7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Nové Mesto zmapovalo viac ako 13-tisíc stromov, pozná ich zdravotný stav

Najčítanejšie

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto dokončila v týchto dňoch prvú fázu pasportu verejnej zelene, ktorý zverejnila na svojom mapovom portáli mapy.banm.sk. Vďaka tomu sa môže každý záujemca na mape pozrieť, kde presne aký strom rastie.

„Inventarizáciou prešlo viac ako trinásť tisíc stromov a viac ako tisíc krov a skupín krov,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Tohoročná inventarizácia trvala od polovice mája do novembra. Jej výsledkom nie je len základné zmapovanie stromov, ale aj detailné informácie o ich zdravotnom stave.

Pasport mestskej časti pomôže lepšie spravovať a udržiavať verejnú zeleň. Bude slúžiť nielen na kvalitnejšiu údržbu zelene, ale aj efektívnejšiu starostlivosť, pretože umožní lepšie sledovanie zdravia jednotlivých stromov a lepšie plánovanie novej výsadby.

„Pasport zelene je strategický materiál, vďaka ktorému každý Novomešťan a každá Novomešťanka budú mať detailné informácie o tom, kde aký strom rastie. A v konečnom dôsledku je to nástroj na optimalizáciu nákladov na prevádzku, údržbu a rozvoj majetku mestskej časti,“ zdôraznil starosta Rudolf Kusý.

V tejto chvíli je spracované takmer celé katastrálne územie Nové Mesto hlavne v zastavanom území. Inventarizáciou prešli všetky materské a základné školy. Ďalšia fáza pasportu zelene bude pokračovať na jar na Kramároch a v priebehu roka by malo byť dokončené katastrálne územie Vinohrady.

„Momentálne pracujeme na vývoji GIS aplikácie na údržbu zelene, ktorá uľahčí lepšiu individuálnu starostlivosť o zeleň. Aplikácia by mala fungovať medzi miestnym úradom a EKO-podnikom VPS, ktorý pre nás vykonáva údržbu v teréne,“ informoval Peter Kollárik, GIS koordinátor z oddelenia životného prostredia a územného plánovania Miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto.

Vďaka tejto aplikácii bude pasport zelene neustále aktuálny, pretože pracovníci technických služieb doň zaznamenajú práce, ktoré urobili – či už to budú orezy, alebo výsadba nových stromov.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne