8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Rača vyvesila na Miestnom úrade kontroverznú čínsku zástavu organizácie Falun Gong. Starosta Drotován tento krok obhajuje

Najčítanejšie

Organizáciu Falun Gong mnohí pokladajú za kontroverzné čínske hnutie, ba až sektu. Bratislavské Staré mesto pod vedením starostky Ing. arch. Zuzany Aufrichtovej a vzápätí i mestská časť Rača pod vedením starostu Mgr. Michala Drotována sa rozhodla 31. júla 2021 čínskej organizácii vyjadriť podporu. Priaznivci hnutia sa pravidelne stretávajú a cvičia v bratislavskej Rači v lese nad Peknou cestou. Starostom sa stal Drotován v roku 2018 na základe volebného výsledku, na čo mu stačil zisk 3889 hlasov.

„Falun Dafa (nazývaný tiež Falun Gong) je pokročilou praxou budhovskej školy kultivácie, založenou Majstrom Falun Budhovho Fa, pánom Li Chung-č’. Je to „veľká kultivačná cesta vysokej úrovne Budhovskej školy, v ktorej základom kultivačnej praxe je prispôsobenie sa najvyššej povahe vesmíru, Zhen-Shan-Ren. Jej kultivácia je vedená touto najvyššou povahou a je založená na princípoch vývoja vesmíru. To čo kultivujeme je teda Veľký Fa, alebo Veľké Dao.“ Učenie Majstra Li bolo už zverejnené v knihách Falun Gong, Čuan Falun, Veľká Cesta k Dovŕšeniu Falun Dafa, Základy pre ďalší pokrok, Vysvetlenie obsahu Falun Dafa, Čuan Falun (II), Prednáška v Sydney, Hong Yin. Tieto a ďalšie diela boli preložené do tridsiatichôsmich jazykov a sú publikované a šírené po celom svete,“ uvádza sa na stránke slovenskej organizácie falundafa.org.

„Falun Gong“ je druh kultu, ktorý škodí spoločnosti a nelegálna spoločnosť, ktorá sa objavila v niektorých častiach Číny pred niekoľkými rokmi,“ uvádza sa na stránke sk.chineseembassy.org.

„Hneď zajtra ráno pôjdeme na úrad a vlajka sa bude musieť zvesiť. Propagácia sekty na obecnom dome nemá čo hľadať. Zároveň budeme v tejto veci od starostu žiadať vysvetlenie,“ uviedol poslanec MČ Rača Ján Polakovič, hneď po tom čo sa o tejto aktivite dozvedel.

„Žijeme v demokracii a ja nemám nič proti tomu, aby ktokoľvek mohol prezentovať svoj názor a podporovať akékoľvek hnutie. Rovnako by nikto nemal byť za svoje názory prenasledovaný. Kludne nech si starosta urobí tričko s Falun Dafa a môže ich osobne podporovať. Je ale neprípustné, aby toto hnutie/sekta bolo oficiálne podporované na budove územnej samosprávy spolu so štátnymi vlajkami. Tu je aj ďalší pohľad v češtine a je množstvo zaraničných informácii, ktoré sa dajú dohľadať,“ doplnil Ján Polakovič.

Kontrolórka MČ Rača Jana Bezáková, nominovaná do funkcie starostom Drotovánom, paradoxne neschvaľovala vyvesenie zástavy Falun Dafa: „Na úrade v zmysle nižšie uvedeného: je umiestňovaná len štátna vlajka, vlajka EU a vlajka obce, inak to môže byt kvalifikovane ako protiprávne konanie.“

„Tak toto teda nie. To nemá s Račou absolútne nič spoločné,“ reagoval jednoznačne poslanec MČ Rača Ivan Vrana z občianskeho združenia Terroir Rača.

„Nemám informácie o dôvodoch a umiestnení pútača, ani o jeho pôvode a financovaní. Budem sa na uvedené informovať na MÚ. Pani kontrolórka už reagovala odkazom na odporúčanie MINVSR, pričom aj v zákone 63/1993 Z.z. sa uvádza k podmienkam umiestňovania štátnej zástavy, vlajky, resp. v spojení spolu s vlajkou obce alebo s vlajkou samosprávneho kraja, prípadne vlajky EU. Podmienky umiestnenia takéhoto typu pútača blízkosti uvedených sa však nenachádza. S poukazom na striktnosť oprávnení konania štátnych orgánov čl 2 ods. 2 Ústavy SR (Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.), umiestnenie štátnej vlajky, zástavy/koruhvy je zákonné,“ uviedol poslanec MČ Rača Marián Vulgan, z advokátskej kancelárie SODMA/VULGAN

„Sekty a extrémizmus (vľavo alebo vpravo) v spojení s takou inštitúciou ako je Miestny úrad je pre občanov prinajmenšom provokujúce ak nie poburujúce a niekto by mal za to niesť aj zodpovednosť. Vyznávanie a propagácia fašistických znakov na Slovensku je protizákonné a trestné,“ reagoval maliar Vojtech Polakovič, ktorý Raču zviditeľnil svojimi prekrásnymi maľbami s račianskou tematikou.

„Išlo o prebratie štafety po MČ Staré Mesto a dôvodom je upozornenie na praktiky totalitného režimu v Číne, netýka sa to iba tejto organizácie ale aj iných vecí – napr. Urgujov, Thajwanu, Honk honkongu a pod. Podobne sa napr. v minulosti vyvesila vlajka Tibetu,“ vysvetlil pre Bratislavský večerník Michal Drotován, starosta mestskej časti Rača.

Mestská časť Rača nedostatočne komunikovala aktivitu občanom a tí boli v značnej miere rozhorčení. Starosta zvykne bežne informovať o svojich aktivitách na sociálnej sieti Facebook, alebo oficiálne na stránkeRača.sk, tentoraz tomu tak ale nebolo.

„Starosta je štatutár obce a nemá povinnosť pýtať sa zastupiteľstva pri každom úkone, ktorý denne robí. Ak by Vás zaujímalo, čo sú kompetencie miestneho zastupiteľstva, tak odporúčam na štúdium Zákon o obecnom zriadení najmä par. 11 ods. 4,“ uviedla kandidátka strany PS-Spolu, vicestarostka, poslankyňa MČ Rača Lenka Antalová Plavuchová, ktorá sa pôsobí aj ako viceprimátora Bratislavy. V Rači je poverená riadením miestneho úradu v oblastiach školstva, kultúry, sociálnych vecí a komunikácie.

„To ale nie je o zákonnej povinnosti, ale o etike a morálke. Ľudia vás vnímajú ako celok, ak na miestnom úrade vyvesíte propagačnú zástavu, preto sa starosta mal najprv pýtať miestneho zastupiteľstva, či s takým krokom súhlasia a demokraticky rozhodovať,“ reagoval na pani Plavuchovú šéfredaktor portálu Bratislavský večerník, račan Marián Luha.

Starosta ale krok vyvesenia čínskej zástavy FALUN DAFA obhajuje: „Oslovil ma jeden z obyvateľov Rače v tejto veci, tak to riešili kolegovia, potom som išiel na dovolenku, nemal som sa žiaľ čas tomu venovať. A úprimne nenapadlo mi, že to bude nejaký problém, v Starom Meste to niekto neriešil. Ale pre budúcnosť budem vedieť. Ale chápem, že pár ľudí potrebovalo komunikačné prekryť info, že sa začala rekonštrukcia Plickovej. Aj o tom je žiaľ politika,“ uviedol pre Bratislavskyvecernik.sk starosta Drotován. Keďže rekonštrukcia ZŠ Plicková sa ešte nedokončila, starosta tým podmieňuje svoje ďalšie pôsobenie v komunálnej politike, resp. v roli starostu v ďalšom volebnom období 2022-2026 a často tému rekonštrukcie politizuje. Viac informácií o téme môžete nájsť na stránke Plickova.sk.

„Mestská časť Rača prevzala na pár dní tento putovný trasparent od úradu MČ Staré Mesto – ide o symbolickú podporu dodržiavania základných ľudských práv v Číne – nielen o Falug, ktorého predstavitelia sú prenasledovaní v Číne ale aj kresťanov, Urgujov, potláčanie slobôd v Hongkongu, vyhrážanie sa Tajwanu, utláčanie obyvateľov a ich náboženstva v Tibete a mnohé ďalšie. Čínska diktatúra stále silnejšie (preč sú časy relatívneho odmäku počas OH Peking 2008) potláča ľudské práva a slobody. Rovnako tak sme mali vyvesenú vlajku Tibetu. Symbolicky sme podporili tieto aktivity na podporu slobôd, ktoré sú po celom svete. A je mi jasné, že komunistickému režimu Číny sa to nebude páčiť – podobne ako sa rovnaké aktivity – vtedy na podporu Československa – nepáčili domácim „súdruhom“,“ uviedol starosta Michal Drotován.

Nielen k téme Falun Dafa sa vyjadril aj údajný nový kandidát na budúceho starostu Ján Polakovič z iniciatívy Spoločný Cieľ, syn známeho račianskeho maliara Vojtecha Polakoviča. Reagoval aj videom na tému rekonštrukcie ZŠ Plicková:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne