14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Na evanjelickom kostole v Rači na Alstrovej ulici chýbajú hodinové ručičky

Najčítanejšie

Račania sa pozerajú na hodiny na Evanjelickom kostole na Alstrovej ulici márne, presný čas sa nedozvedia, keďže hodinám chýbajú ručičky, v kostole prebieha rekonštrukcia.

Račania by presný čas z kostolných hodín mohli poznať už v roku 2022, kedy sa plánovaná rekonštrukcia ukončí.

„Čo sa týka vežových hodín na evanjelickom kostole v Rači, postupujeme v generálnej oprave kostola. Zvládli sme kompletnú rekonštrukciu kostola, murivo, odvlhčenie, fasádu a vnútornú časť chrámu,“ prezradil pre Bratislavský večerník Mgr. Rastislav Hargaš, ev.a.v. farár z mestskej časti Bratislava-Rača.

„Pred nami je ešte zreštaurovanie oltárnej časti, generálna oprava organa, zvonov a tiež vežové hodiny. Čo sa týka vežových hodín, sme blízko. Nechceme len dať „ručičky“, ale spojazdniť mechanizmus, aby Račanom a návštevníkom ukazoval „reálny“ čas. Snáď v roku 2022 to bude skutočnosťou,“ doplnil Mgr. Rastislav Hargaš, ev.a.v. farár z mestskej časti Bratislava-Rača.

História pôvodne klasicistického kostola siaha až do roku 1835, po tom čo sa v roku 1834 osamostatnila račianska evanjelická obec od bratislavskej evanjelickej obce. Dejiny evanjelickej cirkvi v Rači ale siahajú omnoho hlbšie až do 2. polovice 16. storočia.

Staviteľom kostola bol Bohumil Pendl z Bratislavy. Kostol bol postavený za 9 mesiacov a náklady na stavbu boli 14 447 florenov. Pôvodný kostol bol ale postavený bez veže, tá pribudla až v roku 1905 za pôsobenia Otta Schulzeho. Viac informácií nájdete v e-knihe z pera Ľudovíta Havloviča „Rača Z dejín a pamiatok obce.“

„Zbierku sme nevyhlasovali, ale dobrá myšlienka – ak by ste vedeli pomôcť a prispieť v tejto veci, Vašu aktivitu privítame,“ doplnil na našu otázku Mgr. Rastislav Hargaš, ev.a.v. farár z mestskej časti Bratislava-Rača.

Ak by ste naši čitatelia a Račania chceli prispieť na rekonštrukciu kostola kontaktujte prosím pána farára Mgr. Rastislava Hargaša, ev.a.v. v sídle farského úradu v Rači na Alstrovej ulica č.39, telefón: 02/44883403, mobil:0903794926, email: raca@ecav.sk. Cirkevný príspevok, príp. milodary uvítajú na čísle účtu:
SlSp.: SK 66 0900 0000 0000 1147 1975

Najbližšie služby božie sa uskutočnia počas sviatkov:
31.12. – Závierka obč. roka – Silvester- Sl.B. 16,30 – ofera pre p. kostolníčku
01.01.2022 – Nový rok – Služby Božie 9,00 – Ofera pre kantorov
06.01.2022 – Zjavenie Krista Pána mudrcom (ľudovo 3 králi) 9,00

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne