Známy aktivista Matúš Čupka, ktorý v roku 2011 založil občianske združenie Zelená hliadka, sa stal vedúcim oddelenia Životného prostredia a dopravy v mestskej časti Bratislava-Rača v januári 2019, naďalej s rodinou žije v Novom Meste, ale zároveň pomáha realizovať projekty pre obyvateľov Rače, ktoré podporujú biodiverzitu. So Zelenou hliadkou organizuje brigády na zber odpadu a obnovu verejných priestorov vo viacerých mestských častiach Bratislavy.

Ste známy aktivista z mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, zakladajúci člen občianskeho združenia Zelená hliadka. Ako ste začali s dobrovoľníctvom, čo vás k tomu viedlo? Je koniec roka, čas na bilancovanie a predsavzatia, čo sa vám podarilo v Rači zrealizovať a čo by ste chceli ešte stihnúť v ďalšom roku?

Matúš Čupka (archív M. Č.)

Matúš Čupka: S dobrovoľníctvom som začal ešte ako člen občianskeho združenia Cyklokoalícia a až následne sme spolu s bratom založil iniciatívu Zelená hliadka.

K dobrovoľníctvu ma viedol záujem o naše mesto, túžba mu pomôcť a zároveň nájsť priestor pre pozitívnu sebarealizáciu. Som naďalej obyvateľom Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, založil som si v nej rodinu a spájam si s ňou svoj ďalší život.

Tento rok bol výrazne poznačený celosvetovou pandémiou a tak sme zápasili s problémami okolo dodávok stavebných materiálov pre našich dodávateľov alebo s karanténami kolegýň a kolegov, ktoré komplikovali prácu nášho oddelenia.

Napriek tomu sa nám podarilo v plnom rozsahu realizovať celoplošné rekonštrukcie nielen chodníkov, ale aj cesty na Hagarovej ulici. Zároveň sme pokračovali aj vo výsadbe stromov, zakladaní kvitnúcich lúk a mnoho ďalšieho.

V ďalšom roku plánujeme pokračovať v celoplošných opravách chodníkov a ulice Mrázová, chystáme tiež rozsiahlejšie revitalizácie verejných priestranstiev a ďalšie dôležité projekty či iniciatívy v oblasti životného prostredia a dopravy.

V kuloároch sa o vás vraví, ako o novom kandidátovi na primátora hlavného mesta, ako protikandidátovi pani Veroniky Remišovej a Matúša Valla, chcete sa k tejto možnosti vyjadriť?

V súčasnosti je pre mňa prvoradé pôsobenie v Mestskej časti Bratislava – Rača, ktorej venujem gro svojho času. Ohľadom možnej kandidatúry či už mojej osoby alebo ľudí, s ktorými spolupracujem sa verejnosť dozvie vo vhodnom čase.

Koľko kŕmitok a na akých miestach v Rači osadíte?

foto: MČ Rača

Momentálne sme osadili 15 kŕmitok pre vtáky s tým, že sú umiestnené v areáloch materských škôl alebo v širšom okolí detských ihrísk.

Podporujeme tým nielen biodiverzitu, ale v prípade kŕmitok v areáloch miestnych škôlok aj vzťah medzi prírodou a našimi najmenšími.

Jedným zo spôsobov adaptácie na zmenu klímy je aj posilnenie miestnej biodiverzity či už prostredníctvom kvitnúcich lúk, kosenia s nižšou intenzitou a ďalších opatrení, ktoré sme s kolegyňami a kolegami v roku 2021 realizovali.

V najbližšom období osadíme aj nové vtáčie búdky, búdky pre netopiere a ďalšie drobné prvky pomáhajúce robiť naše ulice farebnejšie, spevavejšie a tiež odolnejšie voči meniacej sa klíme.

V rámci biodiverzity ste realizovali aj projekt kvitnúcich lúk… Kde ste sa inšpirovali, ste spokojný s projektom, bude sa rozširovať na nové miesta? Chystáte aj ďalšie projekty?

Inšpiráciu sme čerpali v bratislavskej Mestskej časti Bratislava – Karlova Ves, kde kolegovia systematicky pracujú so zeleňou v uliciach. Dobrou inšpiráciou sú tiež mestá v susednej Českej republike, alebo ďalej.

S projektom sme veľmi spokojní a po rapídnejšom rozšírení počtu lúk v roku 2021 chystáme už len niekoľko nových lokalít v roku 2022 a prípadne jemné rozšírenie tých už existujúcich.

Okrem lúk chceme pokračovať aj v systéme nekosených lúk s nižšou intenzitou kosby, tiež by sme radi osadili aj vtáčie búdky, búdky pre netopiere a ďalšie prvky podporujúce miestnu biodiverzitu.

Čo si myslíte, že občania vnímajú najcitlivejšie? A myslíte si napríklad, že sa v najbližšom období zlepší, alebo zhorší dopravná situácia v Rači a blízkom okolí? Ako vnímate výstavbu v okolí Vinohradov?

Z nášho pohľadu občania citlivo vnímajú najmä údržbu zelene či už vo forme stromov, alebo kríkov, tiež čistotu v uliciach a úroveň obvyklých aktivít akou je kosba, hrabanie lístia či zimná údržba.

Pokiaľ ide o dopravu ako takú, tak neočakávam zásadné zmeny. Vybudovanie privádzača diaľnice D4 zásadne neovplyvnilo dopravu na hlavných cestných ťahoch a od zavedenia rezidenčného parkovania v Krasňanoch si skôr sľubujeme pozitívne vplyvy na dopravu v jej okolí či v rámci tejto štvrte.

Výstavba v račianskych vinohradoch nepatrí do mojej agendy a preto sa k nej obšírnejšie vyjadriť neviem. Pokiaľ však ide o vinohrady v Novom Meste, tak citlivo vnímam ich úbytok najmä v lokalite medzi štvrťami Ahoj a Koziarka.

V týchto lokalitách v podstate neexistuje občianska vybavenosť či infraštruktúra. Masívnejšia výstavba na mieste spomínaných vinohradov preto nie je vhodná z môjho pohľadu.

Matúš Čupka (archív M. Č.)

Aké sú podľa vás pozitívne a aké negatívne stránky života v mestskej časti Rača?

Pozitívne vnímam pokojnejší rytmus tejto mestskej časti v porovnaní s rušnejším Novým Mestom. Obyvatelia tu majú tiež k dispozícii viaceré obľúbené vstupy do prírody a čoraz lepšie podmienky pre trávenie voľného času.

Negatívne vnímam hluk a splodiny najmä okolo hlavnej dopravnej tepny Račianska-Žitná-Púchovská, nedostatočnú reguláciu parkovania po vzore budúcej zóny Krasňany, alebo aj investičný dlh vo vzťahu k verejným priestorom, s ktorými zápasíme.

Poslanci a obyvatelia miestnej časti vám vyčítajú, že počas pracovanej doby promujete seba a svoje aktivity, i aktivity Nového Mesta na sociálnej sieti Facebook, dokonca na vás podali sťažnosť (račiansky poslanec Ján Polakovič to riešil s prednostom) na MČ Rača, ako sa s tým vysporiadavate? Vnímate to ako boj protikandidáta Michala Drotována o starostovskú pozíciu, keďže vás zamestnal na úrad starosta a ste vnímaný ako „jeho človek“…? Alebo majú zamestnanci úradu, resp. vy ako vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy povolené robiť si v rámci pracovnej náplne (priamo či nepriamo) volebnú kampaň? Akú máte pracovnú dobu na MČ Rača?

Pokiaľ ide o moju činnosť na sociálnych sieťach, tak sa jej venujem v rozsahu, ktorý je obvyklý pre jej bežného užívateľa a do miery, ktorá nemá negatívny vplyv na moju pracovnú výkonnosť.

Bežne preto využívam nástroje pre automatizované zverejňovanie príspevkov, obedové prestávky a iné prestávky obvyklé na štandardnom pracovisku.

Moja pracovná doba sa riadi štandardnou pracovnou zmluvou a tá približne kopíruje stránkové hodiny na úrade, respektíve úradné hodiny v našej podateľni.

Dali by sa napríklad v Obecnej záhrade na Alstrovej ulici v Rači požičať „predĺžené ruky“ a vziať vrecia na odpadky, myslíte si že turisti by sa spontánne zapojili do dobrovoľného zberu odpadkov počas prechádzky vinohradmi, alebo lesom?

Môžeme túto myšlienku otestovať počas jarných mesiacov. Spojím sa po sviatkoch v tejto veci s našim komunikačným oddelením.

Ďakujem za rozhovor.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu