23.6 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Jaro Kurpel: Práca v rádiu bola láska na prvé ON AIR

Najčítanejšie

Aj tentoraz sme oslovili zaujímavého človeka pohybujúceho sa v slovenskom, hlavne tom rádiovom mediálnom priestore, je ním Jaro„Okraj“ Kurpel. Pýtali sme sa ho, čo ho najviac baví na práci v médiách. A dozviete sa ako pomocou svojho kanála na YouTube upozornil na spor s bývalým zamestnávateľom rádiom Viva Metropol.

Vy a médiá? Ako ste sa dostali k práci v médiách? Vždy vás to ťahalo práve týmto smerom?

K médiám som sa dostal úplnou náhodou. Po škole, krátko pred nástupom na náhradnú civilnú službu, som doma prepínal programy v televízii a náhodou som sa dostal k DTV (Devínskonovoveská televízia). A vtedy sa mi rozsvietila žiarovka nad hlavou a uvedomil som si, že chcem pracovať v médiách. Stretol som sa s prednostom Miestneho úradu a dohodol sa s ním, že civilnú službu si “odkrútim” práve tu. Začal som ako kameraman, pokračoval ako strihač a skončil ako redaktor a moderátor. Po ukončení civilnej služby som tam zostal ešte pár rokov.

Spolupracujete s Petit Press od roku 2008. Na starosti máte réžiu, postprodukciu, tvoríte vlastné relácie pre TV.SME. Mnohým ste v pamäti i v ušiach utkveli práve vďaka relácii televízie SME, pod názvom TV tip na dnes. Pre viacerých by bola podobná práca skoro splneným snom. Stačí sledovať programy televízií a odporúčať, čo si má divák pozrieť a čo naopak nepozrieť. Vnímali ste túto prácu tak jednoducho aj vy?

Priznám sa, že aj pre mňa to bol splnený sen. Filmy mám rád. Dokonca aj tie, ktoré sme neodporúčali. 🙂 Spoločne so Samom Trnkom sme relácii dali tvár i ducha. Zažili sme aj dobré aj horšie chvíle. Ale na túto reláciu budem spomínať rád.

S TV tipom ste medzičasom skončili, no pre televíziu SME robíte aj naďalej. Profi video upútavky na články, ale aj videá o najnovších filmoch… Čo všetko ešte, a čo z toho, vás baví najviac?

Momentálne pracujem len na spomínaných projektoch. Ale internetová televízia je rozvíjajúce sa médium. Stále prichádzajú nové projekty. A to je práve to, čo ma baví. Mám rád zmenu.

Jaro Kurpel-obr.2
Jaro „Okraj“ Kurpel, moderátor (zdroj foto: archív J.K.)

Okrem toho sa už niekoľko rokov pohybujete aj v slovenskom rozhlasovom prostredí. Pôsobili ste ako moderátor vo Fun rádiu, neskôr v rádiu Hey, napokon aj v neslávne známom rádiu Viva Metropol. Akými rôznymi pozíciami ste si v nich prešli? Chcete ďalej zotrvať v rádiovom svete?

Podobne ako v prípade televízie, aj do rádia som sa dostal len náhodou. Jeden kamarát mi volal, že do Fun rádia súrne zháňajú niekoho do dopravného servisu. V podstate sa mi do toho ani nechcelo. Ale povedal som si, že začať v jednotke na trhu, to sa neodmieta. A tak som neodmietol a bolo to správne rozhodnutie. Bola to láska na prvé “ON AIR”. Tam som síce zotrval len krátko, ale prišla ponuka od Rádia HEY! a Oľga Štefucová. To bola pre mňa najväčšia škola. Pracoval som aj v internetovom rádiu Rock Jam Radio. Po niekoľkoročnej odmlke prišlo Rádio Viva Metropol.

Vy aktuálne asi dosť „žijete“ kauzou okolo vášho bývalého zamestnávateľa rádia Viva Metropol, kde ste moderovali rannú reláciu. Bohužiaľ vaše pôsobenie tu neskončilo príliš šťastne a pre nezhody ste museli odísť… Už sa ľady konečne pohli alebo vám stále dlhujú nevyplatené honoráre?

Nie každý príbeh má šťastný koniec. Príbeh Rádia Viva Metropol má niekoľko nešťastných koncov. Mne a pokiaľ viem ani ostatným moderátorom peniaze stále neprišli.

Na celú situáciu okolo vášho vynúteného odchodu z Viva Metropol ste zareagovali pomerne akčne… Videá na YouTube, príspevky na Facebooku – stále veríte, že to má celé zmysel a domôžete sa svojej pravdy – svojich zarobených peňazí?

Nie som jediný človek, ktorému nezaplatili. Rádio Viva Metropol nie je jediný prípad, kedy zamestnanci mesiace nevideli ani cent. Toto sa bohužiaľ na Slovensku deje. Mnohí ľudia rezignujú, alebo nevedia čo robiť. Svojimi YouTube aktivitami som chcel na tento problém upozorniť. Stavil som na hanbu a verejné odsúdenie. Ozvalo sa mi niekoľko ľudí s podobnou skúsenosťou. Je to smutné.

Po negatívnej skúsenosti s rádiom Viva Metropol, zmenil sa Váš postoj k slovenským médiám ako takým?

Môj postoj k slovenským médiám sa nezmenil. K niektorým ich zástupcom áno.

Plánujete budúcnosť alebo ste skôr typ, čo žije zo dňa na deň? Prezradíte nám nejaké svoje nesplnené pracovné sny?

Budúcnosť si neplánujem. Určujem si méty, ktoré chcem dosiahnuť. Zatiaľ sa mi ich darí plniť. Jednou z nich bolo moderovanie rannej šou v rádiu a vieme, ako to dopadlo. Mám však ešte jednu, ale tú neprezradím. 😀

Ako najradšej oddychujete?

Mám jazvečíka. Kto toto plemeno pozná, ten vie, že sú to energické psy. Najväčším relaxom je teda pre mňa, keď sa vrátime z prechádzky, pes padne od únavy a ja sa zvalím do kresla. 🙂

 

Jaro „Okraj“ Kurpel relaxuje v parku (zdroj archív: J.K.)

Čítate rád? Alebo si skôr pozriete sfilmované verzie známych literárnych diel?

Nové filmy sú čoraz špičkovejšie. Fantastické triky, technológie… radosť pozerať. Ale kniha je kniha. Vlastnej predstavivosti sa filmy zatiaľ nevyrovnajú. 🙂

Ďakujeme za rozhovor.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne