12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Nad Račou smerom na Marianku vznikla pozorovňa Vydrica

Najčítanejšie

„Nad Račou smerom na Marianku bol dokončený nenápadný drevený objekt na pozorovanie zvierat s názvom Vydrica. Pomenovanie je odvodené od tamojšej lokality, keďže pozorovňa sa nachádza v území, kde pramení vodný tok Vydrica. Drevostavba má približne 13 štvorcových metrov a vojde sa do nej menšia skupinka ľudí. Ide o spoločný projekt bratislavského Magistrátu, Metropolitného inštitútu Bratislavy a Mestských lesov v Bratislave. Zároveň je to jeden z prvých zrealizovaných projektov z programu Živé miesta, ktoré sa dejú v lesoparku,“ uviedla viceprimátora Mesta Bratislavy a poslankyňa mestskej časti Rača Lenka Antalová Plavuchová na sociálnej sieti v skupine Priatelia Rače.

Bratislava má veľký dlh v modernizácii a skvalitňovaní verejných priestorov, preto predstavila program obnovy verejných priestorov pod názvom “Živé miesta”. Živé miesta vznikajú vďaka spolupráci Metropolitného inštitútu Bratislavy, Oddelenia tvorby mestskej zelene a Mestských lesov v Bratislave,“ uviedol Metropolitný inštitút Bratislavy. 

„Mestské lesy sú čoraz vyhľadávanejšie na trávenie voľného času a Mestské lesy v Bratislave pravidelne prinášajú nové možnosti rekreácie. Pozorovňa zvierat Vydrica je citlivo zasadená do prostredia krásneho lesoparku, aby mali návštevníci možnosť vychutnať si v pokoji výhľad a pozorovať zver. Zároveň bude slúžiť aj ako posedenie pre okoloidúcich, na občerstvenie, alebo ako úkryt pred nečasom,“ uviedol magistrát Bratislavy.

„Pomenovanie pozorovne je odvodené od tamojšej lokality, keďže sa nachádza v území, kde pramení vodný tok Vydrice. Ide o jedinečné prostredie charakteristické nepokosenými lúkami, pňami bývalých vzrastlých stromov, popadanými stromami a krovím. Spozorovať tu môžete divú zver, ako napríklad daniele, muflóny, diviaky, líšky alebo bažanty. Pozorovňa má približne 13 štvorcových metrov a vojde sa do nej menšia skupinka ľudí. Vďaka strieške budú návštevníci chránení aj pred dažďom či snehom. V pešej dostupnosti sú ďalšie známe rekreačné miesta ako Pánova lúka, Studnička Zbojníčka a Malý Slavín. Táto oblasť lesoparku je zaradená do zóny kľudu bez hospodárskej ťažby dreva a v budúcnosti by mala byť súčasťou národnej prírodnej rezervácie Pramene Vydrice,“ doplnil magistrát Bratislavy.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne