Zhovárali sme sa s výrobcom domácich bio sirupov Tomášom Gieratom z bratislavskej Rače, ktorá je skôr známa ako vinárska oblasť. Zisťovali sme ako sa k výrobe sirupov vôbec dostali a aké majú plány. Sirupy z Rače si môžete kúpiť na hand-made portáli Sashe.sk, pošlú vám ich poštou, ale verte, že sa oplatí prísť si po ne osobne a spraviť si vychádzku nad Raču hore do kopca na Stupavskú ulicu do „Údolia vrahov“.

Receptúra SRP. sirupov je založená na dedičstve po starej mame, vylepšovali ju do dokonalosti a skombinovali s ručne zberanými plodmi a bylinami z vlastnej produkcie v BIO kvalite. Veľmi príjemný spôsob, ako dostať počas zimy do tela okrem pohybu aj viac vitamínov, a dokonca v koncentrovanej forme, sú sirupy. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje funkciu imunitného a nervového systému.

Pochádzate z Rače, ktorá je primárne vinárskou oblasťou, známa tiež Frankovkou modrou, ktorá získala v roku 1767 dekrét od Márie Terézie, ktorým jej priznala štatút nápoja vhodného na cisársky stôl. Prečo teda sirup a nie víno?

Tomáš Gierat: Naši starí rodičia trávili hodiny a hodiny času v kuchyni a v pivničke, prípravou a výrobou vecí, ktoré si dnes dokážeme kúpiť za pár eur. Náš starý otec vyrábal z hrozna domáce víno a z ríbezlí ríbezlák, stará mama spracúvala ovocie do koláčov, džemov a sirupov.

Víno starého otca bolo poctivé a hlavne poriadne kyslé. 😊 Naopak, sirupy starej mamy boli sladučké a chutné. Túto chuť sme v obchodoch hľadali márne, preto sme sa rozhodli pripravovať si ich sami. Sirupy sa stali aj medzi našimi kamarátmi a známymi najobľúbenejším darčekom a tak sme sa po čase rozhodli, že ich skúsime ponúknuť aj ďalším ľuďom.

Ako vznikla receptúra?
Ako prvý vznikol bazový sirup. Pre mnohých z nás typická chuť detstva. Tento sirup doma pripravujeme už veľa rokov. Celú procedúru od zberu, lúhovania až po fľaškovanie nám ukázala práve naša stará mama. Na začiatku nás zobrala na zber do lesa v Malých Karpatoch. Ukazovala nám, ktoré kvety sú vhodné a ktoré naopak potrebujú ešte trošku slniečka.

V ďalšom kroku nás naučila trpezlivosti, keď sa zozbierané kvietky museli niekoľko hodín lúhovať. Boli sme už nedočkaví, ale vyplatilo sa čakať. Postupne sme sa rozhodli skúšať aj iné chute. Naša záhrada nám poskytuje veľa možností. Maliny, marhule, jahody, ríbezle, egreš alebo moruša. Každá z týchto chutí je špeciálna, jedinečná a čo je pre nás najdôležitejšie aj prírodná a autentická.

Máte ovocné sady? Vykupujte tiež od ďalších ovocinárov?
Niekedy nás až prekvapuje aká je naša záhrada obrovská a koľko ovocia vieme na nej nazbierať. Drvivá väčšina našich zásob teda pochádza priamo od nás. Keď sa však dozvedeli o našej výrobe sirupov naši kamaráti mnohí z nich nám ponúkli ovocie, ktoré sami nedokázali spracovať.

Napríklad ríbezle sme mali tento rok nazbierané od viacerých susedov, marhule z ovocného sadu našej tety a jahodami sme si pomohli neďalekým samo zberom. Zatiaľ sa však ovocie snažíme nevykupovať, ale vymieňať za fľašky sirupov. 😊 Do budúcna sa tomu však nebránime, pokiaľ by sme mali istotu, že ovocie pochádza z dobrých podmienok a tak spĺňa kvality konceptu značky SRP.

foto: Sirupy SRP.

Nedávno ste redizajnovali, ako vznikal nový obal?
Celkom konkrétnu predstavu o našom dizajne sme mali už od začiatku. Až prax nám však ukázala, že niektoré naše nápady nie sú príliš praktické a v praxi dobre realizovateľné. Z pôvodných 3 menších etikiet vznikla jedna väčšia, upravili sme veľkosť loga aby lepšie pasovalo ku veľkosti fľašky a zvýraznili sme na fľaškách chuť daného sirupu. Sú to drobnosti, ktoré však v konečnom dôsledku výrazne zlepšia celkový dojem a nám aj uľahčia prácu.

Aké sú vaše plány?
Naše plány sa zatiaľ menia každým rokom. Ešte pred 2 rokmi by sme neverili, že naše sirupy budú na stoloch ľudí, ktorých nepoznáme a že im dokonca budú chutiť. 😊 Podarilo sa nám byť súčasťou firemných vianočných balíčkov, alebo dokonca rozdávať radosť svadobčanom, keď sa naše sirupy stali obsahom viacerých svadobných výslužiek, čo nás veľmi potešilo.

Teraz by sme sa veľmi radi dostali z kusového predaju sirupov ku predaju o niečo väčších objemov. Radi by sme taktiež umiestnili náš produkt na pulty drobných lokálnych predajcov. Pracujeme na vytvorení vlastnej webovej stránky aby sme sirupy nemuseli predávať len sprostredkovane.

foto: Sirupy SRP.

Račanom sa kedysi hovorilo aj Šípkári, pretože popri viniciach vždy rástli aj šípky. Kedy pridáte do ponuky šípkový sirup?
Naša ponuka sirupov priamo závisí od sezónneho ovocia. Minulý rok sme samozrejme ponúkali aj šípkový sirup a vypredal sa nám medzi prvými. Tento rok sme už boli na prvých zberoch šípok, je to však zdĺhavá procedúra – naoberať a načistiť potrebné množstvá zaberie viac času, ako by sa mohlo zdať.

Vždy vravíme, že príprava šípkového sirupu je pre nás očista. Šípky sú však takým malým zázračným liekom počas celej zimy – takže tá robota zato stojí. 😊 V najbližších dňoch ho teda určite môžete očakávať. Nám najviac chutí lyžička šípkového sirupu v hrnčeku teplého čaju avšak každý si nájde svoj obľúbený spôsob servírovania.

foto: Sirupy SRP.

Kde vás môžu Račania nájsť? Robíte aj ochutnávky pre verejnosť?
Nájdete nás v hornej časti Rače, starí Račania to tu poznajú pod veľmi pozitívnym názvom „Údolie vrahov“. 😊 Ale nemusíte sa tohto názvu báť, naopak je to naopak krásna a kľudná časť Rače priamo pri lese.

Ochutnávky sirupov akýmkoľvek záujemcom veľmi radi spravíme. Minulý rok sme plánovali aj verejné ochutnávky v rámci predaja v Starej tržnici, avšak na základe protipandemickým opatrení sme boli nútení ich zrušiť. Tak dúfajme, že to bude čoskoro opäť možné.

foto: Marián Luha/Reťazce.sk
foto: Marián Luha/Reťazce.sk

Zdroj: Reťazce.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu