva roky nás navštívilo vyše 200 zahraničných študentov, ktorí mali dostatok času vidieť a zažiť Bratislavu.

Danza Mea4
zdroj: Danza Mea

Tanečné umenie nie je v našich zemepisných šírkach až tak populárne. Nemali ste strach, že projekt nebude u nás úspešný?

Úprimne? Mala, a obrovský. Na druhej strane som bola neskutočne vzrušená, s blížiacim sa termínom prvého ročníka som nemohla spávať. Musíte si uvedomiť, že celý projekt som pripravovala z Talianska, na Slovensku mi pomáhali dve kamarátky. Boli sme vyčerpané, ale ukázalo sa, že naša práca mala a má zmysel.

Čo sa teda skrýva za názvom Danza Mea?

Ako vyplýva z názvu, ide o projekt, ktorý sa zameriava na tanec. Konkrétne na výuku klasického, moderného, súčasného tanca, ale i hip hopu. Celý projekt je pripravený tak, aby záujemcom poskytol možnosť doplniť si tanečné vzdelanie, zapracovať na svojej technike, zoznámiť sa s inými tanečnými štýlmi. Samozrejme pre žiakov i pedagógov je to ideálne miesto na nadviazanie nových priateľstiev, niečo ako „tanečný pioniersky tábor“(smiech).

Danza Mea2
zdroj: Danza Mea

Čím sa odlišuje Danza Mea od rôznych tanečných krúžkov a kurzov, s ktorými sa v poslednej dobe u nás roztrhlo vrece?

V prvom rade treba povedať, že Danza mea je určená pre profesionálov, respektíve pre deti, ktoré sa chcú tomuto umeniu venovať profesionálne, prípadne poloprofesionálne.  Koná sa len raz za rok pod vedením medzinárodného tímu pedagógov. Zodpovedá tomu samozrejme aj výber tanečných techník. Veľký dôraz kladiem na výber tanečných majstrov a choreografov. Všetci  z nich sú profesionáli, ktorých prácu osobne poznám a viem, že dokážu účastníkom poskytnúť to najlepšie.

Môžete povedať už aj konkrétne mená?

Mám obrovskú radosť, že tento rok bude na Danza mea vyučovať Rafael Avnikjan. Rafael pôsobil mnoho rokov ako hlavný baletný majster v SND a v súčasnosti pôsobí ako pedagóg vo Švajčiarsku.  Klasický tanec budú učiť aj Boris Nebyla, ktorý bol dlhé roky sólistom vo viedenskej Štátnej opere, riaditeľ košického baletu Andrej Sukhanov, pedagóg VŠMU Kristián Kohút  a sólistka košického baletu Eva Sklyarová. Súčasný tanec bude pod dohľadom skúsenej tanečnice Nikolety Rafaelisovej a Angela Parisiho. Techniku Cunninghama bude vyučovať fantastický Dino Verga a lekcie hip hopu povedie charizmatický Andrea Veneri.

Danza Mea1
zdroj: Danza Mea

Bude tretí ročník iný ako tie predchádzajúce? Pripravili ste niečo nové?

Tento rok sme začali spoluprácu s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto a naši študenti vystúpia na spoločnom galakoncerte, ktorý sa bude konať v rámci staromestského kultúrneho leta. Som nesmierne rada, že Staré mesto zaradilo náš koncert do tohto letného festivalu, že naši študenti budú súčasťou takého významného podujatia, akým kultúrne leto je. Pre žiakov i divákov bude určite nezabudnuteľným zážitkom aj  vystúpenie sólistov baletu Štátneho divadla v Košiciach.

Danza mea samozrejme myslí aj na ďalší profesionálny rozvoj svojich žiakov. Tím pedagógov vyberie najšikovnejších študentov, ktorí získajú štipendiá na rôzne baletné školy v Európe. A už môžem prezradiť, že niektorí žiaci získajú možnosť zúčastniť sa skutočného divadelného skúšobného procesu v Košiciach na príprave klasického baletu Bajadéra a pracovať so svetoznámym Vladimirom Malakhovom.

 29. júla sa galakoncertom Danza mea skončí. Čo bude nasledovať potom?

Dám si pár dní voľno, ktoré využijem na návštevu priateľov, strávim nejaký čas s rodinou. Potom sa celý kolotoč začne odznova. Na základe stručnej bilancie sa budem postupne venovať príprave ďalšieho ročníka.

Lea Hurbanová

Sledujte nás aj na Facebooku

Program:

DANZA MEA
Medzinárodná letná tanečná škola
Dátum: 22. – 29.7.2015
Miesto: Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave

DANZA MEA GALA
Dátum: 29.7.2015 o 19.00 hod.
Miesto: Heineken Tower Stage
Vstup voľný.

Danza Mea3
zdroj: Danza Mea
MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne