9.4 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Dezinformácie v oblasti zdravotníctva boli veľkým problémom aj v roku 2019

Najčítanejšie

Zdravie, zdravotníctvo a všetko okolo týchto citlivých tém bolo na internete nekontrolovateľne zverejňované viac ako desať rokov. Až nedávno začali platformy sociálnych médií realizovať ochranné opatrenia. Ich cieľom je zakázať alebo obmedziť šírenie nepravdivých informácií týkajúcich sa zdravia.

Portál NBC News vytvoril zoznam najviac vírusových dezinformácií o zdraví a analyzoval údaje, aby zistil odkiaľ sa rozšírili a ako ľudia na ne reagovali.

V tomto roku top 50 článkov vytvorilo viac ako 12-miliónov akcií, komentárov a reakcií. Všetky interakcie prebehli väčšinou na sociálnej sieti Facebook.

NBC News použil pri analýze sociálnych médií nástroj od BuzzSumo, ktorý vyhľadáva kľúčové slová týkajúce sa najbežnejších chorôb a príčin smrti v USA.

Hľadanie sa rozšírilo o zdravotné témy, na ktoré sa bežne zameriavajú dezinformačné kampane ako sú vakcíny, fluoridy a prírodné lieky. V analýze boli posudzované iba články s viac ako 25-tisíc interakciami.

Až 80% ľudí, ktorí sú online, využíva internet aj na vyhľadávanie informácií o zdraví.

Najrozšírenejšie dezinformácie z oblasti zdravia v roku 2019 boli o rakovine, neoverených liekoch a vakcínach. Článok s najväčším počtom interakcií vytvoril množstvo konšpirácií o tom, že veľká skupina lekárov a federálnych zdravotníckych organizácii skrýva pred ľuďmi liek na rakovinu.

Jeden takýto článok vyprodukoval 5,4-milióna interakcií a na Facebooku získal 3-milióny zdieľaní, kým ho sociálna sieť zablokovala. Veľmi rozšírené boli v roku 2019 aj články o marihuane ako údajnom lieku.

Článok, ktorý vygeneroval viac ako 800-tisíc interakcií napríklad hovorí o tom, že zázvor je 10-krát účinnejší pri zabíjaní rakoviny ako chemoterapia.

Mnoho dezinformácií bolo v roku 2019 zverejnených aj v súvislosti s očkovacími vakcínami. Hoci lekári a vedecká komunita považujú vakcíny za bezpečné, niekoľko dobre financovaných anti-vakcinačných aktivistov bez lekárskeho vzdelania alebo odborných znalostí podporilo falošné tvrdenie, že vakcíny spôsobujú poškodenie a smrť.

Tri najpopulárnejšie webové portály, ktoré publikovali dezinformácie o zdraví sú Natural News, ktorý patrí Mike Adamsovi, Children’s Health Defense, ktorý vedie anti-vakcínový aktivista Robert Kennedym Jr. Tretí web s názvom Stop Mandatory Vaccination je vedený aktivistom v oblasti sociálnych médií Larry Cookom. Ich anti-očkovací obsah vygeneroval viac ako milión interakcií.

Články na portály Children’s Health Defense vyvolávajú obavy, že vakcíny môžu byť pre deti a tehotné ženy nebezpečné. Články na webe Stop Mandatory Vaccination sú z účtov rodičov, ktorí tvrdia, že smrť dieťaťa bola výsledkom očkovania.

Rovnako ako v prípade iných dezinformácií aj klamlivé články o zdravotných témach v online prostredí môžu narušiť dôveru medzi ľuďmi, vládami a inými inštitúciami, ako aj lekármi a pacientmi.

Ľudia, ktorí čítajú dezinformačné články o zdravotných témach sa často uchyľujú k homeopatickej liečbe či na liečbu v podobe užívania vitamínov. Je to nebezpečné, pretože samoliečenie môže spôsobiť závažné následky na zdraví človeka.

Problém zdravotných dezinformácií v online prostredí je čoraz intenzívnejší, no jeho riešenie je stále nedostatočné.

Súčasťou riešenia problému by podľa Nat Gyenes z inštitútu Digital Health Lab at the technology nonprofit Meedan malo byť vybudovanie komunity verejného zdravotníctva, ktorá vykonáva lepšiu prácu v digitálnom dosahu, vytvára pútavejší obsah, poznámky, vizualizácie a celkový obsah.

Zamedziť alebo obmedziť šírenie dezinformácií o zdraví je zásadnou výzvou pre technologické spoločnosti. No nielen technologické giganty, ale aj vlády a zdravotné inštitúcie musia vytvoriť opatrenia, ktoré zabránia šíreniu dezinformácii.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne