18.9 C
Bratislava
pondelok, 6. mája 2024

Ukrajinský prezident Zelenskyj mal počas prezidentskej kampane najviac falošných používateľov na svojich sociálnych účtoch

Najčítanejšie

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj je aktívnym používateľom sociálnych sietí. Svoje účty na Instagrame a Facebooku nasadil aj na komunikáciu s potenciálnymi voličmi počas nedávnej predvolebnej kampane.

Zelenskyj aktívne využíva sociálne siete aj v súčasnosti. Podľa portálu OCCRP prezidentský tím ani nepotrebuje novinárov na komunikáciu s občanmi, pretože tú môže robiť priamo cez sociálne siete. Uviedol to personálny riaditeľ prezidentského tímu.

Z vyšetrovania analytickej platformy VoxUkraine, ale vyplynulo, že aktivita falošných používateľov bola na Facebookovej stránke nového prezidenta aktívnejšia ako u ktoréhokoľvek ukrajinského politika. VoxUkraine zistil na jeho stránke prítomnosť takmer 28-tisíc falošných účtov.

Trollie farmy používali počas kampane aj politici, ktorí verejne vystupovali proti týmto praktikám. Trollia farma podporovala aj Sviatoslava Vakarchuka, populárneho hudobníka, ktorého reformistická strana Holos má teraz v parlamente 20 kresiel.

Portál OCCRP uvádza, že sa nepodarilo zistiť, kto platil za aktivitu trollov. Nevie sa teda, či boli nasadení na konkrétne kampane.

V polovici septembra 2019 oznámila spoločnosť Facebook na svojom firemnom blogu zablokovanie desiatok ukrajinských účtov, stránok a skupín kvôli neautentickému správaniu.

Facebook uviedol, že týmto krokom pristúpil na základe interného vyšetrovania. Portál OCCRP je presvedčený, že to súvisí aj s ohlásením zverejnenia ich článku.

Trollovanie sa podľa predsedu volebného výboru na Ukrajine začalo v tejto krajine už dávno, ako uviedol pre Depo.ua.

Jedna z najväčších trollých skupín mala asi 50 takzvaných robotov, ktorí aktívne používali stovky rôznych prezývok a rozširovali informácie prostredníctvom komentárov.

Aktivita trollov pritom nemusí byť v súvislosti s konkrétnym politikom pozitívna. Vôbec nezáleží na tom, čo sa píše. Dôležité je, že sa píše. Komentáre sú zamerané na získanie pozornosti.

Podľa portálu Euromaidanpress spoločnosť Facebook odstránila zo sociálnej siete 168 účtov, 149 stránok a 79 skupín za koordinované neautentické zapájanie sa do otázok okolo diania na Ukrajine.

Aj napriek obmedzeniam, zákazom a rušeniam účtov, skupín a stránok zo strany spoločnosti Facebook je politická diskusia medzi ukrajinskými politikmi aj naďalej zamorená falošnými účtami.

Informácie, ktoré sa k používateľom dostávajú cez sociálne siete zostávajú aj naďalej s tieňom podozrenia z manipulácie a taktizovania.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne