8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Bratislava je podľa vedenia magistrátu na zimu tentoraz pripravená

Najčítanejšie

Zima sa nezastaviteľne blíži a aj tento rok sa v Bratislave v zimnej údržbe pripravili viacero vylepšení, aby nepriaznivé počasie v najbližších mesiacoch zvládli čo najlepšie.

Dnes v noci očakávame mínusové teploty a sypače sú v prípade potreby pripravené na prvé menšie preventívne zásahy, najmä v kopcoch a na mostoch. Na zimu sa ale mesto pripravuje celý rok. Nejde len o odhŕňanie a posypy, keď už sneží.

Počas roka je potrebné aplikovať protišmykové povrchy priechodov a priľnavejšie povrchy kritických úsekov ciest, inštalovať senzory, ktoré dispečingu poskytnú aktuálne dáta o poveternostných podmienkach a stave ciest, zabezpečiť potrebnú techniku a personál a nastaviť Zimný operačný plán 2021/22.

Každý rok prináša magistrát vylepšenia, ktoré pomáhajú stále lepšie zvládať nepriaznivé počasie v meste.

Počas minulej zimy 2019/20 zabezpečili:

❄ Viac techniky a personálu na údržbu chodníkov
❄ Kvalitné zimné pneumatiky pre MHD
❄ Nepretržité odhŕňanie kritických kopcovitých úsekov
❄ Efektívnejšie rozdelenie rajónov pre sypače
❄ Fungujúci mestský dispečing
❄ Zapojenie Komunálny podnik Bratislavy do zimnej údržby v Ružinove, Novom Meste, Rači a Vajnoroch
❄ Kvalitnejšie dáta z nových senzorov pre mestský dispečing
❄ Linku zimnej údržby +421 259 356 777 pre obyvateľky a obyvateľov na hlásenie neprejazdných komunikácií
Na zimnú sezónu 2021/22 sme pripravili ďalšie vylepšenia:
❄ Extra sypače a inertný posypový materiál na kopcovité úseky, ktoré budú v prípade potreby ošetrovať cesty nepretržite
❄ Použitie špeciálneho asfaltu s drsnejšou štruktúrou a priľnavejšími vlastnosťami pri výmene povrchu vozovky na Molecovej, po ktorej MHD obsluhuje sídlisko Dlhé diely. Na viacerých nikách pri zastávkach MHD v kopcoch testujeme špeciálny protišmykový povrch Tyregrip
❄ Viac techniky a personálu na údržbu chodníkov a zastávok MHD
❄ Osadenie nových senzorov pre efektívnejšie rozhodnutia dispečingu, prepojenie vozidlových kamier s dispečingmi zimnej údržby, Dopravný podnik Bratislava a Mestská polícia Bratislava
❄ I ntenzívnejšia údržba zastávok MHD v spolupráci s DPB

Cieľom zimnej údržby je zmierňovanie dopadov nepriaznivých poveternostných podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií v meste. Počas výdatného sneženia nie je reálne očakávať suché cesty a chodníky.

Magistrát ale robí všetko preto, aby tieto komunikácie boli v rámci možností čo najbezpečnejšie a dopady nepriaznivého počasia na fungovanie mesta čo najmiernejšie.

V praxi to znamená preventívne ošetrenie povrchov pred snežením alebo poľadovicou, priebežné odhŕňanie a posyp ciest a chodníkov počas sneženia a následne, čo najrýchlejšie zabezpečenie zjazdnosti a schodnosti komunikácií v správe mesta po ukončení sneženia.

Pri nepriaznivom zimnom počasí je pohyb po meste vždy zhoršený, preto vás magistrát prosím, aby ste boli trpezliví – ako chodci, tak vodiči.

Zimnou údržbou vedia dopady zimy zmierňovať, ale nie ich úplne eliminovať. Naše mesto ale musí fungovať aj v takýchto podmienkach, keď nasneží alebo je poľadovica, a tak magistrát robí stále viac pre to, aby dopady zimy čo najviac zmiernili a urobia pre to maximum aj tento rok.

Opäť uvítajú spoluprácu s obyvateľkami a obyvateľmi. Aj pri najlepšie nastavenom operačnom pláne sa lokálne podmienky môžu rýchlo meniť a vaše podnety z terénu magistrátu pomôžu ešte lepšie zvládnuť aj túto zimu.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne