19.4 C
Bratislava
štvrtok, 9. mája 2024

Pavol Múdry ako predseda IPI Slovensko končí. Inštitút utlmuje svoju činnosť

Najčítanejšie

Medzinárodný tlačový inštitút – International Press institute mal svoje zastúpenie na Slovensku v podobe občianskeho združenia IPI Slovensko, ktoré viedol Pavol Múdry. Jeho úlohou je ochrana slobody médií. Za najväčší problém pre činnosť IPI na Slovensku Pavol Múdry vidí, že slovenská pobočka stavovskej organizácie novinárov nemá podporu samotných médií. K 31. decembru 2016 Pavol Múdry skončil vo funkcii predsedu IPI Slovensko.

„IPI Slovensko ako občianske združenie zostáva a hľadáme, kto to preberie, povedal pre agentúru SITA Pavol Múdry. „Takáto organizácia a jej práca potrebuje podporu médií a novinárov a na Slovensku ju necítiť. Novinári nie sú ochotní spolupracovať, ani spolu, ani s organizáciou. Nechcú sa starať o svoju profesiu a je dosť veľký problém niektorých a niektoré veci v slovenskej žurnalistike obhajovať,“ konštatoval Múdry pre SITA.

„Z medzinárodného hľadiska, keďže mne vypršalo funkčné obdobie, tak Slovensko v IPI bude zastupovať Beáta Balogová (pozn.: ako členka výkonného výboru International Press Institute). Aj už zastupuje a myslím si, že dobre, lebo reakcie, ktoré mám sú veľmi pozitívne. Problém je, že na Slovensku tú aktivitu nevieme rozšíriť. Tí, ktorí so mnou v 2008 toto zakladali už nie sú väčšinou v médiách a noví nemajú záujem spolupracovať. Nevidím dôvod to násilím ťahať ďalej a nemienim vystupovať ako jednoosobová organizácia. Múdry zostáva členom medzinárodného IPI a bude s organizáciou aktívne spolupracovať“. O zmenách informoval prostredníctvom sociálnej siete.

Pavol Múdry ako najväčší problém na Slovensku v slobode médií vidí vysoké tresty hroziace novinárom pri súčasnej úprave paragrafu trestného zákona, za poškodzovanie mena a ohováranie, čo môže brániť novinárom publikovať niektoré informácie z obáv pred trestom tzv. defemattion law. Múdry ďalej uviedol ako nedávny problém, keď nepostupovali novinári spoločne vo vzťahu ku tzv. Kauze Kočner, keď boli zverejnené údajné prepisy e-mailov a správ z komunikácie s Gábrom Grendelom. Čítajte viac.

IPI vznikla v októbri 1950 v New Yorku a združuje profesionálov z oblastí médií vo viac ako 120 krajinách. IPI Slovensko vznikla v septembri 2008 a jej členmi sa stali krátko po založení denníky SME, Pravda, týždenníky .týždeň, Trend, televízia Markíza, rádio Expres, a agentúra SITA.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne