12.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Radio.Radar: Novinky zo sveta rádií 6.

Najčítanejšie

Rozširovanie pokrytia v FM pásme pokračuje aj v druhej polovici augusta, opäť si až 3 stanice polepšili pokrytie – Rádio Vlna, Rocková republika a Rádio WOW. Navyše, najbližší víkend sa do éteru dostane aj jedno dočasné rádio SIAF. A rádio Nonstop realizuje krátky prieskum týkajúci sa internetových rádií, navyše ponúka možnosť stiahnuť si svetovú slovenskú muziku zadarmo. Povieme si aj niekoľko zaujímavých informácii o šiestom okruhu Slovenského rozhlasu – Radio Slovakia International.

Rozširovanie pokrytia v FM pásme pokračuje aj v druhej polovici augusta

Rádio Vlna má v prevádzke ďalšie 3 vysielače: Bardejov (95,6 MHz), Martin (104,9 MHz) a Stropkov (92,4 MHz). Do konca augusta tak zostáva rozvysielať posledné tri vysielače: Košice, Michalovce a Ružomberok.

V piatok, 21. augusta, Rocková Republika oznámila spustenie svojho ďalšieho vysielača. Po prvýkrát sa jej signál objavil v éteri na východe Slovenska. Do prevádzky bol uvedený košický vysielač na frekvencii 107,7 MHz. Stanica má ešte pridelenú jednu nerozvysielanú frekvenciu 103,9 MHz pre Spišskú Novú Ves.

Rádio WOW podľa očakávaní spustilo minulý týždeň už v poradí svoj štvrtý vysielač. V sobotu, 22. augusta, sa po 15:30 hod. rozvysielala frekvencia 106,7 MHz pre Trenčín a okolie. Zatiaľ ide len o testovacie vysielanie, oficiálne spustenie do ostrej prevádzky je naplánované na 1. septembra 2015. Zo spustenia, ktoré sa odohralo v rekordnom čase, do 24 hodín od nadobudnutia právoplatnosti povolenia Regulačného úradu, je pripravený aj krátky film, ktorý si môžete pozrieť:

Tento týždeň sa v éteri objaví ešte jedna stanica. V dňoch 29. a 30. augusta sa na Sliači a okolí (v okruhu 20 – 25 km) bude dať naladiť dočasné lokálne rádio Rádio SIAF. Už po tretí raz sa počas Medzinárodných leteckých dní bude vysielať toto špeciálne rádio, ktorého cieľom je informovať o dopravnej situácii na príjazdových komunikáciách k Leteckej základni Sliač, o aktuálnom dianí na letisku, prinášať rozhovory so zaujímavými hosťami. Vysielacia frekvencia je 107,3 MHz.

Nonstop Rádio ti umožní stiahnuť si svetovú slovenskú hudbu

Internetové Nonstop Rádio realizuje krátky prieskum týkajúci sa internetových rádií a navyše ponúka možnosť stiahnuť si svetovú slovenskú hudbu. Stačí navštíviť ich stránku na facebooku  a vyplniť formulár s niekoľkými otázkami ohľadom internetových rádií.

Po odpovedaní získa návštevník link na stiahnutie 15 skladieb od ružomberskej dvojice Dodo & Lander, ktorí sa venujú tvorbe elektronickej hudby.

Radio Slovakia International (RSI)

RSI je šiesty okruh Slovenského rozhlasu vysielajúci o Slovensku do zahraničia a pre zahraničných Slovákov do celého sveta. Vysiela v 6 jazykových mutáciách: po anglicky, nemecky, francúzsky, rusky, španielsky a slovensky. Prostredníctvom internetu a satelitu, na Slovensku aj v DVB-T (MUX3) a v Severnej Amerike aj na krátkych vlnách.

Vysielanie v FM pásme, v Bratislave a okolí

Stanica sa po prvýkrát plánuje dostať aj do slovenského FM éteru. Ako nám potvrdila Lucia Jelčová, hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu, na najbližšom zasadnutí sa bude Rada zaoberať zmenou využitia bratislavskej frekvencie 98,9 MHz. Na nej by sa v čase od 18:00 do 6:00 hod. malo objaviť vysielanie RSI. Licenčné podmienky doposiaľ umožňovali frekvenciu využívať v tomto čase na digitálne vysielanie DRM+. Zmenou licencie tak Slovensko príde o akúsi prestíž medzi krajinami V4, pretože ako jediná krajina sme mali doteraz pravidelné vysielanie v tejto digitálnej norme.

Nové QSL karty

Stanica v piatok, 21. augusta, predstavila nové QSL karty. Tentokrát je na nich zobrazená obrátená pyramída z ktorej stanica pripravuje vysielanie. Získať ich môže každý poslucháč, ktorý pošle potvrdenie o príjme, v ktorom ale povinne zdôvodní čo sa mu páčilo, či nepáčilo na programe ktorý počúval. Bez tohto zdôvodnenia nebudú potvrdenia o príjme akceptované.

Our new QSL cards are here!They feature our iconic upside-down pyramid building, and they're available now, and for ALL…

Uverejnil používateľ Radio Slovakia International – English Piatok 21. augusta 2015


QSL karty
(vyzerajú ako pohľadnice) sa aj v dnešnej dobe komunikácie prostredníctvom emailu, stále používajú ako forma poďakovania poslucháčom za to, že ich informujú o tom kde a kedy ich stanicu počúvali.

V Severnej Amerike je vysielanie RSI dostupné aj na krátkych vlnách

RTVS aj v období 1. január – 31. december 2015, pokračuje v spolupráci so stanicou WRMI Radio Miami so sídlom v Miami, štát Florida v USA. Tá preberá vysielanie RSI v španielskom a v slovenskom jazyku do programu svojej stanice, ktorá je šírená na krátkych vlnách. Tento spôsob vysielania jej umožňuje pokryť nielen všetky štáty USA ale má presah až do Brazílie. RTVS jej podľa centrálneho registra zmlúv za rok 2015 zaplatila sumu 11 250 dolárov (9 252 Eur).

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne