7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Mestská časť Rača problém s bezdomovectvom aktívne rieši aj v spolupráci s Vagusom

Najčítanejšie

Naša čitateľka nás upozornila na problém s bezdomovcom v Rači. “Čítala som váš článok o farme v Rači, ktorú prevádzkuje pán poslanec Hammer, preto Vám posielam fotografie, ako starosta ničí život obyvateľom Rače. Takmer som odpadla, keď som videla, ako to vyzeralo pred úradom MČ Rača v sobotu dopoludnia. Dozvedela som sa, že rovnaká situácia bola už 17.11.2021,” napísala nám 22. novembra naša čitateľka Jarmila Fantuzziová.

„MC Rača je jedna z mála mestských časti, ktorá aktívne podporuje dotáciami a spolupracuje s Vagusom,“ reagovala na facebookovej stránke Priatelia Rače Lenka Antalová Plavuchová, miestna poslankyňa a viceprimátorka Bratislavy.

Nezisková organizácia Vagus sa práve nedávno verejne poďakovalo za spoluprácu s mestskými časťami, vrátane Rače. „Náš program STREETWORK pôsobí v rôznych mestských častiach Bratislavy. Sme veľmi vďační, že niektoré z mestských častí podporujú tento program či už finančne alebo materiálne. Naša vďaka patrí MČ RAČA, Petržalka a Karlova Ves. Aj vďaka ich podpore mohli naši streetworkeri a streetworkerky navštíviť rôzne miesta obývané ľuďmi bez domova až 2999-krát a pracovať s vyše 700 ľuďmi priamo v teréne, s väčšinou opakovane. Ďakujeme a budeme sa tešiť na prípadné pokračovanie tejto spolupráce aj v nasledujúcom roku,“ uviedla nezisková organizácia Vagus.

„Mestská časť Bratislava-Rača a jej sociálne oddelenie sa aktívne snaží komunikovať a riešiť jednotlivé prípady, na samotné riešenie je však potrebný aj záujem a spolupráca druhej strany, t.j. samotného človeka bez domova. Vo veľa prípadoch sa podarí nájsť riešenie, ale sú aj prípady, kedy druhá strana je so svojou situáciou spokojná a nemá žiaden záujem ju riešiť. V takom prípade sú možnosti obce ale aj štátu výrazne obmedzené,“ uviedol pre Bratislavský večerník starosta Mestskej časti Bratislava-Rača Mgr. Michal Drotován.

„Človek, ktorý prechádza ťažkou životnou krízou potrebuje podporu odborníkov a opatrenia, ktoré zabránia strate bývania. Vtedy má šancu to zvládnuť. My vo Vaguse pracujeme s desiatkami ľudí na pokraji bezdomovectva, ktorí volajú na našu linku pomoci. Riešime otázky zdravia, pomáhame s komunikáciou s úradmi, rôznymi inštitúciami, či s rodinou a snažíme sa spoločne predchádzať prehlbovaniu zlej sociálnej situácie. Prevádzkujeme krízový byt, kde človek môže nájsť útočisko na krátke obdobie, pokým vyrieši akútnu krízu,“ uviedla nezisková organizácia Vagus.

„Pre zhoršovanie ekonomickej situácie mnohých ľudí aj pre súčasnú pandémiu je predpoklad, že situácia ohľadom ľudí bez domova v Bratislave sa žiaľ bude zhoršovať, problém zvyšuje aj nedostatok cenovo dostupného bývania v Bratislave. Čo sa týka neporiadku okolo kontajnerového stojiska, tak to bolo včera vyčistené a mestská časť vyzvala prevádzkovateľa, aby sa o kontajnery so šatstvom viac staral,“ uviedol pre Bratislavský večerník Michal Drotován.

„Naše sociálne oddelenie sa komunikáciou s danými ľuďmi vždy snaží nájsť nejaké vhodné riešenie – v istých prípadoch je to však veľmi náročné ako je to aj v tomto prípade, kde bola dočasne zrušená autobusová zastávka. Mestská polícia bude samozrejme riešiť tiež podnety od obyvateľov v rámci zákonných možností, samotný problém ľudí bez domova však ako celok nie je možné vyriešiť – je možné ho zlepšiť a predchádzať mu,“ doplnil Michal Drotován.

Pred niekoľkými dňami podpísal starosta Rače Michal Drotován s náčelníkom mestskej polície Miroslavom Antalom zmluvu o prenájme priestoru v Nemeckom kultúrnom dome. Od decembra tam nájdu obyvateľky a obyvatelia Rače mestských policajtov vždy v utorok od 15:00 do 17:00 a vo štvrtok od 12:30 do 14:30. Úradné hodiny budú v budúcnosti reflektovať potreby občanov Rače ale i kapacitné možnosti mestskej polície.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne